Opis
Iz sadržaja:
Računovodstvo troškova proizvodnje/ Obračuni u proizvodnji i kalkulacije/ Izrada plana troškova proizvodnje/ Računovodstvene isprave o nastanku troškova/ Osobitosti vođenje poslovnih knjiga kod proizvođača prema zakonu o računovodstvu/ Preipreme u računovodstvu proizvodnje – obračuni i knjiženje s naglaskom na prehrambenu industriju/ Prodaja gotovih proizvoda/ Gotovi prizoizvodi u vlastitim prodavaonicama/ Uporaba vlastitih proizvoda/ Obračun proizvodnje u poljoprivredi/ Porezno dopuštena razina kala, rasipa, loma i kvara te tehnološkog manjka na proizvodima u postupku proizvodnje i prehrane
O knjizi:
Ovu je knjigu napisala skupina autora, a gradivo je raspoređeno u 11 poglavlja, prema tematskim disciplinama, što omogućuje proučavanje onog područja koje zanima pojedinog čitatelja. Priručnik je namijenjen prvenstveno proizvodnim poduzećima – trgovačkim društvima i obrtnicima “dobitašima” koji vode dvostavno knjigovodstvo. Deseto poglavlje posvećeno je problematici obračuna poljoprivredne proizvodnje. Priručnik je korisna literatura i onima koji se bave “proizvodnjom usluga” jer se detaljno objašnjava praćenje troškova prema radnom nalogu, odnosno nositelju troškova. Izdanje sadrži tekstove o problematici obračuna proizvodnje – pogonski obračunski listovi, pokrivanju varijabilnih i djelomičnom nadoknađivanju fiksnih troškova. Opsežno se objašnjavanju kalkulacije, vrste i tipovi, te kad se i u kojoj proizvodnji rabe. Na kraju knjige (poglavlje 11) opisuje se problem kala, rasipa,kvara i loma u proizvodnji s poreznog, normativnog i knjigovodstvenog motrišta. Aktualnost ovog izdanja temelji se na unošenju zahtjeva koje propisuju Hrvatski standardi financijskog izvještavanja (HSFI) i Međunarodni standardi financijskog izvješćivanja (MSFI), odnosno MRS-ovi, te porezni propisi koji u nekim dijelovima dotiču proizvodnju. Vjerujemo da će ova knjiga biti od pomoći u operativnim poslovima u poduzetništvu koje se bavi ovom teškom gospodarskom djelatnošću, ali bez koje nema napretka. Knjiga je i korisno štivo studentima visokih škola i fakulteta iz kojeg će moći razotkriti sve “tajne” ove gospodarske discipline.