DANAS SAMO POZITIVNE CRTICE (tjedni esej)

Objavljeno:

DANAS SAMO POZITIVNE CRTICE (tjedni esej)

U 2021. godini, od 1. siječnja do 19. listopada, u svijetu je tiskano 2,179.433 novih naslova knjiga, a proizvedeno 122,513.470 bicikala (kad završi godina možete pogledati konačno stanje za 2021. na portalu www.worldometers.com! Mnogi važni podaci … o ekonomiji, medijima, kulturi, društvu… sve najvažnije, novo stanje iz sata u sat – nevjerojatno!

Najnagrađivaniji autor stihova na našim glazbenim festivalima je Drago Britvić, pjesnik, novinar, pisac tekstova za skladbe, osnivač Festivala kajkavske popevke u Krapini i Drugog programa Radio Zagreba. Svi ga se sjećaju po mnogim poznatim skladbama kojima je svojim riječima dao dušu: „Golubovi“, „Zvona moga grada“, „Proplakat će zora“, „Potraži me u predgrađu”, „Mirno teku rijeke“, “Milioner”, “Kockar”, „Pod starim krovovima”, „Svirci moji“, „Bože, čuvaj Hrvatsku“. Oko 250 pjesama antologijski je uvezano u posthumnu zbirku „Mirko teku rijeke“. (Posudite u knjižnici, uživat ćete – Britvić je veliki majstor poetske riječi). Njegova je i dječja „Himna zadrugara“, popularna po svom refrenu „kad se male ruke slože“. Počasni je građanin Pitomače, dobitnik Povelje grada Zagreba, dobitnik Porina za životno djelo i drugih nagrada.Čini se da je otišao rano (1935. – 2005.) pa uz njega navodimo mudrost: „Neki ljudi mnogo su važniji Zemlji nego nebu.“

Hrvatska spada u istaknute centre bioraznolikosti u Europi. Našu floru čini 4500 vrsta biljaka (5600 podvrsta), koje rastu na 94 tipičnih područja, među kojima stručnjaci po posebnosti ističu Velebit, Biokovo i pučinske otoke.

Dječji zabavo-edukativni mjesečni časopis Radost slavi 70 godina! Utemeljen 1951. u Zagrebu, u najuspješnijim je 1980-ima imao nakladu od 150.000 primjeraka. Čitale su ga i listale stotine tisuća djece, u domovima, vrtićima i školama u Hrvatskoj i cijeloj Jugoslaviji. Radost izlazi i danas.

„Jama“, našeg Ivana Gorana Kovačića, jedna od najvećih svjetskih antiratnih poema, i prevedena je na mnogo jezika. Francusko izdanje iz 1948. ilustrirao je slavni Pablo Piccaso, a predgovor napisao veliki francuski pjesnik Paul Eluard. Obojica spadaju među prvake svjetskog pokreta protiv fašizma. I.G. Kovačić bio je izniman pjesnik koji je pjevao o svemu, na lokalnom goranskom i književnom hrvatskom jeziku , što se dovoljno ne zna. Zato, preporučam  ljubiteljima poezije: posudite njegove knjige u gradskoj knjižnici.

UM2022

Unesite svoju e-mail adresu kako biste primali novosti,
posebne popuste i ponude iz knjižare!

Nema spama, samo znanje i inspiracija!Poklanjamo ti 7% na prvu narudžbu!

Naše tjedne emailove ćeš rado čitati:

  • ponude noviteta
  • popusti iznenadjenja
  • vrijedni tekstovi
  • i znanje i vrijednosti
0

Košarica