ETIKA - Naruči svoju knjigu

ETIKA

Autor: Morin, Edgar
Područje: Poslovanje
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2008
Broj stranica: 234
Uvez: Tvrdi

26,41  (198,99 kn)

Moderna kultura nije sposobna riješiti nastale globalne probleme niti ih može rješavati u postojećoj kulturnoj paradigmi. Kriza naše kulture potiče sazrijevanje svijesti o promjeni mišljenja i načina djelovanja. Poticaj promjeni i sazrijevanju kulture autor pronalazi u etici, koja je za njega kompleksna etika i koju definira kao metagledište u razmišljanjima o načelima morala.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 614 Kategorija: Oznaka:

Opis

Iz sadržaja:

I. DIO; MISAO ETIKE I ETIKA MISLI/ Misao etike/ Kozmičko ukorjenjivanje/ Etička neizvjesnost/ Etika misli/ Znanost, etika, društvo/ II. DIO; Etika, znanost, politika/ Znanost, etika, društvo/ Etika i politika/ III. DIO; AUTOETIKA/ Etički individualizam/ Psihička kultura/ Etika povezanosti/ Etika razumijevanja/ Velikodušnost i oprost/ Umjetnost življenja: poezija ili/ i mudrost/ Autoetički zaključak. RE- i kom/ IV. DIO; SOCIOETIKA/ Etika zajednice/ V. DIO; ANTROPOETIKA/ Prihvatiti ljudski položaj/ Planetarna etika/ Regenerativni putevi/ Etička nada: metamorfoza/ O zlu/ O dobru

O knjizi:

Prema riječima prof. dr. Rade Kalanja koji je napisao pogovor hrvatskom izdanju, Morinova se etička pozicija u mnogočemu razlikuje od većine novijih etičkih tematizacija. To nije normativna etika koja formulira gotove postulate i preskripcije moralnog djelovanja. Ona daje smjernice mišljenja i djelovanja u vremenu kada izgleda da nikakve smjernice nisu moguće. Njegova etika uzima u obzir sve ljudske spoznaje, sve znanosti, ali ipak smatra da se područje etike ne može poistovjetiti ni s jednom drugom znanošću.
Knjiga se sastoji od pet cjelina. U prvom dijelu Morin uvodi u neke temeljne odnose utemeljenosti etičke misli. Ukazuje na čovjekovu subjektivnu potrebu za etikom i etičku neizvjesnost.
U drugom dijelu propituju se relacije između etike i društva i etike i politike. Autor zaključuje da su u znanosti i tehnologiji postignuti značajni uspjesi, ali u moralnom smislu neuspjeh.
U trećem dijelu objašnjavaju se neke etičke pozicije: etički individualizam, etika povezanosti, etika razumijevanja te pitanja o velikodušnosti i aktualnoj temi oprosta i mudrosti življenja. Etika nije “zlatna sredina”, nego neprestano propitivanje suprotnosti.
Četvrti dio posvećen je etici zajednice i u njemu se raspravlja o etičkim pitanjima s aspekta dihotomije zajednice (Gemeinschaft) i društva (Gesselschaft).
Peti dio (Antropoetika) ukazuje na potrebu planetarne, odnosno globalne etike. U odnosu na krizu modernog društva potrebno je pronaći regenerativne puteve. Kao što sam autor kaže, “antropoetičko-politička zadaća tisućljeća je da se postigne planetarno jedinstvo u različitosti”.
Autor polazi od pretpostavke da moderna kultura nije sposobna riješiti nastale globalne probleme niti ih može rješavati u postojećoj kulturnoj paradigmi. Kriza naše kulture potiče sazrijevanje svijesti o promjeni mišljenja i načina djelovanja. Poticaj promjeni i sazrijevanju kulture autor pronalazi u etici, koja je za njega kompleksna etika i koju definira kao metagledište u razmišljanjima o načelima morala. U tom se svjetlu u Etici analizira odnos između spoznaje i etike, znanosti i etike, politike i etike te ekonomije i etike.
Prijevod Morinove Etike razumljiv je širem krugu čitatelja. U svakom poglavlju navedene su definicije i obrazloženja pojmova i stavova, a na kraju knjige dodan je glosar.

Dodatne informacije

Godina izdanja

Karakter

stručna

Uvez

Tvrdi

Autor

Morin, Edgar

Broj stranica

ISBN

Izdavač