EKONOMSKA I MONETARNA UNIJA NAKON KRIZE - Naruči svoju knjigu

EKONOMSKA I MONETARNA UNIJA NAKON KRIZE

Odabrane teme
Autor: Božina Beroš Marta
Područje: Novi društveni i ekonomski procesi
Karakter: znanstvena
Godina izdanja: 2017
Broj stranica: 103
Uvez: Meki

10,62  (80,02 kn)

Autorica nastoji popularizirati područje europskih ekonomskih studija među studentima te svima koje zanimaju institucionalno-politički procesi upravljanja u Ekonomskoj i monetarnoj, odnosno Bankovnoj uniji.

Opis

O knjizi: 

Među brojnim novinama koje su predložili europski kreatori politika kao ona najznačajnija može se izdvojiti kreacija i uspostava Bankovne unije. Projektom Bankovne unije želi se održati financijska stabilnost svih država članica EU, iako ta unija obuhvaća isključivo članice područja jedinstvene valute. U tome smislu Bankovna unija u praksi potvrđuje ono što je godinama literatura nagoviještala – da je europska integracija proces koji se kreće u “dvije brzine”, s državama članicama europodručja koje se kreću koordiniranije i brže u smjeru tješnje zajednice te državama “periferije” koje ostaju marginalizirane u tom procesu.

Dodatno zabrinjava činjenica da trenutno ne postoje učinkoviti mehanizmi odgovornosti kojima bi se kontrolirale novouspostavljene agencije, ali i to da predstavnici u njihovim upravljačkim odborima dolaze isključivo iz država članicaa europodručja, iako odluke agencija posredno utječu na države van toga područja. Svrha ove knjige je da se u domaćoj stručnoj i široj javnosti potakne promišljanje i rasprava o opisanim procesima.

Iz sadržaja: 

CENTRALIZACIJA PRUDENCIJALNE SUPERVIZIJE / Stvaranje Bankovne unije / Politički i institucionalni okvir Bankovne unije/ Europska središnja banka kao jedinstveni supervizor / “AGENCIFIKACIJA” EUROPODRUČJA: PRIMJER JEDINSTVENOG SANACIJSKOG ODBORA / Osnovno o osnovama: banke, agencije i jedinstveni mehanizam sanacije i preustroja / Jedinstveni sanacijski odbor / NOVINE U NADZORU SUSTAVA PLAĆANJA / Platni sustavi u EU: velika i mala plaćanja / Nadzor europskih sustava plaćanja / Upravljanje nadzorom platnih sustava

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

ISBN

Autor

Izdavač

Karakter

Uvez

Povezane knjige - Naša preporuka