ILUZIJA I STVARNOST HRVATSKOG GOSPODARSTVA - Naruči svoju knjigu

ILUZIJA I STVARNOST HRVATSKOG GOSPODARSTVA

Autor: Santini, Guste
Područje: Novi društveni i ekonomski procesi
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2007
Broj stranica: 278
Uvez: Tvrdi

33,18 

Nema na zalihi

Knjiga nije dostupna!

Opis

Iz sadržaja:

UVOD/ Odakle dolazimo?/ kamo smo stigli?/ MEĐUOVISNOST SUSTAVA I POLITIKE/ FINANCIJSKI SUSTAV/ Uvod/ Model/ Elementi modela/ UČINCI EKONOMSKE POLITIKE U PROTEKLIH TRINAEST GODINA/ Razlikujemo li se od drugih?/ Koliko stvaramo, a koliko trošimo?/ Kretanje zaposlenosti/ nezaposlenosti/ Kretanje kamatnih stopa poslovnih banka – dobre vijesti za dužnike/ Monetrni agregati – igra središnje banke/ Poduzeća sve više štede, a stanovništvo se sve više zadužuje/ Deficit robne razmjene povećava poreze, ali ne i doprinose/ Gospodarski odnosi s inozemstvom stvaraju privid kako u Hrvatskoj I nije sve tako loše/ Devizne pričuve i trgovanje poslovnih banaka stranim sredstvima plaćanja – razlog učinkovitosti središnje banke/ Kretanje inozemnog duga odgovara zašto je sve moguće/ Tečaj kune – učinak droge…/ DODATAK/ PRILOZI

O knjizi:

Knjiga predstavlja višegodišnji rad dr. sc. Guste Santinija, na praćenju i bezuspješnom predlaganju i kritiziranju hrvatske ekonomske politike. Autor propituje aktualne probleme našeg dostignutog i mogućeg gospodarskog razvoja, ističe korijene i procese sporog napredovanja i stagniranja te pokazuje zbog kojih je objektivnih i subjektivnih okolnosti i značajnijih propusta i pogrešaka došlo do opadanja privredne aktivnosti, drastičnog smanjenja proizvodnje, porasta nezaposlenosti i nepovoljnih odnosa u proizvodnji i potrošnji, uvozu i izvozu, prezaduživanju i potrošnji iznad naših mogućnosti.
Knjiga je podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu raspravlja se o «lažnoj zori», kako je John Gray nazvao dobitke globalnog kapitalizma temeljenog na neoliberalizmu, a koji dominira u ekonomskoj politici Hrvatske tijekom proteklih trinaest godina.
U drugom dijelu knjige nalazi se nekoliko eseja koje je autor objavio u časopisu Ekonomija/Ekonomics.
Izvadak iz recenzije dr. sc. Gorana Družića:
«Prikazani rad Guste Santinija, jednog od najznačajnijih hrvatskih ekonomista srednje generacije, vrijedan je doprinos znanstvenom utemeljenju postmoderne koncepcije i strategije razvoja, koja će biti prilagođena aktualnim potrebama Hrvatske za njezine neophodne gospodarske pomake. Rad je podjednako zanimljiv i koristan znanstvenoj djelatnosti i stručnoj javnosti, kao i kreatorima i provoditeljima naše ekonomske politike.»

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

Autor

Santini, Guste

Uvez

Tvrdi

Karakter

stručna