RAZUMIJEVANJE OTUĐENJA OD RODITELJA

Učenje suočavanja, pomoć cijeljenju
Autor: Woodall, Karen; Woodall, Nick
Područje: Odgoj i obrazovanje
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2019
Broj stranica: 280
Uvez: Meki

219,00 kn (29,07 €)

Priručnik za roditelje, socijalne radnike, psihologe, psihijatre, suce i odvjetnike

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 03a5217d1890 Kategorija:

Opis

O knjizi:

Autori Karen i Nick Woodall su dva vodeća autoriteta u Europi – vode Family Separation Clinic u Londonu, a Karen Woodall je i predsjednica Europskog udruženja stručnjaka koji se bave roditeljskim otuđenjem, koje je početkom rujna u Londonu okupilo stručnjake iz cijelog svijeta. U ovoj knjizi, osim što u detalje znanstveno raščlanjuju i objašnjavaju cijeli splet složenih odnosa oko djece koji nastaju razvodima odnosno razdvajanjem roditelja visoko konfliktne kategorije, autori daju praktične savjete i upute za sve sudionike što trebaju poduzeti i kako se ponašati, a sve u cilju dobrobiti djeteta.
Pri tom autori idu u detalje uputa roditelju što i kako činiti: u pripremi za sud, način pisanja kronologije događaja, pisanje podneska, pa do izbora stila pisanja za koji je najvjerojatnije da će ga sudac pročitati. Također razrađuju i daju detaljne upute kako pomoći otuđenom djetetu da prevlada „rane razvoda“ kroz proces ponovnog uspostavljanja odnosa s roditeljem od kojeg je otuđeno – tzv. reunifikacije, što je krajnji cilj cijelog tog procesa i knjige čiji je kompletan naslov: “Razumijevanje otuđenja od roditelja: učenje suočavanja, pomoć cijeljenju”
Priručnik je potreban svakom stručnjaku mentalnog zdravlja, socijalnom radniku te pravnom stručnjaku koji radi na području razvoda u obitelji, odgojitelju i učitelju koji radi s djecom čiji su roditelji razvedeni.

Koliko je problematika aktualna, svjedoči podatak da se u Hrvatskoj se razvodi trećina brakova (33,96%). Samo tijekom 2016. godine zabilježen je rekordni broj: razvelo se 7036 parova. Od toga je trećina tzv. visoko konfliktnih razvoda. U takvim slučajevima najčešće stradaju djeca. Roditelji prebacuju krivicu jedan na drugog, odbijaju međusobnu suradnju pa i komunikaciju, onemogućavaju drugom roditelju da se viđa s djetetom, okreću dijete protiv drugog roditelja, izlažu dijete razvojno pogubnim informacijama, dijete se prestaje viđati s jednim od roditelja, kaže da ga mrzi …
Otuđenje djeteta od roditelja problem je koji se u hrvatskoj javnosti prepoznaje tek nakon nesretnog slučaja prisilnog odvođenja dječaka Cesarea ocu u Italiju. Kao emocionalno zlostavljanje djeteta najčešće ostaje neprepoznato i od stručnjaka, toj se djeci i roditeljima stoga i ne pomaže, a posljedice ovakve manipulacije djetetom tada ostaju trajne, prateći ga i u odrasloj dobi. Ovo postaje sve veći i teško rješivi problem i za socijalne radnike, za psihologe i psihijatre, za liječnike, odvjetnike, suce, koji raste budući da stope razvoda/razdvajanja roditelja rastu i u Hrvatskoj i u cijelom svijetu.

Iz recenzije:

„Razumijevanje otuđenja od roditelja knjiga je koju smo čekali. Ovaj iznimni, sveobuhvatni rad nudi duboko razumijevanje razorne pojave koja godinama izaziva bespomoćnost i beznađe u roditelja, kao i u stručnjaka. Što je još važnije, autori čine i korak dalje, nudeći smjernice za suočavanje s otuđenjem od roditelja i za poduzimanje akcije, omogučujući roditeljima i stručnjacima zajednički rad na zaštiti dobrobiti milijuna djece koja su prikraćena za roditelja koji ih voli. S tim na umu, autori nikad ne propuštaju uočiti jedinstvenost svakog djeteta i obitelji u slučajevima otuđenja od roditelja. Ruta koji autori predlažu revolucionarna je po tome što propituje postojeće pristupe, dok je istodobno čvrsto naslonjena na teoriju i praksu. Stranicu po stranicu čitatelja privlači iznimno razumijevanje pojave koja izrasta iz znanja o novim teorijskim pomacima, kao i višegodišnjeg iskustva u radu s djecom zarobljenom otuđenjem. Posebna kvaliteta ove knjige o djeci, obiteljima i životu leži u duboko humanom glasu ovo dvoje vodećih stručnjaka na polju otuđenja od roditelja. Autori govore otvoreno, odvažno, ali najviše od svega, autori govore iz kuta empatije i suosjećanja.“
Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander

Iz sadržaja:

Prvi dio: RAZUMIJEVANJE
I. Otuđenju od roditelja
II. Diferencijacija
III. Dublje razumijevanje
IV. Most prijelaza

Drugi dio: SUOČAVANJE
V. Razvijanje strategija suočavanja
VI. Analiza vašeg slučaja
VII. Poduzimanje akcije
VIII. Predstavljanje svojeg slučaja na sudu

Treći dio: CIJELJENJE
IX. Razdvajanje, reunifikacija i cijeljenje

Dodatne informacije

Autor

Karakter

Godina izdanja

Broj stranica

Uvez

ISBN

Izdavač

Povezane knjige - Naša preporuka