TVORNICA NOSTALGIJE - Naruči svoju knjigu

TVORNICA NOSTALGIJE

Pamćenje, vrijeme, starost
Autor: Draaisma, Douwe
Područje: Publicistika & biografije
Karakter: stručno-popularna
Godina izdanja: 2013
Broj stranica: 174
Uvez: Meki

15,79  (118,97 kn)

Tema sjećanja i uspomena te njihovog utjecaja na tijek našeg života zanimljiva je svakome od nas – preporučujemo hit naslov koji će Vas osvojiti!  

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 1109 Kategorija:

Opis

O knjizi: 

Mudrost dolazi s godinama, tvrdi autor, ali prije nje stiže zaboravljivost. I zato se koristimo čime god možemo da pamćenje održimo svježim, od vježbi za mozak do vitaminskih preparata. Međutim, postavljaju se pitanja može li se pamćenje vježbati i ide li zaboravnost ruku pod ruku sa starošću. Pobijajući do u najsitnije pojedinosti ustaljena shvaćanja o mozgu, Draaisma se zalaže za ostarjelo pamćenje i osjećajno razlaže istinitu priču o stvarima koje prolaze.

Autor u knjizi govori o neuhvatljivosti sjećanja, o komercijalizaciji zaboravljivosti i o nostalgiji za svijetom koji još postoji samo u uspomenama. Ali također pripovijeda o neočekivanim zadovoljstvima koje nam pruža ostarjelo pamćenje kao što je takozvani efekt reminiscencije kad se uspomene na djetinjstvo javljaju intenzivnije nego prije.

Taj dio vezan uz autobiografsko pamćenje doista je fascinantan jer nam razotkriva da svi mi u svojem aparatu prisjećanja posjedujemo „autobiografske zapise“ iz najranije dobi – i da taj oblik prisjećanja na lakši ili teži način možemo ponovno evocirati.

Tvornica nostalgije objašnjava da uz to što vrijeme utječe na pamćenje, pamćenje također utječe na vrijeme.

O autoru: 

Douwe Draaisma, cijenjeni nizozemski profesor psihologije i autor djela “Zašto se život ubrzava što smo stariji“ (2008.), napisao je izvrsnu knjigu “Tvornica nostalgije” povezujući znanja i činjenice iz područja psihologije, filozofije, neuroznanosti i književnosti.

Iz recenzija:

„Draaisma vrlo suptilno i uvjerljivo na dirljiv način opisuje starost i njezine boljke.“ NRC Handelsblad „Zabavno, uzbudljivo i poučno.“ De Volkskrant „Draaisma nije samo znanstvenik, on je također pripovjedač koji sa znanstvenom preciznošću razlaže priču i tako otkriva biser za biserom.“De Morgen

Dodatne informacije

Godina izdanja

Autor

Draaisma, Douwe

Izdavač

Naklada Ljevak

Broj stranica

Uvez

Meki

Karakter

stručno-popularna

ISBN