NATRAG NA POSAO - Naruči svoju knjigu

NATRAG NA POSAO

Zašto trebamo pametnu državu za snažnu ekonomiju
Autor: Clinton, Bill
Područje: Novi društveni i ekonomski procesi
Karakter: stručno-popularna
Godina izdanja: 2012
Broj stranica: 196
Uvez: Tvrdi

27,87 

SKU: 1057 Kategorija:

Opis

Iz sadržaja:

GDJE SMO?/ Naša tridesetogodišnja opsesija protiv utjecaja države/ Izbori iz 2010. i njihovo mjesto u povijesti politike protiv utjecaja države/ Zašto nam treba država/ A što ćemo s dugom?/ Kako nam ide u usporedbi s našom vlastitom prošlošću i s današnjim konkurentima?/ ŠTO MOŽEMO UČINITI?/ Kako da se vratimo na posao određivanja svoje vlastite budućnosti?

O knjizi:

Gospodarski rezultati Sjedinjenih Država pod Clintonovom administracijom bili su zaista impresivni. Osam godina ne­prekidnog rasta, dvadeset i dva milijuna novih radnih mjesta, značajno smanjenje stope siromaštva, četiri godine budžetskih suficita, smanjenje javnog duga i – što je možda najvažnije – dramatično povećanje ekonomskog optimizma.
Bill Clinton u ovoj knjizi iznosi svoja stajališta o izazovima s kojima se danas suočavaju Sjedinjene Države i o tome zašto je uloga države važna. Daje vlastite prijedloge za obnavljanje gospodarskoga rasta, stvaranje radnih mjesta, financijsku odgovornost, rješavanje hipotekarne krize te provođenje strategije koja će „vratiti Ameriku u poslove budućnosti“. Objašnjava kako je došlo do postojeće krize te nudi specifične preporuke o tome kako vratiti ljude na posao, povećati broj bankovnih zajmova i korporativno ulaganje, udvostručiti izvoz, obnoviti proizvodnu bazu te stvoriti nova poslovanja. Podržava predsjednika Obamu u njegovu naglašavanju zelene tehnologije, govoreći o tome kako je promjena načina na koji proizvodimo i koristimo energiju strategija koja će najvjerojatnije potaknuti brži gospodarski rast, istodobno pojačavajući nacionalnu sigurnost. Clinton također naglašava da je Americi potreban snažan privatni sektor i pametna državna uprava koji će zajedno raditi na obnavljanju prosperiteta i napretka, te na primjerima pokazuje da, kad god popustimo iskušenju da za sve probleme okrivimo državu, zapravo gubimo mogućnost proizvodnje  održivog rasta i zajedničkoga blagostanja.
„Nema dokaza da možemo uspjeti u dvadeset i prvom stoljeću pomoću strategije suprotstavljanja utjecaju javne uprave u državi“ na temelju „filozofije utemeljene na zamisli ‘uzdaj se u se i svoje kljuse’ umjesto ‘zajedno smo jači’.“ Smatra da je sukob između državnog i privatnog sektora sam po sebi izgledao kao dobra politička strategija, ali su iz njega proizašle loše političke odluke koje su proizvele slabu ekonomiju s nedovoljnim brojem radnih mjesta, sve veće razlike u prihodima i sve više siromaštva, te slabljenje američke konkurentne pozicije. U stvarnom životu suradnja donosi mnogo bolje rezultate nego sukobi, a „Amerikancima trebaju pobjede u stvarnom životu“.
„Napisao sam ovu knjigu zato što volim svoju zem­lju i zabrinut sam za našu budućnost. Kako sam često govorio kada sam se prvi put natjecao na predsjedničkim izborima 1992., Amerika je u svojem temelju ideja – ideja o tome da će svatko, bez obzira na svoje podrijetlo, pod uvjetom da ustrajno radi i poštuje pravila, imati slobodu i priliku ostvariti svoje snove, te da će svojoj djeci u nasljeđe ostaviti zemlju u kojoj će i oni imati priliku ostvariti svoje snove… Posao znači mnogo više od sredstva za puko preživljavanje…Riječ je o nečem temeljnom za ljud­sko dostojanstvo i za naš osjećaj da smo vrijedni kao neovisni i slobodni ljudi koji su korisni i drugima… Moramo vratiti Ameriku u poslove budućnosti.“

Bill Clinton, Natrag na posao

Dodatne informacije

Godina izdanja

Karakter

stručno-popularna

Uvez

Tvrdi

Autor

Clinton, Bill

Broj stranica

ISBN

Izdavač