RECESIJE I POSLOVNI CIKLUSI U EUROPSKOJ UNIJI - Naruči svoju knjigu

RECESIJE I POSLOVNI CIKLUSI U EUROPSKOJ UNIJI

Autor: Arčabić, Vladimir
Područje: Novi društveni i ekonomski procesi
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2018
Broj stranica: 235
Uvez: Meki

157,00 Kn

Globalna financijska kriza i recesija iz 2008. godine vratile su u prvi plan problem poslovnih ciklusa i primjerene reakcije ekonomista. Autor stoga povezuje makroekonomsku teoriju s empirijskim nalazima kako bi se ustvrdile stvarne potrebe društva.

Više o knjizi – recenzije i sadržaj

O knjizi:

Nakon krize 2008. godine uslijedilo je razdoblje bez značajnijih gospodarskih padova poznato pod nazivom ”velika moderacija”. Nakon toga razdoblja, brojni ekonomisti nisu bili u stanju dovoljno dobro objasniti što se točno dogodilo 2008. godine. Neka teorijska objašnjenja nisu bila dovoljno dobra te je bilo potrebno preispitati način razmišljanja o poslovnim ciklusima. Za kvalitetne odgovore potreban je odgovarajući spoj ekonomske teorije i provjerenih empirijskih rezultata. To se posebno odnosi na posttranzicijske zemlje u čijim ekonomijama vlada mnogo nepoznanica od kojih većina nije istražena.

Osnovni cilj ovoga rada je povezati teoriju s praksom. U radu se stoga istražuje važnost šokova ponude i potražnje u poslovnim ciklusima posttranzicijskih zemalja Europske unije, te postojanje nominalnih i realnih rigidnosti. Te se pojave promatraju u okviru dvije sukobljene teorije poslovnih ciklusa: teorije realnog poslovnog ciklusa (RBC) i nove keynezijanske teorije (NK). Te dvije teorije poslovnih ciklusa znatno su zastupljene u literaturi, premda imaju različite pretpostavke, različite mehanizme djelovanja te gotovo dijametralno suprotne zaključke i preporuke za ekonomsku politiku. RBC teorija pretpostavlja da su glavni uzrok poslovnih ciklusa promjene u tehnologiji. Ovaj će rad biti od koristi kako studentima, tako i praktičarima.

Iz sadržaja:

  1. Uvod
  2. Pojmovno određenje tehnologije i nominalnih rigidnosti
  3. Osnovna obilježja i teorije poslovnih ciklusa.
  4. Volatilnost trenda i ciklusa BDP-a u objašnjavanju poslovnih ciklusa.
  5. Utjecaj tehnoloških i netehnoloških šokova na zaposlenost i poslovne cikluse.

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

ISBN

Autor

Karakter

Uvez

Povezane knjige - M.E.P.-ova preporuka

Akcija!

EKONOMSKA KRIZA I KRIZA EKONOMSKE ZNANOSTI

Ekonomska teorija i ekonomska politika u labirintu tranzicije od „teritorijalne“ k „tržišnoj“ državi

Stojanov, Dragoljub

KVALITETOM PROTIV RECESIJE, zbornik radova

14. Međunarodni Simpozij o kvaliteti

Grupa autora