ZAŠTO NACIJE PROPADAJU - Naruči svoju knjigu

ZAŠTO NACIJE PROPADAJU

Izvorišta moći, napretka i siromaštva
Autor: Acemoglu, Daron; Robinson, James A.
Područje: Publicistika & biografije
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2017
Broj stranica: 558
Uvez: Meki

48,08  (362,26 kn)

Autori primjenjuju znanje i iskustvo stečeno 15-godišnjim istraživanjem uzroka ekonomskog razvitka ili zaostajanja društava i nacija. Na brojnim primjerima i povijesnim analizama pokazuju kako su odlučujući faktor u tome političke i ekonomske institucije.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 2055 Kategorija:

Opis

O knjizi:

Nacije propadaju ekonomski zbog ekstrakcijskih institucija. Ove institucije siromašne zemlje drže siromašnima te ih sprječavaju da se upuste na putanju ekonomskog rasta. U svim slučajevima, osnova ovih institucija je elita koja oblikuje ekonomske institucije kako bi se obogatila i produljila u beskonačnost svoju moć nauštrb najširih slojeva ljudi u društvu.

Različite povijesti i socijalne strukture zemalja dovele su do razlika u prirodi elita te u detaljima ekstrakcijskih institucija. Međutim, razlog zbog kojeg se te ekstrakcijske institucije i dalje održavaju uvijek je vezan uz začarani krug, a implikacije tih institucija u pogledu osiromašenja njihovih građana su slične – makar se njihovi intenziteti razlikovali.

Iz recenzija:

Intelektualno bogata knjiga koja s velikim elanom postavlja važnu tezu. Financial Times

Ispunjena, od korice do korice, povijesnim vinjetama koje su podjednako učene i zapanjujuće.The Observer (Velika Britanija)

‘Zašto nacije propadaju’ nevjerojatno je ambiciozno djelo koje skakuće po povijesti te po čitavom svijetu poput djeteta koje se igra školice, ne bi li pokušalo odgovoriti na važno pitanje zbog čega se neke zemlje obogate, dok druge ne.  The New York Times (Chrystia Freeland)

Iz sadržaja:

Tako blizu, a opet tako različiti / Teorije koje ne vrijede/ Stvaranje blagostanja i siromaštva/ Male razlike i ključne prekretnice: teret povijesti/ Vidio sam budućnost i ona funkcionira / Udaljavanje / Točka preokreta /Ne na našem terenu: prepreke razvoju /Preokretanje razvoja / Difuzija blagostanje / Čarobni krug / Začarani krug / Zbog čega nacije propadaju danas / Razbijanje kalupa / Razumijevanje blagotanja i siromaštva

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

ISBN

Autor

,

Izdavač

Karakter

Uvez

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “ZAŠTO NACIJE PROPADAJU”

Povezane knjige - Naša preporuka