POLITIČKA ELITA U HRVATSKOJ 1986.-1990. - Naruči svoju knjigu

POLITIČKA ELITA U HRVATSKOJ 1986.-1990.

Autor: Budimir, Davorka
Područje: Politologija i diplomacija
Karakter: stručno-popularna
Godina izdanja: 2018
Broj stranica: 352
Uvez: Tvrdi

120,00 Kn

Pripadnici današnje elite bili su vrlo aktivni u vrijeme bivšeg komunističkog sustava, te se obrazac podobnosti iz tog razdoblja protegao do danas. Na pozicije i danas dolaze podobni, a ne sposobni – tematizira se u djelu koje propituje početak hrvatske samostalnosti.

Više o knjizi – recenzije i sadržaj

Iz predgovora:

Nastavak ranije objavljene ‘Političke elite u Hrvatskoj 1990.-2000.’ Autorica se u radu odlučila vratiti nekoliko godina ranije u prošlost na što ju je motiviralo prikupljena povijesna dokumentacija tijekom istraživanja, svakodnevno marginaliziranje povijesnih činjenica u javnosti i brojni pojedinci koji su je poticali na daljnje pisanje.

Ono što nam se kao društvu dogodilo nakon 2000. dovoljno je blizu da o tom razdoblju ne možemo govoriti bez emocija ili pristranosti. Temeljno pitanje je rasvijetliti početak hrvatske samostalnosti i kako je do nje došlo, te koje su strategije imali akteri kada su donosili političke odluke. Niti jednu njihovu strategiju ili odluku nemamo pravo osuđivati ili osporavati, ali ju imamo pravo učiniti javno dostupnom. To razdoblje bilo je prije interneta i dostupnosti globalnih mreža. Nedostatak činjenica ostavit će prazninu o tom razdoblju, a buduće generacije nikada neće moći biti informirane o procesima i akterima s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina.

Ova knjiga na jednom mjestu prikazuje kako je funkcioniralo kadroviranje prema moralno političkoj podobnosti u delegatskom sustavu radničkog samoupravljanja i samoupravnog socijalizma. Složenost i kompliciranost proizvodila je stalnu krizu sustava. Potpuno je nevažno koji je pojedinac bio na kojoj poziciji, već kako je bilo tko mogao funkcionirati u kaosu koji je proizvodio svakodnevne krize. Resetiranje takvog sustava u Hrvatskoj nije se dogodilo do danas. Naslijeđeni mentalitet pojedinca i kontinuitet dugog trajanja institucija nije moguće promijeniti u nekoliko desetljeća političkom odlukom ili nekim datumom. S prvim višestranačkim izborima 1990. godine dogodile su se promjene, ali se u stvarnosti sustav nije promijenio.

Ono što možemo zamjeriti političkim akterima, kao građani, je da su na ruševinama komunističkog gradili demokratske institucije, a da pri tome nisu mogli i nisu htjeli mijenjati sami sebe i svoj komunistički mentalitet. Davorka Budimir

Iz sadržaja:

Predgovor

Sažetak

Uvod

Komunistički obrazac regrutacije političke elite

Socijalističko upravljanje i delegatski sustav u SRH (1974.-1990.)

Kadrovska politika u delegatskom sustavu

Prvi višestranački izbori 1990. godine

Previranja unutar komunističkog sustava krajem 1989. godine

Realizacija prvih višestranačkih izbora 1990. godine

Rezultati prvih višestranačkih izbora 1990. godine

Prve političke institucije nakon promjene vlasti 1990. godine

Kadrovska politika HDZ-a i SDP-a 1990. godine

SDP

HDZ

Zaključak

Conclusion

Popis slika, tablica i priloga

Popis skraćenica

Literatura

Prilozi

Životopis autorice

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

ISBN

Autor

Karakter

Uvez

Povezane knjige - M.E.P.-ova preporuka

GOSPODARSKA DIPLOMACIJA

Izbrani nacionalni modeli

Žirovčić, Dubravko

LIBERALNA DEMOKRACIJA

Izazovi i iskušenja

Ravlić, Slaven