Opis
O knjizi:
Knjiga ima namjeru spojiti teoriju i marketinšku praksu jednoga, od čovjeku odavno najpoznatijega proizvoda, vina. Međutim, u ovoj se knjizi ne govori kako se proizvodi vino, kako se upravlja vinogradima i slično jer se to može pronaći u drugoj pristupačnoj relevantnoj literaturi. Žarište ove knjige, isključivo je na marketingu vina i svim aktivnostima koje su u njega uključene. Zato je ova knjiga ponajprije namijenjena svima koji su na bilo koji način uključeni u zbivanja na tržištu vina ; bilo kao proizvođači, veliki ili pak mali, bilo kao posrednici, odnosno sudionici u dobavljačkome lancu vina, ali jednako tako i kao potrošači vina, osobito oni koje zovemo vinoljupcima. Svi oni trebaju ovladati marketinškim znanjima i zato je marketinška edukacija svih potencijalnih sudionika u provedbi marketinga vina nešto što se javlja kao imperativ.
Iz sadržaja:
Uvod
1. POČETNA RAZMATRANJA
1.1. Teorijski pristup marketingu
1.2. Marketinški proces
1.3. Razvitak marketinga u Republici Hrvatskoj
1.4. Upravljanje marketingom
1.5. Makro i mikro okruženje marketinga
1.6. Temeljne postavke marketinga vina
2. TRŽIŠTE VINA I NJEGOVE OSOBITOSTI
2.1. Osobitosti tržišta vina
2.2. Svjetsko tržište vina
2.3. Tržište vina Europske unije
2.4. Tržište vina u Republici Hrvatskoj
3. PONAŠANJE KUPACA / POTROŠAČA VINA
3.1. Potrebe kao ishodište marketinga vina
3.2. Donošenje odluke o kupnji vina
3.3. Osobitosti potrošača vina
4. POKRETANJE MARKETINŠKOG PROCESA
4.1. Temelji strateškog marketinškog planiranja
4.2. Planiranje marketinga vina
5. ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA VINA
5. 1. Nužnost istraživanja tržišta od strane proizvođača vina
5. 2. Marketinške informacije i marketinški informacijski sustav
5. 3. Proces i metodologija istraživanja tržišta vina
6. USMJERAVANJE CILJNIM TRŽIŠTIMA
6.1. Segmentacija tržišta vina
6.2. Pozicioniranje vina
6.3. Razvijanje konkurentskih marketinških strategija
6.3.1. Gerila marketing
7. VINO KAO PROIZVOD
7. 1. Definiranje vina kao proizvoda
7. 2. Proizvodni program
7. 3. Kvaliteta vina
7. 4. Marka vina
7. 5. Obilježavanje i opremanje vina
7. 6. Životni ciklus vina kao proizvoda
7. 7. Instrumentarij politike proizvoda
8. CIJENA VINA
8.1. Određivanje cijene vina
9. DISTRIBUCIJA VINA
9.1. Izravni i neizravni distribucijski kanali vina
9.1.1. Prodaja vina
9.1.2. Ugostiteljski objekti
9.1.3. Kušaonice vina/vinotočja
9.1.4. Vinski turizam
9.2. Logistika vina
9.3. Dobavni lanci u vinarstvu
9.4. Upravljanje kategorijama proizvoda, procesima proizvodnje i prodajom vina
9.5. Izvoz vina
10. PROMOCIJA VINA
10. 1. Definiranje promocije i promocijskog miksa
10. 2. Oglašavanje vina
10. 3. Odnosi s javnošću i publicitet u vinarstvu
10. 4. Unaprjeđenje prodaje vina
10. 5. Osobna prodaja vina
10. 6. Granične promocijske aktivnosti u vinarstvu
10. 6. 1. Usluge potrošačima vina
10. 6. 2. Ambalaža vina
10. 6. 3. Dizajn u vinarstvu
10. 6. 4. Propaganda „od-usta-do-usta” u vinarstvu
10.7. Izravni marketing vina
11. ORGANIZACIJA MARKETINGA VINA
11.1. Organizacija marketinga kod velikih proizvođača vina
11.2. Organizacija marketinga kod malih proizvođača vina
11.3. Kooperacija, umrežavanje i klasteri proizvođača vina
12. MARKETINŠKA KONTROLA
12.1. Tipovi marketinške kontrole
12.2. Metrika marketinga vina
13. SUVREMENI TRENDOVI U MARKETINGU VINA
13.1. Novi koncepti marketinga usmjereni prema potrošačima vina
13.2. E-marketing vina
13.3. Etika u marketingu vina
LITERATURA