GORAN TUDOR - pokretač M.E.P.-a, menadžer, predavač, autor

Život nije generalna proba. I sad bih veći dio izabrao isto. Neke stvari bih izostavio, druge izabrao kao važniji prioritet. Radio bih manje. Bio više s obitelji i prijateljima i još nešto drugo… Ali, ipak, dobro je. I evo kako je teklo:

Učenje, obrazovanje i osobni razvoj

Vrijedna znanja stekao sam na visokim školama. Diplomirao sam na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Zagreb (1975.) te na Ekonomskom fakultetu, Zagreb. I stupanj (1978.), Odslušao sam i položio sve ispite na Poslijediplomskom studiju iz teorije i politike marketinga, Ekonomski fakultet, Zagreb.
Mnogo i čak više naučio sam kroz život hodajući, radeći poslove i pokrećući projekte, razmišljajući i propitujući se, čitajući te slušajući uspješne – mudre ljude s kojima se na sreću sretao. Možda njih 50-ak su najvažniji. U tom procesu stalnog obogaćivanja sebe te davanja sebe, osjećam se potpuno.

Menedžer, poduzetnik

Utemeljio sam M.E.P. d.o.o., tvrtku za razvoj menedžmenta i nakladništvo u Zagreb (1991.) koja se u raznim fazama razvoja iskušala kao istaknuta u Hrvatskoj. U zajedništvu sa sestrom Anom, njezinim entuzijazmom i znanjem o prodaji i marketingu, razvili smo naš Hrvatski centar poslovne knjige – Knjižaru UM (2000.), i danas „prvu i najveću poslovnu knjižaru u široj regiji“. Centar djeluje putem portala www.knjizaraum.hr i knjižare u Ulici grada Vukovara 226 G. Važni brendovi su još: godišnja knjiga-planer UM, portal ww.odgovorno.hr itd.

Jedan sam od utemeljitelja i direktora tvrtke VIZA MG d.o.o (1993.) koja je svojedobno imala daleko najveći udjel u turističkom nakladništvu (vodiči, planovi grada, posebno razglednice). Godine 2007. predao sam VIZU MG drugima, a dobra iskustva i lijepe uspomene zadržao sam sebi.

Dosta sam godina proveo u Končaru, njegovom danas možda najvrijednijem dijelu – tvornici transformatora. Počeo sam 1977. kao jedini zaposleni u Službi razvoja organizacije, koju sam razvio do 10-ak djelatnika, a kasnije bio generalni direktor Radne organizacije Končar Transformatori (1984/90). Bio sam član Poslovodnog odbora Končara (1984/88.). Neskromno smatram da je dosta ideja i djela naše poletne generacije (rukovodni tim je bio u dobi od 30 do 40 godina) ostale trajno zasađeno u uspjeh ove organizacije (danas su to tri poduzeća europske razine, s izvozom od preko 70%). U prijelomno vrijeme, raspada Jugoslavije i blokovske podjele svijeta, i dramatičnog rasta cijena strateških sirovina u svijetu, došli smo u krizu koje sam i osobno jako iskusio. Možda smo i kao vodstvo više trebali učiniti… tko da zna. Končar, nekad kompanija s 24 poduzeća, doživio je slom 1990., a potom i stečajeve, što je značilo i moj odlazak na burzu. Na sreću, timovi nakon nas uspjeli su zdravu jezgru Končara uzdignuti do današnjih visina, dok sam nakon toga otišao u poduzetnike. Na radu u velikom sustavu nisam pomišljao.

Pregovaračka praksa i autorske knjige, što milom, što silom

Intenzivno, gotovo svakodnevno, pregovarao sam u zemlji i inozemstvu (Turska, Brazil, Iran, DDR, Italija…,1985/2000.). Končar Transformatori izlazio je tada na svjetsko tržište, s teretom nedovoljnog tehničkog i posebno poslovnog iskustva. Mnoge od ozbiljnih situacija u to vrijeme „spašavali “ smo se dobrim i kompetentnim pregovorima i razgovorima. Metodičnost i analitičnosti koje čine važnu crtu mog karaktera i temperamenta pridonijele su da posao pregovarača obavljam dobro (najveći kompliment u životu dobio sam u Turskoj elektroprivredi kad je jedan od tamošnjih direktora komentirao o meni: „Vaš direktor pregovara kao da igra šah.“). Takva praksa dublje me je zainteresirala i odvela uskoro u izučavanje pregovaračke teorije, a potom i do profesije predavača i savjetnika te autora dviju knjiga. Pregovaračka filozofija win-win mnogo mi je koristila u kasnijem razvoju poduzetničkog posla.

Objavljene stručne i stručno-popularne knjige:

Knjige koje sam ispisivao cijeli život poželjna su i preporučena literatura na ekonomskim fakultetima, poslijediplomskim studijima i poslovnim školama, a još u realnom sektoru.

Ovako su tiskani moji naslovi:

 1. Dobra Hrvatska / Društveno odgovorno poslovanje – NAJBOLJI (79 primjera), urednik i noseći član u timu od 40 koautora, 2018.
 2. Odabrane priče Učinkovitog menadžera/ Antologija najboljih priča, objavljena povodom 20 godina knjige–planera UM, 2013.
 3. Vođenje i motiviranje ljudi, urednik i noseći član u timu od 30 koautora , 2010.
 4. Priručnik „10 dana bez ekrana“, vodič za izvođenje radionica među mladima s ciljem smanjivanja ovisnosti o „tri ekrana“, urednik sam i koautor u timu petorice znanstvenih radnika, 2010.
 5. Veliki poslovni pregovori/ Priručnik za procesno vođenje pregovora, 2009.
 6. Menadžerska učinkovitost/ Menadžer sam sebi, urednik i noseći autor u timu petorice, dva izdanja – 2008. i 2009., 4000 primjeraka
 7. Zdravi život u poslovnom svijetu, urednik i pridruženi član knjizi kćeri Milne Tudor (danas Kalit), dva izdanja – 2007. i 2008.
 8. Menadžerska zlatna knjiga / mudrosti i aforizmi kao putokazi rada i života, 2006. i 2007.,
 9. Slamka spasa/ Metode rukovođenja pomoću priča, slogana i aforizama… , 2004 ,
 10. Menedžer i pobjednički tim/ Čarolija timskog rada, u koautorstvu s Velimirom Srićom, tri izdanja , 1997., 1999., 2006., 4500 primjeraka
 11. Kompletan pregovarač/ Umijeće poslovnog pregovaranja,1992., dva izdanja , 4000 primjeraka
 12. Pristup izgradnji inventivnog rada/ organizacijski i metodski pristup, priručnik, Končar 1987.

Knjige iz lijepe književnosti kojima sam bio pokretač, producent-urednik, autor ili koautor

 1. Uputstvo za život, koautor s ocem Dinkom Tudorom, 2011.
 2. Antologija najboljeg / Stihoterapija za menadžere, koautor sa suprugom Jadrankom Tudor, 2012.
 3. Monografija poslovne karikature Ivana Haramije Hansa, priređivač, 2009.
 4. Konavle u srcu/ Izabrane pjesme Marije Novaković, priređivač i urednik, 2013.

Tradicionalna godišnja knjiga-planer UM, brend

Tradicionalna godišnja knjiga- planer UM Učinkoviti menadžer /Znanje i vrijednosti, utemeljena je 1995., danas brend, jedinstvena edicija u Europi. Okuplja 50-ak članova tima i ima 12.000 čitatelja. UM je obojio moj život na mnogo načina i u mnogo mojih uloga: pokretač sam UM-a s Mirkom Žužićem, menadžer, urednik, noseći koautor, organizator i motivator velikog tima…

Predavač i savjetnik iz struke menadžmenta

Predavao sam „sto puta“, naročito u razdoblju 1993. do 2011. na teme: menadžment, rukovođenje, timski rad, motivacija, upravljanje ciljevima, poslovno pregovaranje i dr.

Započinjem sve to kao motivacijski govornik i stručni predavač u Centru za obrazovanje Rade Končar (1986..). Podučavao sam kolege rukovoditelje u poslovnim školama onog vremena: Eduka Zagrebačke banke, Program Puma Hrvatske udruge poslodavaca, HITA Poslovna akademija…

S timom i sam izveo sam mnoštvo in-house seminara i predavanja za top i srednji menadžment u brojnim hrvatskim poduzećima, ustanovama i institucijama.

Inovatorski rad i organizacija sustava inovatorstva u Končaru

Za inovatorstvo sam se zainteresirao dolaskom u Končar 1976. U razdoblju 1985.-1990. razvili smo sustav organiziranja i motiviranja inovatorstva u tvornici i ostvarili uspjehe na razini svjetskih (mjereno brojem prijava i uvedenih inovacija po radniku, 1980-1990.). U Končaru tog doba korišteno je i desetak mojih poslovnih inovacija. Primio sam priznanja i nagrade, a ono najveće 1988. – „Republičko priznanje za tehničku kulturu“.

Javno zalaganje za afirmaciju društvenog odgovornog poslovanja i održivog života

Od malena, kroz mladost, tijekom života oduvijek, orijentiran sam na ono zajedničko, društveno, opće. To mi je važno, put k indentitetu. Kao vrhunac tog lijepog djelovanja u okviru M.E.P-a pokrenuo sam naš „četvrti sektor“ – Sektor za neprofitne društvene projekte. Godine 2016. pokrenuli smo je Poslovnu inicijativu za afirmaciju društveno odgovornog poslovanja – DOBRA HRVATSKA, koja okuplja 30-ak tvrtki, kao i prvi i (nažalost) jedini portal za praćenje napretka DOP-a u RH – www.odgovorno.hr Ustanovili smo 2017. godišnju javnu nagradu SJAJ , a u 2018. tiskali i opsežnu knjigu DOBRA HRVATSKA.
Filantrop sam, podržavam i pomažem stalno. Mnoge ljude nije uvijek pratila životna sreća kao mene, time se ravnam.

Ostale obavijesti – nagrade

Poduzeće M.E.P. dobitnik je priznanja:

 • Godišnja povelja Hrvatskog društva za kvalitetu, 2008., za edukaciju i doprinos razvoju sustava kvalitete.
 • Godišnja nagrada Hrvatskog udruženja poduzetnika 2016., za praksu društveno odgovornog poslovanja (za projekt „Knjiga-planer UM“)

Jedan sam od 10 utemeljitelja CROME – Hrvatskog udruženja udruge menedžera, 1990. Povodom obljetnice „25 godina CROME“ dobio sam posebno priznanje.

Privatno, čime se bavim? Osobno, što zastupam i volim?

Veoma sam aktivan u planinarenju i putovanjima, kulturnim i stvaralačkim aktivnostima (slikanje u ulju… ). Predan sam stalnom čitanju, ali i kolekcionarstvu (s trima zanimljivim i velikim kolekcijama). Volim druženja. Uvijek sam aktivan u mjestu i ulici stanovanja, pokretač inicijativa.

Naš „obiteljski tim“ – sestre Mira, Ana i ja pokrenuli smo 2011. Udrugu za podršku oboljelima od multiplog mijeloma Mijelom CRO. Predsjednik sam, ali su na mjestu direktorice i tajnice sestre dale presudan obol uspjehu ove udruge na dobrobit 750 oboljelih od rijetkog i opakog raka krvi – multiplog mijeloma.

U našoj obitelji ja sam jedini muškić, a tri su cure: supruga Jadranka s kćerima Milnom (naša „školjkica, sunčica i zvončica“) i Maja (naše „more, sunce i brod“).
Uveseljavaju nas dva unuka.

Goran Tudor
M.E.P. d.o.o., Ulica grada Vukovara 226 G
Tel. 095/4441551, 01/5509805, fax. 01/5509894,
goran.tudor@zg.t-com.hr; mep@manager.hr
www.knjizaraum.hr; www.odgovorno.hr; www.ucinkoviti.manager.hr