BESPLATNO - Naruči svoju knjigu

BESPLATNO

Uvod u političku ekonomiju digitalnog doba
Autor: Ivanković, Željko
Područje: Novi društveni i ekonomski procesi
Karakter: priručnik
Godina izdanja: 2018
Broj stranica: 319
Uvez: Meki

19,78 

Digitalno doba promijenilo je način na koji živimo i radimo. Pojmovi poput prekarnog rada, kriptovaluta i blockchaina stvaraju neka nova tržišta s nekom novom etikom, politikom i vrijednostima. Idemo li prema boljem ili gorem svijetu?

Opis

O knjizi:

Digitalno doba znak je kraja ideologije tržišta. Hipoteza se na prvi pogled doima kao dosjetka ili čak promotivni trik. Kao da se tek nastavlja na niz već prorokovanih “krajeva”, na “kraj  umjetnosti”, “kraj  filozofije”, “kraj  ideologije”, “kraj  teorije” (koju  promoviraju zagovornici tehnologije big data) ili na slavnu tezu Francisa Fukuyame o “kraju  povijesti”. Ipak, važno je razlikovati tržište i ideologiju tržišta. Nije dakle riječ o “kraju  tržišta”, nego o “kraju ideologije tržišta”.

Industrijsko se od digitalnog doba razlikuje po svojstvenom im tržištu, ali i u  politici, etici i načinu stjecanja znanja. Možda promijenjeni politički i vrijednosni sustav (prekarni  rad, kriptovalute, izvedene vrijednosnice) te slika svijeta digitalnog doba izazivaju promjene u načinu funkcioniranja tržišta? Na ta i druga pitanja na razmeđi suvremene ekonomije i filozofije odgovara Besplatno Željka Ivankovića.

O autoru:

Željko Ivanković doktorirao je filozofiju politike na Australskom nacionalnom sveučilištu na temi transformacije vlasništva u postsocijalističkom razdoblju. Dvadesetak se godina bavio financijama (bio je urednik časopisa Banka), a u posljednje vrijeme se posvetio istraživanju digitalne transformacije, ponovo iz političko-ekonomskog  kuta. Urednik je portala ideje.hr te suradnik na Trećem programu Hrvatskog radija, u časopisu Mreža, tjedniku Express i drugim medijima. Bio je gospodarski savjetnik u veleposlanstvima RH u Japanu i Australiji.

Iz recenzija:

Relevantan za stručnjake, ali razumljiv i široj javnosti… autor daje prikaz različitih mišljenja i rezultate istraživača koji dolaze do drugih zaključaka. To čitatelju daje mogućnost uvida u raznolikost pristupa, ali mu i omogućava da utemelji svoj osobni stav. prof. dr. Ivo Bićanić

Iz sadržaja:

Predgovor

Uvod

I. TRŽIŠTE I TVRTKA

Platforme

Besplatno

Inovacije

II. EKONOMIJA

Novac

Rad

Produktivnost

III. SVIJET

Rekapitulacija

Etika

Znanje

Digitalna politika

Literatura

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

ISBN

Autor

Izdavač

Karakter

Uvez

Povezane knjige - Naša preporuka