BANKAR SIROMAŠNIH - Naruči svoju knjigu

BANKAR SIROMAŠNIH

Autor: Yunus, Muhammad
Područje: Novi društveni i ekonomski procesi
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2007
Broj stranica: 256
Uvez: Tvrdi

31,85  (239,97 kn)

Nema na zalihi

Knjiga nije dostupna!

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 539 Kategorija:

Opis

Iz sadržaja:
PRVIO DIO – POČECI/ Selo Jobra: S udžbenika na stvarnost/ Svjetska banka Washington D.C., 1996./ Ulica Boxirhat 20, Chittagong/ Dječje strasti/ Poslijediplomski studij u Sjeinjenim Državama (1965-1972.)/ Brak i Oslobodilački rat (1967.-1971.)/ Sveučilište u Chittagongu (1972.-1976.)/ Poljoprivreda: Eksperiment s Farmom triju trećina (1974.-1976.)/ U okovima zaloga/ DRUGI DIO – EKSPERIMENTALNA FAZA (1976.-1979.)/ Zašto radije posuđujemo ženama nego muškarcima?/ Neprobojni purdah/ Žene zaposlene u Grameenu/ Struktura našeg sustava usluga: Kako se postaje članom?/ Način otplate kredita: Svijet naopačke/ Grameen naspram klasičnih banaka/ Grameen, eksperimentalna podružnica Poljoprivredne banke (1977.-1979.)/ Ramazanski bajram 1977./ TREĆI DIO – OSNIVANJE GRAMEENA/ Počeci u znaku opreza (1978.-1983.)/ U borbi protiv arhaizama/ Ostali neprijatelji: Prirodne nepogode, poplave, glad, plimni val i druga zla/ Obuka Grameenova osoblja/ Rođenje Grameena kao nezavisne banke/ ČETVRTI DIO – MOŽE LI SE GRAMEENOV MODEL PRENIJETI U DRUGE ZEMLJE?/ Prijenos Grameenova modela/ Sjedinjene Države, od Arkanzasa do Južne Dakote/ U getima Chicaga/ Partnerstvo Grameena i Resultsa/ PETI DIO – NEKA MOJA RAZMIŠLJANJA O EKONOMIJi/ Povratak korijenima: Samostalni rad/ Liberalizam i socijalni ciljevi/ Obrazovanje i obuka za siromašne?/ Demografski problem/ Svijet bez siromaštva: Kada? Kako?/ Siromaštvo, problem koji ekonomisti ignoriraju/ ŠESTI DIO – NOVA ISKUSTVA, NOVI HORIZONTI/ Projekt okrunjen uspjehom: Stambeni krediti/ Zdravstvo i mirovina/ Zaklada Grameen za ribogojstvo/ Tehnologija za siromašne: Grameen Phone/ Grameen trust: Narodna zaklada/ Svjetska banka pomaže siromašnima/ POGOVOR/ Samit o mikrokreditu: Osigurati pomoć za 100 milijuna najsiromašnijih obitelji do 2005.

O knjizi:

Dr. Muhammad Yunus, autor knjige Bankar siromašnih, utemeljitelj je koncepta mikrokredita najsiromašnijima. Svjestan da siromašni ne mogu zadovoljiti uvjete za klasične kredite, potaknuo je osnivanje tzv. neformalnih ‘solidarnih grupa’ koje su uzimale male zajmove i dijelile ih svojim članovima. Osnovao je Grameen banku (1976.) i u nepunih 30 godina dodijelio je 5,3 milijuna mikrokredita, svaki najviše do 150 dolara, u ukupnom iznosu od 6 milijardi dolara. Prvi mikrokredit od 27 dolara Yunus je, iz vlastita džepa, dao ženi koja je izrađivala namještaj od bambusa. Model Grameen preuzet je u 23 zemlje, uključujući i SAD, i primjenjuje se kao uspješan model za kreditiranje siromašnih.

Ovo nije samo priča o otkriću da bi se mikrokreditima za najsiromašnije od siromašnih ljudi moglo postići ono što se nije moglo s milijardama dolara od strane pomoći, već je to veliki plan koji bi još za naših života pomogao da se svijet oslobodi od siromaštva i izgradi budućnost u kojoj bi socijalna pravda našla svoj smisao.

Znanstvenik i bankar Yunus za svoj je rad 2006. dobio Nobelovu nagradu, a uz brojna druga priznanja i nagrade, počasni je doktor znanosti na 26 sveučilišta u svijetu.

Dodatne informacije

Godina izdanja

Izdavač

Masmedia

Karakter

stručna

Autor

Yunus, Muhammad

Broj stranica

Uvez

Tvrdi

ISBN