KONKURENTSKA PREDNOST - Naruči svoju knjigu

KONKURENTSKA PREDNOST

Postizanje i održavanje vrhunskog poslovanja
Autor: Porter, Michael E.
Područje: Poslovanje
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2008
Broj stranica: 489
Uvez: Tvrdi

48,97 

Nema na zalihi

Knjiga nije dostupna!

SKU: 218 Kategorija:

Opis

Iz sadržaja:

Konkurentska strategija: Osnovni koncepti/ Lanac vrijednosti i konkurentska prednost/ Troškovna prednost/ Diferencijacija/ Tehnologija i konkurentska prednost/ Odabir konkurenata/ Segmentacija industrije i konkurentska prednost/ Supstitucija/ Međusobni odnosi poslovnih jedinica/ Horizontalna strategija/ Postizanje međusobnih odnosa/ Komlementarni proizvodi i konkurentska prednost/ Industrijski scenarij i konkurentska strategija u uvjetima nesigurnosti/ Defenzivna strategija/ Napadanje industrijskog vođe

O knjizi:

Kako poduzeće može stvoriti i održati tržišnu prednost svojih proizvoda i usluga? Kako provodi generičke strategije u praksu? Na koji način ostvaruje održivu troškovnu prednost? Kako se diferencira u odnosu na konkurente? Kako može obraniti svoju konkurentsku poziciju?

O ovim i mnogim drugim pitanjima iz područja strategije i menadžmenta govori knjiga Konkurentska prednost, autora Michaela E. Portera, koju od 2008. godine možete pronaći u knjižarama na hrvatskom jeziku. Konkurentska prednost nastaje iz komparativne vrijednosti koju poduzeće postiže na tržištu.

Konkurentska prednost nalazi se u srži poslovanja poduzeća na konkurentskim tržištima. Međutim, u današnje vrijeme mnoga su poduzeća izgubila konkurentsku prednost u svojoj utrci za rastom i u potrazi za diverzifikacijom. Poduzeća su suočena sa sporijim rastom, kao i s domaćim i globalnim konkurentima koji se u tržišnoj bitki više ne ponašaju kao da je tržište dovoljno veliko za sve. Michael Porter uvjeren je da neuspjeh strategija mnogih poduzeća proizlazi iz nemogućnosti da se konkurentska strategija prevede u pojedinačne, konkurentske korake potrebne da bi se ostvarila konkurentska prednost. Ova knjiga dotiče brojne discipline i aktivnosti poduzeća i poslovanja koje u međuzavisnosti imaju velik utjecaj na konkurentsku sposobnost.

Prema mišljenju autora, knjiga Konkurentska prednost omogućila je da strategija postane konkretnija i lakše provediva. Aktivnosti nekog poduzeća vidljive su, opipljive i njima se može upravljati. Strategija nije više samo opća vizija, već određena konfiguracija aktivnosti koje poduzeće usvoji u usporedbi sa svojim konkurentima. Aktivnosti predstavljaju poveznicu između strategije i implementacije. Strategija postaje određena grupa aktivnosti sa svrhom ostvarivanja određene kombinacije vrijednosti odabranoj grupi klijenata. Konkurentska prednost u osnovi nastaje iz vrijednosti koju je poduzeće u stanju stvoriti za svoje kupce.

Konfiguracija svake aktivnosti utjelovljuje način na koji se aktivnost provodi, uključujući potrebne vrste ljudskih i fizičkih čimbenika, kao i pripadajućeg organizacijskog uređenja. Sposobnosti tada više nisu apstraktne i odvojene od troškova i vrijednosti za kupca, već postaju dio određenih aktivnosti. Aktivnosti čine strategiju operativnom. Drugim riječima, svatko u poduzeću dio je strategije.
Michael E. Porter vodeći je stručnjak iz područja konkurentske strategije, konkurentnosti i ekonomskog razvoja naroda, država i regija te primjene načela konkurentnosti na socijalna pitanja kao što su zdravstvo, zaštita okoliša i korporativna odgovornost. Začetnik je teorije moderne strategije i jedan od najutjecajnijih stručnjaka na području menadžmenta. Napisao je 17 knjiga i više od 125 članaka. Godine 1973. doktorirao je poslovnu ekonomiju na Harvardu, a danas predaje na Harvard Business School

 

Dodatne informacije

Godina izdanja

Izdavač

Masmedia

Karakter

stručna

Autor

Porter, Michael E.

Broj stranica

Uvez

Tvrdi

ISBN