VAŠ MOZAK JE VREMEPLOV - Naruči svoju knjigu

VAŠ MOZAK JE VREMEPLOV

Neuroznanost i fizika vremena
Autor: Buonomano, Dean
Područje: Psihologija i osobni razvoj
Područje: Ostalo
Karakter: stručno-popularna
Godina izdanja: 2019
Broj stranica: 308
Uvez: Meki

17,12  (128,99 kn)

Jedinstvena knjiga o tome kako mozak doživljava vrijeme. Je li naš osjećaj prolaska vremena samo iluzija?

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: ddd37a154770 Kategorije: ,

Opis

O knjizi:

Suvremena istraživanja, posebno ona neuroznanstvena, obogatila su čovječanstvo mnogim spoznajama i razriješila neke stoljetne misterije. No način na koji ljudski mozak doživljava i procesuira vrijeme, čini se, još uvijek je nepoznanica. Tim se pitanjem u svojoj drugoj knjizi, “Vaš mozak je vremeplov”, pozabavio jedan od vodećih svjetskih neuroznanstvenika, redoviti profesor na UCLA-u Dean Buonomano. Buonomano se u novoj knjizi naslanja na teorije i saznanja iz evolucijske biologije, fizike i filozofije kako bi predstavio svoju važnu teoriju o ljudskom poimanju i izražavanju vremena. Ljudski je mozak složen sustav koji, osim što ga izražava, vrijeme i stvara. Gradi ljudski osjećaj za kronološki protok vremena i pripadnicima vrste omogućava mentalno putovanje kroz vrijeme. Ove su funkcije važne, kaže Buonomano, ne samo za svakodnevni život pojedinca već i za evoluciju ljudske vrste; bez mogućnosti simuliranja budućih događanja, nikad ne bismo izumili neke važne alate i uspostavili neke važne modele ponašanja. No mozak je dizajniran tako da navodi kroz svijet u neprekidnoj mjeni tako što predviđa što će se, i kada, dogoditi.

Buonomano neuroznanstvenu ekspertizu uparuje s multidisciplinarnim pristupom čime i njegova teorija postaje sveobuhvatnija. U knjizi “Vaš mozak je vremeplov” autor istovremeno rasvjetljava koncepte poput svjesnosti i relativnosti i odgovara na pitanja koja su stoljećima mučila kako znanstvenike, tako i filozofe. Što je vrijeme? Je li naš osjećaj prolaska vremena samo iluzija? Postoji li slobodna volja ili je budućnost unaprijed određena? Kroz zanimljive odgovore na ova pitanja Buonomano o fascinantnoj arhitekturi ljudskog mozga otkriva koliko i o zamršenosti samog vremena. Ovo virtuozno djelo popularne znanosti, u konačnici, dovodi do zapanjujućeg otkrića: vaš je mozak, u svojoj srži, vremenski stroj!

Iz sadržaja:

PRVI DIO: MOŽDANO VRIJEME / Dojmovi vremena / Najbolji vremenski stroj koji ćete ikada posjedovati / Dan i noć / Šesto osjetilo / Vremenski obrasci / Vrijeme, neuralna dinamika i kaos / DRUGI DIO: FIZIČKA I MENTALNA PRIRODA VREMENA / Praćenje vremena / Vrijeme: Što je to, dovraga? / Specijalizacija vremena u fizici / Specijalizacija vremena u neuroznanosti / Mentalno putovanje kroz vrijeme / Svjesnost: povezivanje prošlosti i budućnosti


			

Dodatne informacije

Autor

Karakter

Godina izdanja

Uvez

ISBN

Broj stranica

Izdavač