Objavljeno:

POZITIVAN STAV NAKON GODIŠNJEG ODMORA BRZO BLIJEDI, TVRDE STRUCNJACI

Ako ste se upravo vratili s odličnog godišnjeg odmora, možda uživate u “suveniru” kojeg niste očekivali – mamurluku od sreće. 

Pozitivan stav nakon godišnjeg odmora – opojni, snažni, dobri osjećaj euforije kojeg osjećate kada se vratite nakon godisnjeg odmora – pomaze olaksanju povratka u svakodnevnu rutinu. Ali koliko dugo traje?
Psiholoska dobrobit nakon putovanja potroši se nakon otprilike dva tjedna, odjednom ili postepeno, tvrdi Jeroen Nawijn, turistički istraživač na NHTV Sveučilistu Breda za primjenjenu umjetnost u Nizozemskoj, koji je izučavao učinke godisnjeg odmora. Općenito, pozitivan osjećaj odmora nakon povratka dosta brzo / prebrzo blijedi, jer većina nas odmah upada u uobićajenu nervozu svakodnevice. Ali, nije to jedini razlog! 

Neke odmore duša i tijelo dulje pamte. Koje? Kolikog trajanja?
 Razlog zbog kojeg se pozitivan stav čini prolaznim, Nawijn objasnjava cinjenicom da se za vrijeme godisnjeg odmora ljudi opcenito osjecaju slobodnije, otvorenije i drustvenije. Ti osjecaji najcesce nestaju po povratku kuci.
Prva zanimljivost – dulji odmor ne znači dulje trajanje pozitivnog stava. Nije dokazano da količina vremena na odmoru ima značajan učinak na emotivno stanje nakon povratka, iako nisu još istražena putovanja u trajanju od 3 do 6 mjeseci.
 Prema Nawijnu, 3-dnevni vikend može potaknuti jednak dvotjedni pozitivni stav kao i fantasično 14-dnevno krstarenje. 

Kvaliteta provedenog odmora, sadržaji, osjećaji za staviti u “spomenar odmora”, užitak u njemu – čine onu najvažniju razliku. “Ako ste proveli odličan godisnji odmor, osjećaj pozitive potrajat će više od dva tjedna, ali ne puno dulje”, tvrdi Nawijn. Nakon “običnog” odmora, vratit ćete se već kroz nekoliko dana na razinu sreće koju su osjećali prije nego sto su otišli na godisnji odmor.” 
Još je jedan veoma utjecajan činitelj – vase opće stanje, život kojeg provodite, kojem se vraćate  – kaze dr. Gail Saltz. Ako se vraćate obitelji koju volite i poslu kojeg volite, to će podignuti i produljiti dobro raspoloženje, za razliku od vraćanja u sivu svakodnevicu ili onu koje je muka. U nekoj situaciji, dakle, ne očekujte čuda nakon povratka. Ali je svakako dobro ići na odmor – jer on donosi odstupanje od  života koji je navika.

Koji su zaključci i moguća i rješenja da pozitivni osjećaj potraje? Češći odmor, nekoliko produljenih vikenda, par odmora po 7 dana tijekom godine, godišnji odmor od najmanje 10 (15) dana. Sadržaj, novine, stupanj promjene – to je presudno. Kvaliteta! Isplanirati sadržaj da se pamti. : “Ono što se dobro planira, to uspijeva!” Zapamtite to pravilo koje je afirmirao još u drugoj polovici 20. stoljeća, Peter Drucker, otac menadžmenta.

Katja Perić

UM2022

Unesite svoju e-mail adresu kako biste primali novosti,
posebne popuste i ponude iz knjižare!

Nema spama, samo znanje i inspiracija!Poklanjamo ti 5% na prvu narudžbu!

Naše tjedne emailove ćeš rado čitati:

  • ponude noviteta
  • popusti iznenadjenja
  • vrijedni tekstovi
  • i znanje i vrijednosti
0

Košarica