CHURCHILL – MAJSTOR ORGANIZACIJSKIH PROMJENA

Objavljeno:

CHURCHILL – MAJSTOR ORGANIZACIJSKIH PROMJENA

Ministar, predsjednik vlade, visoki dužnosnik … – naravno da se po logici stvari očekuje da svaki od njih bude i dobar menadžer, jer zadaće su im menadžerske – postavljanje ciljeva, planiranje, organizacija, motiviranje ludi… Ali praksa nažalost to često demantira.

Neka je uzor kako rukovoditi javnim službama i državom – Winston Churchill (1874-1965.), legendarni britanski premijer, za života osam puta ministar, svjetski lider 20. stoljeća, pobjednik u oba velika rata.

Kad je 1917. postao ministrom naoružanja, njegovo ministarstvo nadziralo je proizvodne aktivnosti tri milijuna radnika u 30.000 poduzeća. Administrativni aparat imao je 12.000 zaposlenika podijeljenih u 50 sektora, na čelu kojih je bio direktor izravno podređen ministru. Odmah po nastupu, Churchill je bio zatrpan brdom papira, problema, otvorenih tema, sastanaka, kako se to događa u velikim organizacijama. Problematika koordinacije tolikim jedinicama i poslovima bila je dnevno zastrašujuća. Sve moguće male i velike odluke, suglasnosti… čekale su njega. Centralizacija je sve gušila, usporavala! „Smjesta sam se uhvatio posla da raspodijelim tu opasnu koncentraciju moći”, kazao je. „Problem upravljanja s onih 50 sektora riješio sam osnivanjem Vijeća za naoružanje od deset članova u kojem je svaki član rukovodio sa 5 – 6 sektora i odgovarao meni.” Neke sektore je spojio, neke podijelio. „Olakšanje je bilo trenutačno. Nestalo je hrpetine papira sa mog stola. Svaki od mojih 10 kompetentnih suradnika dobio je ovlasti da sam donosi važne odluke. Meni je bio važan samo osjećaj da sve štima.” Ta prva u nizu velikih Churchillovih organizacijskih konsolidacija smatra se „remek djelom rasta organizacijske učinkovitosti”. (Martin Gilbert u Biografiji Churchill). Godine 1918., postao je i ministrom rata.

Doprinos Churchillova ministrovanja u te dvije godine, 1917/18, bio je impresivan i pridonio je pobjedi saveznika u I. svjetskom ratu. Unatoč nestašici materijala i radne snage, proizvodnja vojne opreme silno je povećana: broj proizvedenih topova je udvostručen, kao i broj tenkova. Broj aktivnih eskadrila zrakoplova popeo se sa 67 na 200… Učinci Churchilla kao menadžera i dužnosnika mjere se velikim brojkama, a ne „uspjesima” .

Churchill – vrstan strateg, planer i organizator, bio je strastven u radu, odlučan, otvoren, inspirirativan. Prepričava se kako bi u mirnodopsko vrijeme najbolji bio na čelu kakve ogromne korporacije u uvjetima žestoke borbe za prevlast na tržištu.  O Churchillu više u knjizi Churchill – Umijeće vođenja.

* dodatna zanimljivost

Kad je postao premijer, 1940., Churchill je imenovao sebe i ministrom obrane. Neobičan potez, ali ciljan: Churchill je uzeo ovlasti da sam kreira i provodi ratne planove. Bio je spreman snositi konzekvence za svoje prosudbe i odluke. Vrlo brzo po preuzimanju svih dužnosti poslao je neobiča

Proglas ministrima i voditeljima

 • Ništa nisam naredio, dok nisam napisao i potpisao!
 • Loše materijale ću išarati i vratiti!
 • Vaš plan, prijedlog, inicijativa neka su kratki i jasni!
 • Vaš izvještaj i analiza neka su sveobuhvatni, da ništa bitno ne izostavi, ali čim kraći!
 • “Sitnica” može biti kobna! Pazite na sitnice koje se razvijaju!
 • Držite na umu cjelinu, stalno i dugoročno.
 • Nikad nećete znati kad ću zatražiti : Zgotovite mi još danas! Uvijek morate biti u središtu problema, akcija i ciljeva posla. Ne „spavajte“ na poslu..
 • Ništa vas ne smije iznenaditi. Vi vodite igru, a ne slučajevi!

Birokratizirani, neinteligentni, lijeni, površni, neinicijativni, ljudi bez znanja … bježali su iz njegovih ministarstava! Svoje službe i odbore je rado opisivao šaljivom izrekom „maksimum proučavanja – minimum djelovanja!”

Winston Churchill  je 2002. godine izabran za najpopularnijeg Britanca među 100 najvećih u povijesti.

CHURCHILL – MAJSTOR ORGANIZACIJSKIH PROMJENA

Goran Tudor ( UM 2019)

UM2022

Unesite svoju e-mail adresu kako biste primali novosti,
posebne popuste i ponude iz knjižare!

Nema spama, samo znanje i inspiracija!Poklanjamo ti 7% na prvu narudžbu!

Naše tjedne emailove ćeš rado čitati:

 • ponude noviteta
 • popusti iznenadjenja
 • vrijedni tekstovi
 • i znanje i vrijednosti
0

Košarica