U VELEBITU

2. izdanje
Autor: Popović, Edo
Područje: Lijepa književnost (naš izbor)
Karakter: stručno-popularna
Godina izdanja: 2022
Broj stranica: 144
Uvez: Meki

119,00 kn (15,79 €)

Knjiga U VELEBITU sučeljava iskustva hodača planinom nekada i sada, razmišljanja Ede Popovića i Miroslava Hirza, fotografije Radivoja Simonovića rađene na staklu s fotografijama koje je digitalnom kamerom snimio današnji hodač, a kroz odnos čovjeka i planine preispituje se smjer u kojemu ide suvremeno društvo. Namijenjena svima koji žele „malo usporiti“ i povezati se s prirodom.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 13584 Kategorija: Oznaka:

Opis

O knjizi:

Transžanrovski hommage važna je literatura istraživačima Velebita u kojem su sakupljena iskustva i viđenje planine, kako Popovića samog tako i autora na koje se Popović poziva i koje citira. U njoj se sudaraju iskustva hodača planinom nekada i sada, razmišljanja Ede Popovića i Miroslava Hirza, fotografije Radivoja Simonovića rađene na staklu s fotografijama koje je digitalnom kamerom snimio današnji hodač, a kroz odnos čovjeka i planine preispituje se smjer u kojemu ide suvremeno društvo. Poput knjiga Priručnik za hodače i Čovjek i planina, i ova knjiga bavi se prirodom, ekologijom, usporavanjem i povratkom jednostavnom životu.

U prvoj polovici 20. stoljeća Velebit je vrvio životom. Na južnim padinama planine nalazila su se brojna naselja, a stočari su u proljeće gonili stada ovaca na vršne dijelove i do jeseni boravili u svojim stanovima. Početkom 20. stoljeća Velebitom je krstarila i ondašnja društvena elita – Ljudevit Rossi, austrijski oficir i jedan od najznačajnijih hrvatskih botaničara; Josip Poljak, stručnjak za geologiju krša i speleologiju te autor nenadmašnog Planinarskog vodiča po Velebitu tiskanog davne 1929.; somborski liječnik i fotograf Radivoj Simonović koji je za sobom ostavio mnoštvo fotografija velebitskih stanovnika i pejzaža visoke etnografske i umjetničke kvalitete; a u to društvo spada i Miroslav Hirtz, profesor lovstva i zoologije, autor serije putopisa koji čine okosnicu ove knjige.

Dodatne informacije

Autor

Karakter

Godina izdanja

Broj stranica

Uvez

ISBN

Izdavač

Povezane knjige - Naša preporuka