SVJESNOST SREĆE U NAS POJAČAVA SREĆU

Objavljeno:

SVJESNOST SREĆE U NAS POJAČAVA SREĆU

Mislite li da je o sreći sve rečeno, vjerojatno ćete promijeniti mišljenje nakon listanja knjige „O sreći – filozofsko putovanje“ Frédérica Lenoira. Otkrit ćete još 50 novih nijansa ne sive nego sreće. Poručuje, primjerice, Lenoir kako je za sreću veoma važno često misliti na nju, osvješćivati ju dnevno, biti njen svjedok, namjerno pronalaziti sreću u onome što činimo. Kvaliteta pažnje i svijesti o sreći važna je komponenta sreće. Što smo svjesniji pozitivnih iskustava – da smo upravo sad sretni zbog toga i toga, da smo nekoć bili sretni zbog onoga, da ćemo zbog nečega biti sretni i radosni, dobrobit sreće to je veća. Biti svjestan sretnih trenutaka osigurava čovjeku specifično „uživanje u okusu sreće“. A zatim nešto čudesno – na sve to mozak uzvraća pojačanjem sreće, ona je snažnija, dublja i trajnija. Naglašena orijentiranost na sadašnji osjećaj sreće dopunski je izvor srećei baš zbog toga razne tehnike, kao pozitivno razmišljanje, treniranje optimizma, autogeni trening i sl. smijemo zvati alatima sreće. Među njima ističe se i jedna mlađa – mindfulness, tehnika koju je oko 1990. razradio američki psihijatar Jon Kabat-Zinn, nadahnut osnovama budističke meditacije. Duboko usredotočeni na sadašnje stanje svog postojanja, na disanje, volumen vlastitog tijela u prostoru ili rad organa, potičemo mir u sebi. (Možete li vizualizirati srce kako pumpa krv ili mozak koji upravo spaja neurone u misao ili tijelo što ga prekriva tanka koža, mišiće koji…, pluća koja…? Ima nekih koji sve to rade svakodnevno. Ljudi koji redovito meditiraju kažu da onih 15 minuta ujutro nizašto na svijetu ne bi mijenjali.

Lenoir nas usmjerava prema još važnijem zaključku: ako tehnika meditativne usredotočenosti na fizičko postojanje pridonosi sreći, onda i usredotočenost na sadašnju sreću može djelovati slično, čak i jače. Pozitivne pojedinosti koje uočavamo tijekom šetnje, jela, slušanja glazbe, okopavanja cvijeća, aktivnosti na poslu, druženja ili umnog razgovora postaju multiplikatori sreće. Praćenje onoga što radimo, a što je gotovo uvijek po nečemu i dobro, može nam promijeniti život; otkrili su to već i stoički i epikurejski mudraci u antici te ustvrdili da osvještenjem sreće dotičemo blaženstvo, stanje bogova. Dakle, kad ste sretni, sjetite se toga, zastanite i pomislite: sretna/sretan sam!

U potenciranje sreće spada i lutanje uma po sretnim slikama i događajima iz prošlosti. Uvijek kad izvlačimo pospremljene sretne slike, osjećaje, mirise, zvukove, mozak nas obraduje dobrim osjećajem. Jednako je i s predviđanjem budućih dobrih trenutaka, u čemu imam i osobnih iskustava. Često navečer za sutra ili nedjeljom za sljedeći tjedan napravim „plan veselja“. Biram i slažem, zapisivanjem na papiru, događaje koji će mi biti lijepi – završetak projekta, planine, čitanje, unuci, druženje … Misleći na njih desetak minuta, počinjem uživati u njima danas, pripremajući se na radosni doček tog pozitivnog budućeg.

Osvješćenje današnje sreće, sjećanje na sreću i predviđanje sreće – moćni su multiplikatori sreće!

Pa „tko hoće, nek’ izvoli“, kaže narod.

Goran Tudor

UM2022

Unesite svoju e-mail adresu kako biste primali novosti,
posebne popuste i ponude iz knjižare!

Nema spama, samo znanje i inspiracija!Poklanjamo ti 7% na prvu narudžbu!

Naše tjedne emailove ćeš rado čitati:

  • ponude noviteta
  • popusti iznenadjenja
  • vrijedni tekstovi
  • i znanje i vrijednosti
0

Košarica