REGISTAR STVARNIH VLASNIKA - Naruči svoju knjigu

REGISTAR STVARNIH VLASNIKA

Autor: Maros, Ivica, Biluš, Ante, Sertić, Tomislav
Područje: Pravo
Karakter: stručno
Godina izdanja: 2019
Broj stranica: 144
Uvez: Meki

26,54  (199,97 kn)

Prema direktivama Europske unije dužni smo uspostaviti registar stvarnih vlasnika. U ovoj knjizi prikazan je pravni okvir kako to treba raditi.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 9a750452c37b Kategorija:

Opis

Registar stvarnih vlasnika je središnja elektronička baza podataka koja sadrži podatke o stvarnim vlasnicima. Registar u ime Ministarstva financija – Ureda za sprječavanje pranja novca vodi Financijska agencija. Registar se uspostavlja na temelju članaka 32. do 36. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a u skladu s relevantnim direktivama Europske unije kojima je propisano da su sve države članice dužne uspostaviti registre stvarnih vlasnika u kojima će se upisivati i čuvati odgovarajući, točni i ažurirani podatci o stvarnim vlasnicima pravnih subjekata i trustova. Države članice imaju rok do 10. siječnja 2020. za uspostavu registra stvarnih vlasnika. Svrha uspostavljanja Registra sukladno Zakonu i EU direktivama je sprječavanje zlouporabe pravnih subjekata za pranje novca i povezana predikatna kaznena djela, uključujući i porezne prijevare kao i za financiranje terorizma te jačanje transparentnosti i dostupnosti podataka o stvarnom vlasništvu. Registar stvarnih vlasnika povezat će se s registrima stvarnih vlasnika iz drugih država članica putem europske središnje platforme do 10. ožujka 2021. godine. Registar stvarnih vlasnika važan je radi potrebe za točnim i ažuriranim informacijama o stvarnom vlasniku koja je ključan čimbenik za pronalazak osoba koje se bave pranjem novca, uključujući i porezne prijevare, ili financiranjem terorizma, a koji bi u protivnome mogli sakriti svoj identitet iza složenih vlasničkih struktura trgovačkih društava i drugih pravnih subjekata.

Predgovor / Zakonske odredbe o registru stvarnih vlasnika / Pravilnik o registru stvarnih vlasnika / Upiti i mišljenja / Obrasci za upis podataka u registar stvarnih vlasnika i upute za popunjavanje obrazaca / Korisničke upute za web aplikaciju registar stvarnih vlasnika

Dodatne informacije

Autor

Karakter

Godina izdanja

Broj stranica

Uvez

ISBN

Izdavač