KAD VJETAR PUŠE, I PURANI LETE - Naruči svoju knjigu

KAD VJETAR PUŠE, I PURANI LETE

Ekonomalije, Zbirka kolumni u Lideru 2005. - 2015.
Autor: Šajatović, Miodrag
Područje: Novi društveni i ekonomski procesi
Karakter: stručno-popularna
Godina izdanja: 2015
Broj stranica: 311
Uvez: Meki

17,12 

Nema na zalihi

Knjiga nije dostupna!

SKU: 1265 Kategorija:

Opis

O knjizi:

Deset godina izlaženja poslovnog tjednika Lider pravi je povod za osvrt na desetljeće uspona i padova poslovne zajednice i gospodarstva u Hrvatskoj. Zastupanje interesa poslovnog svijeta ostalo je konstanta uređivačke politike Lidera, a artikulirano je redovnim svakotjednim uvodnim kolumnama glavnog urednika Miodraga Šajatovića.

U proteklih deset godina objavljeno je više od 500 kolumni pod nazivom Ekonomalije, a u ovoj zbirci odabrano je 135 koje mogu obilježiti desetljeće.

Početak izlaska Lidera u listopadu 2005. bio je u vrijeme najžešćeg uzleta. Kolumne su pratile i šestogodišnju recesiju, a ekonomski ciklus se 2015. godine upotpunjuje sramežljivim izlaskom iz recesije. Bilo je to desetljeće traženja, uspona i padova, a konačna bilanca nas navodi da je to zapravo izgubljeno desetljeće.

Kolumne ukoričene u ovu knjigu su i svojevrsna zbirka pouka tog izgubljenog desetljeća da ih kao društvo, kao političari ili poduzetnici ne ponovimo u slijedećih deset godina. Knjiga kolumni sadrži autentičan pogled na aktualne probleme bez vremenskog odmaka i naknadne pameti. Ovdje nema ‘generala nakon bitke’ pa se kao dokument vremena daje na uvid i ocjenu javnosti – bez obzira da li je to bio pogodak ‘u sridu’ ili kriva procjena.

Vrijeme je, ipak, pokazalo da su se teze iz kolumni obistinile. Iz jedne takve, objavljene sredinom 2006. proizašao je i naziv ove knjige. ‘Kad vjetar puše i purani lete’ stara je američka poslovna izreka. Odnosila se na burzu i pojavu da kad tržištima kapitala zavlada euforija, u nebo lete i dionice loših, a ne samo dobrih firmi. Te 2006. burza u Hrvatskoj je ludovala. A bilo je jasno da vjetar ne može dugo puhati takvom snagom. I prestao je dvije godine kasnije. Mnogi su purani pali na tlo. I ekonomija kao cjelina.

U realnom sektoru (koji ne radi s državom) danas „purana“ više gotovo i nema. Nestalo vjetra, nestalo „purana“. Ostali su samo oni koji su sposobni letjeti bez vjetra. Vlastitim snagama. I to su junaci nekih od kolumni. Ali zahvaljujući upornom vanjskom zaduživanju države, neki „purani“, ipak još i danas lete. Nisko, ali ipak… Pitanje je samo do kada.

Iz sadržaja:

UVOD / 2005.- GODINA EUFORIJE / …  /Tranzicija u Hrvatskoj 1989, – 2009. / S investicijskom euforijom oprezno /Smisao privatizacije otkriven nakon 15 godina / … / 2006. – GODINA GOSPOĐE KORUPCIJE / … / Nakon kadrovskoga, nastavlja se vlasničko slostavljanje Ine / Potemkin, ministar Katarine II., prema Sanaderu je bio amater / Bandić – gradonačelnik bez prave vizije razvoja / … / 2007.  – GODINA PRALAMENTARNIH IZBORA / … / Hrvatskim tržištem kapitala zavladala je mahnitost / Račan je i u ekonomiji bio evolucionar, a ne revolucionar / Početak kraja niskih kamata i besrajnog obilja kredita / Hrvatska je prema Sanaderu jedina zemlja kojoj ne prijeti kriza / … / 2008.  -GODINA NEGIRANJA KRIZE / … /  U 2008, godini bit će traženi beskompromisni rezači troškova / Ekonomist pokajnik: Kako sam gurao države u dužničko ropstvo / Svjetska rececija posljedica je pohlepe i ekonomskog zločina / … / 2009. – GODINA NATO SAVEZA / … / I u socijalizmu je bilo dobrih tvrtki , ali sustav je ipak propao / Kriznim porezom premijerka izazvala bijes „skijaškog sindikata“ / Sanader, Šuker i Polančec – sami na svijetu / … / 2010. GODINA IZGUBLJENOG VREMENA / … / Dobro došli na početak najžešče faze recesije u Hrvatskoj / Kasnije u penziju i uz manju mirovinu? To smo i zaslužili / „Osoba“ 2010., godine u Hrvatskoj jest izgubljeno vrijeme / … / 2011. GODINA IZGUBLJENOG VREMENA (2) / … / Nastavlja se bezidejnost kreatora ekonomske politike / Premijerka će otvoriti 150.000 radnih mjesta. Ali u Kini / Vidoševiće izbor: Bizni ima Komoru kakvu zaslužuje / Milanović će biti prvi lider koji će se morati baviti ekonomijom / „Osoba“ godine drugi je put zaredom izgubljeno vrijeme / … / 2012. GODINA NJEGOVOG VELIČANSTVA – RADNOG MJESTA / … / Nova Vlada odmah se našla pred novim , globalnih izborima / Izvozit je teško. Ali imate li pametniji način dizanja BDP –a’ / Prvi put pad proizvodnje brži od ritma otpuštanja / … / 2013. – GODINA GOSPOĐE APATIJE / … / Poduzetnici sve češće dižu ruku na sebe. Političari pošteđeni / Ekonomske ideje kojima je odavno istekao rok trajanja / Dvije godine Kukuriku koalicije: Vlada krivih procjena / … / 2014. – APLIKACIJE I IZVOZA / … /  U Banske dvore hitno poslati knjigu Danija Rodrika / Thomas Piketty otkrio „bug“u softveru kapitalizma / Na državni aparat udariti gerilski, a ne frontalno /  Zašto me nije briga hoće li autocesta u koncesiju ili ne / … / 2015. – GODINA IZLASKA IZ RECESIJE /  …. / Novi Liderov cilj: Hoćemo biznismena za budućeg premijera / Goniči požuruju krdo: „Navalite na taj novac iz fondova EU!“ / Pouka iz General Electrica: Financije su „out“, proizvodnja je „in“ / Milanović ima pravo, Predsjednica treba ekonomski program / … / Kazalo osobnih imena

Dodatne informacije

Godina izdanja

Karakter

stručno-popularna

Uvez

Meki

Autor

Šajatović, Miodrag

Broj stranica

ISBN

Izdavač