INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO – Sveprisutno, ometajuće, nebitno? - Naruči svoju knjigu

INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO – Sveprisutno, ometajuće, nebitno?

Autor: Cornish, William
Područje: Novi društveni i ekonomski procesi
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2008
Broj stranica: 161
Uvez: Meki

254,10 Kn

Više o knjizi – recenzije i sadržaj

Iz sadržaja:

POPIS PROPISA/ IZUMLJIVANJE/ «Intelektualno vlasništvo»/ «Izumljivanje»/ Patenti: Osnovni elementi/Medicinski patenti… / STVARANJE/ Autorsko pravo i patenti/ Prihodi autora?/ Digitalizirana djela: prijetnja/ Neovlašteno pribavljanje autorsko-pravnog materijala…OZNAČAVANJE/ Upisnici trgovačkih oznaka/ Prava koja ovise o gospodarskom prometu/ Bit prepoznatljivosti imena proizvoda /…

O knjizi:

Prava intelektualno vlasništva su sve značajniji element gospodarske politike: ona su vitalna za razvijene zemlje u vrijeme globalnog gospodarskog prometa. Današnje zapanjujuće nove tehnologije koje proizlaze iz digitalne i biotehnološke revolucije, stvaraju nove probleme.
U ovoj knjizi, William Cornish se fokusira na glavne dileme u koje se sada zaplelo intelektualno vlasništvo: sveprisutnu raširenost prava intelektualnog vlasništva u nekim skorijim tehnologijama, ometanje uzrokovano pravima koja su postigla vrlo malo od svoje namjeravane svrhe te izglednu irelevantnost prava intelektualno vlasništva u suočavanju s novim tehologijama kao što je internet. Za što su prava intelektualno vlasništva pogodna i što bi ona mogla postići, ovisi o pravu koje ih definira. Prisutan je veliki međunarodni kao i nacionalni pritisak u cilju izrade novih propisa, a u Europi je Europska unija sada dominatna snaga u oblikovanju politike intelektualnog vlasništva. Uz ova polazišta, William Cornish istražuje postojeće argumente o pravnoj politici na ovom polju.

Kako se mogu pitanja postavljena napretkom u humanoj genetici pomiriti s potencijalnim mogućnostima dijagnostičkog i terapeutskog razvitka te patentiranjem molekula, gena i organizama od strane biotehnoloških i
farmaceutskih trgovačkih društava? Kako ovo novo područje može biti pošteno zaštićeno prema postojećim uvjetima patentnog prava i tko bi trebao biti odgovoran za postizanje ovog rezultata?
Autorsko pravo je tradicionalni oslonac izdavaštva, računalnog programiranja te glazbene i filmske produkcije. Sada se suočava s prijetnjom gubitka daha zbog slobodnog i lako dostupnog materijala putem interneta i drugih digitalnih resursa.
Kako može mješavina pravnih sredstava i tehnoloških zapreka pristupu, omogućiti razumnu zaštitu investiranju u nove intelektualne proizvode, a da ne postanu nepriličan instrument nadzora?
Trgovačke oznake su osnovno pitanje prepoznatljivosti proizvoda, temelj marketinga koji često baca u sjenu čak i same stvari koje se time prodaju. Kako možemo pomiriti te namjere za pravnom zaštitom svakog elementa investiranja u
prepoznatljivost proizvoda i one koji se tiču uravnoteživanja slobode natjecanja nasuprot pritisku za «poštenim trgovanjem»?
William Cornish je bio profesor prava intelektualnog vlasništva na sveučilištu Cambridge (Herschel Smith Professor).

Dodatne informacije

Godina izdanja

Karakter

stručna

Uvez

Meki

Autor

Cornish, William

Broj stranica

ISBN

Izdavač