Akcija!
KONAVLE U SRCU - Naruči svoju knjigu

KONAVLE U SRCU

Antologija zavičajne konavoske poezije i konavoski rječnik
Autor: Novaković, Marija
Područje: M.E.P. - naša izdanja
Područje: Lijepa književnost (naš izbor)
Karakter: popularna
Godina izdanja: 2013
Broj stranica: 240
Uvez: Meki

10,22 

Zavičaj u srcu i stihu! Mudrost koja kaže da ima zavičaja bez pjesnika, ali da nema pjesnika bez zavičaja na najbolji mogući način potvrđuje se u poeziji Marije Novaković!

Opis

Iz sadržaja:

UVODNA RIJEČ – Goran Tudor/ PREDGOVOR – Mato Jerinić/ PJESME ZA POČETAK/ POETSKE CRTICE O LJEPOTI I ŽIVOTU KONAVALA/ IZABRANE PJESME/ SVJEDOČANSTVA O POEZIJI MARIJE NOVAKOVIĆ – Anica Nazor, Rina Tropan, Ljubomir Rudan/ RJEČNIK TRADICIJSKIH IZRAZA SVAKODNEVNOGA KONAVOSKOG GOVORA

O knjizi (iz predgovora):

Pjesme Marije Novaković iskrene su i nama bliske. Duboko su proživljene, a bitna im je odrednica jasnoća poetskog govora. U njima nema ni pomodarstva ni oponašanja, u svakom stihu pjesnikinja je svoja, na svome, u posebnom i od prve zbirke prepoznatljivom poetskom rukopisu. A taj rukopis izgrađen je na, neosporno, istinskom talentu, na velikom daru pjevanja koji Mariji Novaković omogućuje da od riječi stvara nove svjetove u kojima i bodlje na koje se u djetinjstvu tko zna kolik oputa nabola postaju biserni sjekutići drače. Stvara ih pjesnikinja stihovima snažnih emocija, iskazanih ženski blago, a opet moćno… Začuđujuće je kako su čitave Konavle stale u srce pjesnikinje Marije Novaković i fascinantno koliko je u tom srcu ljubavi prema toj, kako ona kaže, tvrdoj i korjenitoj konavoskoj zemlji. O njoj pjeva, o njoj sanja, o njoj mašta. Konavle su joj dale trajno nadahnuće; to blago mediteransko podneblje, rekao bih učinilo ju je pjesnikinjom, a ona mu je uzvratila na najljepši način: stihovima koji će trajati dok traje čovjek u „Dolini lijepih djevojaka“.

Kraju moj/ Da živim milijardu života/ Ti bi mi bio jedini i rodni…

(autor predgovora: Mato Jerinić)

Dodatne informacije

Godina izdanja

Karakter

popularna

Uvez

Meki

Autor

Novaković, Marija

Broj stranica

ISBN

Izdavač