POLITIKA EUROPSKIH INTEGRACIJA - Naruči svoju knjigu

POLITIKA EUROPSKIH INTEGRACIJA

Autor: Čehulić Vukadinović, Lidija; Vukadinović, Radovan
Područje: Politologija i diplomacija
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2011
Broj stranica: 442
Uvez: Tvrdi

34,70  (261,45 kn)

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 959 Kategorija:

Opis

Iz sadržaja:

I DIO: OD IDEJE EUROPSKOG POVEZIVANJA DO IZGRADNJE EUROPSKE ZAJDNICE / Nastanak ideja o europskoj integraciji/ Razvoj europske ideje u godinama hladnog rata/ Ostvarenje europske ideje (1947.1954.) / Nastanak europske ekonomske zajednice/ Vanjska politika europske zajdnice/ Političke aktivnosti europske zajednice/
II. DIO: EUROPSKA UNIJE: VIŠA FAZA EUROPSKE INTEGRACIJA / Od europske zajdnice di europske unije/ Zajednička vanjsla i sigurnosna politika EU/ Euroatlantsko tržište naoružanja i vojne opreme/ Europska unija i regonalna suradnja/ Europska unija i Rusija/ Euroamerikanizam – sličnosti i razlike/ Širenje Europske unije – stvarnost i posljedice

O knjizi:

Knjiga “Politika europskih integracija” sastoji se od dva dijela. U prvome, naslovljenom “Od ideje europskog povezivanja do izgradnje europske zajednice”, opisan je dug put koji su europske integracije do danas prevalile – od početne zamisli temeljene na ideji i praksi Karla Velikog, preko razdoblja između velikih ratova, razvoja paneuropske misli unutar antihitlerovske koalicije pa sve do hladnoratovskog doba i konačno pada Berlinskog zida i nama bliskih dana.

Autor (Radovan Vukadinović) tog dijela knjige posebno se osvrće na istodobno učvršćivanje europskih spona sa Sjedinjenim Američkim Državama u stvaranju transatlantskih saveza te otopljivanja i jačanja odnosa s istočnim blokom i napose Rusijom na istoku. Unatoč mnogobrojnim dvojbama i otvorenim pitanjima, autor zaključuje da je trajan proces proširenja Europske unije dokaz da se ideja ujedinjene Europe čvrsto ukorjenila.

Drugi dio knjige “Europska unija: viša faza europske integracije” obuhvaća bitne odrednice jačanja spona unutar Europske unije. Autorica Lidija Čehulić Vukadinović posebnu pozornost posvećuje razvoju i rješavanju pitanja vanjske politike i sigurnosti unutar EU. Unatoč brojnim problemima u implementaciji rješenja za ta područja, postignut je i očit napredak.

Pristup pitanju proširenja Unije tijekom vremena je oscilirao od “mekanog” do krajnje skeptičnog, rezerviranog, pa i odbojnog stava pojedinih članica Unije. Poseban test još očekuje zajednicu, nakon primitka očito već potvrđenih novih članica Hrvatske, Islanda i Norveške, morat će se riješiti prijepori oko prihvaćanja želje Turske za uslaskom u članstvo Unije. To neće biti samo čin primanja u članstvo mnogoljudne i važne zemlje nego i dokaz svijetu da je Europska unija demokratska zajednica koja nije talac bilo kakvih predrasuda bilo socijalnih ili religijskih.

I završno, očito je ovim integracijskim procesom posve umanjena mogućnost izbijanja ratova između članica, a u sklopu takve zajednice nova će Europa napredovati, bolje povezana i jačih demokratskih vrijednosti, što će biti najveće postignuće u povijesti staroga kontinenta.

Dodatne informacije

Godina izdanja

Karakter

stručna

Uvez

Tvrdi

Broj stranica

ISBN

Izdavač

Autor

,