TEORIJA IZBORA - Naruči svoju knjigu

TEORIJA IZBORA

Nova psihologija osobne slobode
Autor: Glasser, William
Područje: Psihologija i osobni razvoj
Karakter: stručno-popularna
Godina izdanja: 2000
Broj stranica: 301
Uvez: Meki

168,00 Kn

Svi mi rano u životu susretnemo ljude koji ne samo da su otkrili što je dobro za njih, nego su, nažalost, otkrili i što je dobro za nas. Naoružani ovim otkrićem, sljedeći tradiciju koja je tisućama godina dominirala našim mišljenje, oni osjećaju obvezu pokušati nas prisiliti da činimo ono što oni “znaju” da je ispravno. Naš otpor sili najveći je izvor ljudske patnje. Teorija izbora je izazov ovoj staroj tradiciji temeljnoj na načelu “ja znam što je za tebe dobro”, jer ona nastoji odgovoriti na pitanje, na koje smo cijeli život pokušavali odgovoriti: Kako možemo biti slobodni živjeti načinom na koji želimo, a i dalje se dobro slagati s ljudima koji su nam u životu značajni? (dr. William Glasser)

Više o knjizi – recenzije i sadržaj

Iz sadržaja:

Odaberite život kakvim želite živjeti i ostanite bliski ljudima koji vam trebaju…
Teorija (nova psihologija, cjelokupno ponašanje, kreativnost) / Praksa (povjerenje i vaša obitelj, ljubav i brak, obrazovanje i kvaliteta škole, teorija izbora na radnom mjestu) / Primjena (kvalitetna zajednica, redefiniranje slobode) / Dodatak (Institut Wiliam Glasser)

O knjizi:

Teorija izbora je izazov staroj tradiciji temeljenoj na načelu “ja znam što je za tebe dobro”, jer ona nastoji odgovoriti na pitanje na koje smo cijeli život pokušavali odgovoriti: Kako možemo biti slobodni živjeti načinom na koji želimo, a i dalje se dobro slagati s ljudima koji su nam u životu značajni? (dr. William Glasser)
Autor naglašava da gotovo sve psihičke teškoće proizlaze iz toga što nemamo zadovoljavajuće odnose u tri područja: obitelji, školi i na radnom mjestu. Vođeni svojim svijetom kvalitete, pokušavamo mijenjati vanjski svijet i prilagoditi ga svojim potrebama. Tu počinje drama međuljudskih odnosa – psihologija izvanjske kontrole.

Iz recenzija

U knjizi Teorija izbora autor naglašava da gotovo sve psihičke teškoće proizlaze iz činjenice što ne umijemo razviti zadovoljavajuće odnose u tri glavna područja: obitelji, školi i na radnom mjestu. Zašto? Dr. W. Glasser vjeruje da su naše osnovne psihičke potrebe nasljedne, zapisane u našoj genskoj osnovi, ali su razlike u našim tumačenjima njihova značenja tako velike da se ponekad ne uspijevamo dogovoriti. Svaki se čovjek, naime, povodi u tome za svojim iskustvom, pohranjenim u dijelu memorije koji autor naziva svijet kvalitete. Vođeni svojim svijetom kvalitete, stalno pokušavamo mijenjati vanjski svijet i prilagoditi ga svojim potrebama. U odnosu s drugim čovjekom, tj. u susretu dva kontrolirajuća sustava koji djeluju na isti način, njihove se potrebe međusobno isključuju.
Tu počinje drama međuljudskih odnosa koji već tisućljećima u tom pogledu ne napreduju, jer pristajemo uz psihologiju izvanjske kontrole.
Poučimo li pak ljude teoriji izbora, spoznat će da kontrolirati mogu jedino sami sebe i svoj život. Također će spoznati da se za zadovoljavajuće odnose u sadašnjosti ne treba vraćati u prošlost niti ju ispravljati, nego naučiti odabirati ponašanja koja zadovoljavaju oba partnera u bilo kojem odnosu. (Leon Lojk)

Dodatne informacije

Godina izdanja

Karakter

stručno-popularna

Uvez

Meki

Autor

Glasser, William

Broj stranica

ISBN

Izdavač