LAŽI NAŠE SVAGDAŠNJE

Zašto i kako lažemo
Autor: Krizmanić, Mirjana
Područje: Psihologija i osobni razvoj
Karakter: popularna
Godina izdanja: 2021.
Broj stranica: 140
Uvez: Meki

99,00 kn (13,14 €)

Laganje se u našoj kulturi uglavnom smatra negativnim ponašanjem i negativnom osobinom, ali, postoji li uopće život bez laži i laganja? Knjiga je za svakog od nas, neovisno o dobi, spolu, obrazovanju i svemu što nam se u životu jest i nije dogodilo

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 13455 Kategorija:

Opis

O knjizi:

Naša se ugledna psihologinja Mirjana Krizmanić ovog puta bavi laganjem. S različitih aspekata propituje uzroke i posljedice laganja. Objašnjava zašto nam je i u kojim situacijama katkad korisnije slagati nego sugovornika ili sebe suočiti s istinom.

Laži i prijevare ponašanja su koja čine dio naših života, a u kojima smo svi manje-više aktivni, bilo da ih sami proizvodimo i širimo i/ili lakovjerno prihvaćamo. I uzroci prihvaćanja laži kojima nas netko drugi obasipa ili samo tu i tamo navodi na pogrešne zaključke, izuzetno su mnogobrojni. Čini se stoga važnim barem pokušati opisati uzroke i ciljeve laganja, načine prezentiranja laži, kao i brojne razloge koji nas navode da ih koristimo i prihvaćamo.

Cilj takvog bavljenja lažima, njihovim nastankom i održavanjem nije osposobiti ljude da bolje lažu, nego da lakše i uspješnije prepoznaju laži i najčešće ciljeve koje drugi ljudi, pa i oni sami, žele laganjem postići. Uza sve to veže se i prepoznavanje osoba koje ih iznose, uključujući i prepoznavanje vlastitih navika laganja.

Iz sadržaja:

7 Uvod: Je li lagati grijeh?

15 Uobičajeni ili općeprihvaćeni oblici laži

41 Koliko ljudi, toliko laži

55 Zašto lažemo – i jedni drugima i sami sebi

79 Kako najčešće lažemo

87 Koliko često lažemo

101 Što učiniti kad otkrijemo da nam netko laže

111 Štetnost i korisnost laganja u različitim područjima života

129 Može li se živjeti bez laganja

137 O autorici

Dodatne informacije

Autor

Karakter

Godina izdanja

Broj stranica

Uvez

Izdavač

ISBN

Povezane knjige - Naša preporuka