Akcija!
USPON I MUKE ČOVJEKA - Naruči svoju knjigu

USPON I MUKE ČOVJEKA

Materijalni, kulturni i duhovni razvoj čovječanstva
Autor: Tudor, Dinko
Područje: M.E.P. - naša izdanja
Područje: Publicistika & biografije
Karakter: popularna
Godina izdanja: 2008
Broj stranica: 292
Uvez: Meki

9,99  (75,27 kn)

U svojoj 96. godini, neumorni barba Dinko, nekoć veliki stručnjak i menadžer, uložio je golem trud u stvaranje izuzetne knjige – sveznadara, Uspon i muke čovjeka. Namjera je: potaknuti svjetovne i duhovne vlasti na humanije viđenje čovjeka, naviše rada za dobro ogromne većine “zagubljenih” ljudi, problematizirajući povijesne teme: otkrića, proizvodnju i raspodjelu bogatstva i gladi, ratove, obitelj, položaj žene i djece. dr. Dinko Tudor je bio 30 godina top-menadžer, ovdje se potvrđuje kao veliki intelektualac i humanist.

Opis

Iz sadržaja:

POSTANAK, POČECI RAZVOJA – STARI SVIJET/ Osnovni podaci o planetu zemlji/ Razvoj života na zemlji/ Pojava i razvoj čovjeka/ Razvoj društvenih struktura/ Počeci prave, uljuđene civilizacije/ Razvoj obrta/ Trgovina i transport/ Razvoj pisma – prijenos znanja/ Znanost – otkrivanje sebe i svijeta/ Urabanizacija – evo i gradova!/ Doprinos najstarijih naroda i država civilizaciji/ Važna otkrića i pronalasci/ STARI MEDITERANSKI NARODI I DRŽAVE/ Židovi/ Stari Egipat/ Stara Grčka/ Antički Rim/ Hrvatska/ Mali veliki grad Dubrovnik/ Bosna i Hercegovina/ Crna Gora/ Razvoj obitelji u civiliziranom društvu/ Problemi suvremene obitelji/ Sretna ljubavna veza/ (Ne) zainteresiranost mladih za brak/ Problemi rastavljenih žena i udovica/ O ljubavnom životu starijih žena/ O interesu starih muškaraca za ljubav/ Glasovite žene u prošlosti i sadašnjosti/ Mudrosti o obitelji, braku/ Veselo i šaljivo o ljubavi/ Crtice o ljubavnom životu žene i muškarca/ Moj zaključak i preporuka/ Na kraju: Priznanje ženi – majci/ SUPROTNOSTI SUVREMENOG ČOVJEČANSTVA/ Zadaća čovječanstva/ Značaj prijenosa znanosti i tehnologije u sva područja života/ Afrika – kontingent gladnih/ Veličinma poljoprivrednog posjeda/ Voda – naše veliko bogatstvo/ Klima kao činitelj blagostanja/ Navodnjavanje/ Novi problemi i izazovi – agflacija/ Suvremena civilizacija/ Globalizacija/ CIVILIZACIJA I PREUSTROJ SVJETSKOG PORETKA/ Aktualni problemi čovječanstva/ Afrika je naš veliki problem!/ Uloga UN-a u zdravstvenom i poljoprivrednom prosvjećivanju/ Uloga UN-a u primjeni besplatne kontracepcije/ Planiranje obitelji i kontracepcija/ Program poljoprivrednog obrazovanja/ Odgovornost vlastodržaca i regije za ravnopravnost muškarca i žene Moj program razvoja moralnog i tjelesno zdrava čovjeka/ Prijenos znanosti u sva područja ljudskog života- jamstvo sreće/ Kako osigurati sredstva za ostvarivanje programa/ Organizacije koje vode čovječanstvo/TKO I ŠTO ĆE VODITI ČOVJEČANSTVO U SRETNIJU BUDUĆNOST/ Priroda ljudi/ Sretni i nesretni ljudi/ Prijateljstvo je božji dar/ istina/ Društevene strukture i organizacije koje će voditi čovječanstvo u budućnosti/ Političko organiziranje čovječanstva/ Najvažnija svjetska organizacija – ujedinjeni narodi/ Mudre izreke suvremenika/ Zaključci i prijedlozi, po mome

O knjizi:

Čvrst u naumu poput hrvatskog krša iz kojega je ponikao, koji je oblikovao njegove vrijednosne sudove i nadahnuća, dosljedan svom životnom poslanju, u svojoj 96. godini, kad „ore posljednje brazde” svoje „životne njive” neumorni barba Dinko, uložio je golemi trud i obradovao nas je časteći knjigom, nekovsrsnim sveznadarom, Uspon i muke čovjeka.
U uvodu knjige on postavlja cilj; potaknuti svjetovne i duhovne vlasti da humanije vide čovjeka i više rade na ljudskom životu ogromne većine siromašnog i izgubljenog čovjeka i više rade na ljudskom životu ogromne većine siromašnog i izgubljenog čovječanstva, barem za bolji i pošteniji život čovjeka.
Brine ga činjenica da je suvremena obitelj u krizi, a na glinenoj pločici klinastim pismom je za prvih civilizacija zapisano: Obitelj je temelj države!
U ocjeni suvremenog stanja navodi riječi T. Dreisera: „Naša civilizacija je na srednjem stupnju razvitka. Više nije divlja jer se ne upravlja samo nagonom, a nije ni ljudska jer se ne upravlja samo razumom.”
Dinko Tudor,  najstariji pisac u Hrvatskoj (star je 96. godina) ne miri se s činjenicom da je golema većina napose mladih ljudi razočarana, da su mnogi u nevjerici da se išta u toj svakodnevnici može popraviti, a ako i može – od drugih očekuju dato učine umjesto njih. Naprotiv!  Knjiga izlazi pred čitateljstvo upravo u vrijeme kad se u Hrvatskoj, zbog aktualnih poremećaja u opskrbi svjetske populacije hranom, pruža povijesna prigoda da radikalnom promjenom odnosa i smišljenim razvojem poljoprivrede osigura brz, siguran, stabilan, skladan i trajan, a gospodarski, ekološki i socijalno održiv razvoj i blagostanje u svom žiteljstvu.
Iz recenzije prof. dr. sc. Ferde Bašića

Dodatne informacije

Godina izdanja

Karakter

popularna

Izdavač

M.E.P.

Uvez

Meki

Autor

Tudor, Dinko

Broj stranica

ISBN

Izdavač

Stanje knjige

,