RAČUNALSTVO - Naruči svoju knjigu

RAČUNALSTVO

Kratka povijest
Autor: Ceruzzi, Paul E.
Područje: Digitalne tehnologije
Karakter: stručno-popularna
Godina izdanja: 2022
Broj stranica: 198
Uvez: Meki

24,04  (181,13 kn)

Sažeta povijest tehnološkog razvoja računalstva, od bušenih kartica i kalkulatora do UNIVAC-a i ENIAC-a, osobnih računala, Silicijske doline i Interneta.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 13557 Kategorija: Oznaka:

Opis

O knjizi:

Povijest računanja se nikada ne može napisati u cijelosti. Novi događaji tu povijest mijenjaju već tijekom njezina pisanja, čineći svaki pokušaj oblikovanja koherentne pripovijesti zastarjelim. Prije deset godina povijesne su se pripovijesti usredotočavale na računalni hardver i softver, s naglaskom na korporaciju IBM i njezine takmace, uključujući Microsoft.

To se više ne čini toliko značajnim, iako i te teme ostaju važne. Prije pet godina narativi su se usredotočavali na „Internet”, posebno u kombinaciji s World Wide Webom i mrežnim bazama podataka. Samostalna računala bila su važna, ali mreža i njezini učinci bile su primarne teme od interesa. To se promijenilo još jednom, s naglaskom na distribuiranoj mreži tzv. ručnih uređaja, povezanih s računalnim oblakom velikih baza podataka, satelitskim sustavima za pozicioniranje i još mnogo toga. U Sjedinjenim Državama prijenosni uređaji nazivaju se „pametnim telefonima” – ime dolazi od uređaja od kojih su potekli – ali čini se da je od svega što oni rade sâmo telefoniranje najmanje zanimljivo.

Iz sadržaja:

1. Digitalno doba

2. Prva računala, 1935. – 1945.

3. Načelo pohranjenog programa

4. Čip i Silicijska dolina

5. Mikroprocesor

6. Internet i World Wide Web

7. Zaključak

Bilješke

Kazalo pojmova

Naslovi za daljnje čitanje

Literatura

Kazalo

Dodatne informacije

Autor

Karakter

Godina izdanja

Broj stranica

Uvez

ISBN

Povezane knjige - Naša preporuka