ŠTO JE POPULIZAM? - Naruči svoju knjigu

ŠTO JE POPULIZAM?

Autor: Muller, Jan-Werner
Područje: Politologija i diplomacija
Područje: Publicistika & biografije
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2017
Broj stranica: 133
Uvez: Meki

11,95 

Donald Trump, Silvio Berlusconi, Marine Le Pen, Hugo Chávez – populista je u svijetu sve više. No što točno populizam jest? U revolucionarnoj knjizi Jan-Werner Müller predlaže niz konkretnih strategija nošenja s populistima i posebice načina na koji je moguće suprotstaviti se njihovim težnjama da govore isključivo u ime “tihe većine” ili “pravih ljudi”.

Opis

O knjizi:

Donald Trump, Silvio Berlusconi, Marine Le Pen, Hugo Chávez – populista je u svijetu sve više. No što točno populizam jest? Treba li sve koji kritiziraju Wall Street ili Washington nazivati populistima? Koja je točno razlika između desnog i lijevog populizma? Približava li populizam vladu narodu ili predstavlja prijetnju demokraciji? Tko čini “narod” uopće i tko može govoriti u njegovo ime? Ova pitanja nikada nisu bila važnija.

U revolucionarnoj knjizi Što je populizam? Jan-Werner Müller tvrdi da je u samim temeljima populizma odbacivanje pluralizma. Populisti će uvijek tvrditi da isključivo oni predstavljaju narod i njegove istinske interese. Müller također ukazuje na to da, protivno uvriježenom mišljenju, populistička vlast može proizlaziti iz njihove težnje za isključivim moralnim predstavništvom naroda: populisti bi, u slučaju da steknu dovoljno ovlasti, mogli voditi ka autoritarnoj državi koja isključuje sve one koje se ne smatra dijelom pravog “naroda”. Knjiga predlaže niz konkretnih strategija nošenja s populistima i posebice načina na koji je moguće suprotstaviti se njihovim težnjama da govore isključivo u ime “tihe većine” ili “pravih ljudi”. Analitička, pristupačna i provokativna, knjiga Što je populizam? polazi od povijesti i koristi primjere iz Latinske Amerike, Europe i SAD-a kako bi definirala karakteristike populizma i prokazala dublje uzroke njegovih aktualnih izbornih uspjeha.

Jan-Werner Müller je profesor politike na Sveučilištu Princeton i suosnivač Europskih studija za slobodne umjetnosti. Autor je nekoliko knjiga od kojih izdvajamo Contesting Democracy: Political Ideas in Twentieth Century Europe. Redovito piše za London Review of Books, The Guardian i The New York Review of Books.


Iz sadržaja:Prvo poglavlje
Što populisti govore 15Drugo poglavlje
Što populisti čine, ili populizam na vlasti 49Treće poglavlje
Kako se nositi s populistima 83Zaključak
Sedam teza o populizmu 107Bilješke 111Zahvale 129O autoru 133

Dodatne informacije

Godina izdanja

Autor

Muller, Jan-Werner

Broj stranica

Uvez

Meki

Izdavač

Tim press

Karakter

stručna

ISBN