ŠTO JE VOĐA U DEMOKRACIJI - Naruči svoju knjigu

ŠTO JE VOĐA U DEMOKRACIJI

Poitika karizme
Autor: Monod, Jean-Claude
Područje: Politologija i diplomacija
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2014
Broj stranica: 248
Uvez: Meki

23,23  (175,03 kn)

‘Što je vođa u demokraciji’ prva je Monodova knjiga objavljena u Hrvatskoj. Namjera autora prvenstveno je bila ponovno postaviti veberovsko pitanje političke karizme s odmakom od jednog stoljeća.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 1196 Kategorija:

Opis

O knjizi:

Namjera autora knjige Što je vođa u demokraciji? Politike karizme Jean-Claudea Monoda bila je prvenstveno ponovno postaviti veberovsko pitanje političke karizme s odmakom od jednog stoljeća. Taj je „interval“ bio obilježen raznolikim događajima i procesima, djelomično proturječnim. S jedne strane, mnogi su režimi na političku pozornicu doveli osobnu vlast i uspostavili autokracije dotad neviđena tipa koje su upozorile na opasnost veličanja karizmatičnog lidera. Ako su totalitarizmi dvadesetog stoljeća izobličili ideju karizmatičnog vođe pa i sam pojam „vođe“, s druge strane valja primijetiti da oni u tijeku istoga dvadesetog stoljeća nisu pothranjivali samo kulturu autoriteta i hijerarhije izraženu u fašizmima; oprečna kultura otpora ugnjetavanju očitovala je potrebu za stjegonošom, nositeljem iskre političke nade, duhovnim vođom koji zadobiva privrženost i započinje pokret velikoga kolektivnog otpora.

No, može li se u okolnostima u kojima mediji određuju političke lidere kakve poznajemo pomisliti da se jačanje demokracije odvija pojavljivanjem karizmatičnih osoba, sposobnih raskinuti s logikom neosobnosti birokracije i tržišta? Knjiga također pokušava rasvijetliti problematičan lik – vjerojatno neizbježan – vođe u demokraciji. U tom smislu upozorava se na nepresušna izvorišta povijesnog napretka“ kako bi ga se nastavilo i zaoštrilo: smjer napretka obilježen je udaljavanjem lika demokratskog vođe od likova oca, pravoznanca i gospodara. Nastavak tog kretanja podrazumijeva proširivanje društvenih osnovica iz kojih se javljaju politički lideri, onkraj redova državnog plemstva, odolijevajući prije svega brkanju političke s medijsko-financijskom karizmom i odbijajući često prikrivenu i podsvjesnu diskvalifikaciju žena kao političkih vođa.

Jean-Claude Monod je profesor na renomiranoj pariškoj Ecole Normale Superieure i voditelj istraživanja u CNRS-u (Nacionalnom centru znanstvenih istraživanja) u Parizu. Knjiga Što je vođa u demokraciji? Politike karizme, u Francuskoj objavljena 2012. godine, najznačajnije je njegovo djelo prvenstveno zbog doprinosa razvoju sociologije, politologije i političke filozofije ali i autorova kritičkog znanstvenog promišljanja o fenomenima liderstva i političke karizme. Objavio je djela: Foucault (1997.); La Querelle de la secularisation: Theologie politique et philosophie de l’histoire de Hegel a Blumenberg (2002. i 2012.); Penser l’ennemi, affronter l’exception: Reflexions critiques sur l’actualite de Carl Schmitt (2006.); Hans Blumenberg (2007.) i Secularisation et laicite (2007.). Što je vođa u demokraciji? Politike karizme prva je Monodova knjiga objavljena u Hrvatskoj.

Iz sadržaja:

Uvod / PRVO POGLAVLJE/ Tipologije/ Karizma u tipologiji legitimnosti (Weber)/ Vođa u tipologiji autoriteta (Kojève) / Politički vođa u tipologiji dominacija (Aristotel) / DRUGO POGLAVLJE / Dvojnosti: demokratski prijelom u metaforama / Kruženje arhea (nomos i arhe, I.) / Kakva vladavina zakona? (nomos i arhe, II.) / Metamorfoze i prijelomi „pastoralne moći“ / Glava, tijelo i rastjelovljenje / U svjetlu društava bez države / TREĆE POGLAVLJE / Vraćanja, ponovni padovi ili ponovni procvati? Potraga za velikanima i pojavljivanje prosječnog čovjeka / Povijest, pripovijest, akteri / „Velikan“, invencija demokracije? / Veličina i kontingencija (Hegel) / Karizmatska intuicija, prosječnost i stvaranje veličine / Raznovrsnost karizmi „izlaska iz krize“ / Neizbježni vrijednosni sud: Contra tyrannos/ ČETVRTO POGLAVLJE/ Poremećaji autoriteta i preobrazbe demokracije/ O „nevolji s rodom“ kao poremećaju u političkome/ Preobrazbe u pozadini: autoritet u obiteljskim i građanskim krugovima / Medijatizacija i „privatizacija“ političkoga / Paradigme: karizma osnivanja, karizma otpora i oslobođenja, karizma pravde, karizma jednakosti/ Paradoks nemoćne moći i uvijek iznevjerena očekivanja/ Zaključak / Zahvale/ Bilješke / O autoru

Dodatne informacije

Godina izdanja

Izdavač

Tim press

Karakter

stručna

Broj stranica

Uvez

Meki

Autor

ISBN