TEORIJA IZBORA - Naruči svoju knjigu

TEORIJA IZBORA

Nova psihologija osobne slobode
Autor: Glasser, William
Područje: Psihologija i osobni razvoj
Karakter: stručno-popularna
Godina izdanja: 2000
Broj stranica: 302
Uvez: Meki

168,00 Kn

Kako možemo biti slobodni živjeti načinom na koji želimo, a i dalje se dobro slagati s ljudima koji su nam u životu značajni?

Više o knjizi – recenzije i sadržaj

O knjizi:

Teorija izbora je izazov staroj tradiciji temeljenoj na načelu “ja znam što je za tebe dobro”, jer ona nastoji odgovoriti na pitanje na koje smo cijeli život pokušavali odgovoriti: Kako možemo biti slobodni živjeti načinom na koji želimo, a i dalje se dobro slagati s ljudima koji su nam u životu značajni? (dr. William Glasser)
Autor naglašava da gotovo sve psihičke teškoće proizlaze iz toga što nemamo zadovoljavajuće odnose u tri područja: obitelji, školi i na radnom mjestu. Vođeni svojim svijetom kvalitete, pokušavamo mijenjati vanjski svijet i prilagoditi ga svojim potrebama. Tu počinje drama međuljudskih odnosa – psihologija izvanjske kontrole.

Iz recenzija:

U knjizi Teorija izbora autor naglašava da gotovo sve psihičke teškoće proizlaze iz činjenice što ne umijemo razviti zadovoljavajuće odnose u tri glavna područja: obitelji, školi i na radnom mjestu. Zašto? Dr. W. Glasser vjeruje da su naše osnovne psihičke potrebe nasljedne, zapisane u našoj genskoj osnovi, ali su razlike u našim tumačenjima njihova značenja tako velike da se ponekad ne uspijevamo dogovoriti. Svaki se čovjek, naime, povodi u tome za svojim iskustvom, pohranjenim u dijelu memorije koji autor naziva svijet kvalitete. Vođeni svojim svijetom kvalitete, stalno pokušavamo mijenjati vanjski svijet i prilagoditi ga svojim potrebama. U odnosu s drugim čovjekom, tj. u susretu dva kontrolirajuća sustava koji djeluju na isti način, njihove se potrebe međusobno isključuju.
Tu počinje drama međuljudskih odnosa koji već tisućljećima u tom pogledu ne napreduju, jer pristajemo uz psihologiju izvanjske kontrole.
Poučimo li pak ljude teoriji izbora, spoznat će da kontrolirati mogu jedino sami sebe i svoj život. Također će spoznati da se za zadovoljavajuće odnose u sadašnjosti ne treba vraćati u prošlost niti ju ispravljati, nego naučiti odabirati ponašanja koja zadovoljavaju oba partnera u bilo kojem odnosu. (Leon Lojk)

Iz sadržaja:

Odaberite život kakvim želite živjeti i ostanite bliski ljudima koji vam trebaju…
Teorija (nova psihologija, cjelokupno ponašanje, kreativnost) / Praksa (povjerenje i vaša obitelj, ljubav i brak, obrazovanje i kvaliteta škole, teorija izbora na radnom mjestu) / Primjena (kvalitetna zajednica, redefiniranje slobode) / Dodatak (Institut Wiliam Glasser)

 

Dodatne informacije

Godina izdanja

Karakter

stručno-popularna

Uvez

Meki

Autor

Glasser, William

Broj stranica

ISBN

Izdavač