KORONAEKONOMIKA - Naruči svoju knjigu

KORONAEKONOMIKA

Pet jahača apokalipse
Autor: Šonje, Velimir; Kotarski, Kristijan
Područje: Novi društveni i ekonomski procesi
Karakter: stručno-popularna
Godina izdanja: 2020
Broj stranica: 260
Uvez: Meki

19,51  (147,00 kn)

Prva knjiga na području koronakrize u kojoj se autori dotiču uloge ideologije, politike, gospodarstva i geopolitičkih odnosa s posebnim naglaskom na utjecaj Kine

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: ddd37a154829 Kategorija: Oznaka:

Opis

O knjizi:

Koliki su psihološki, socijalni i ekonomski gubici lockdowna? Jesmo li naučili uravnotežiti zdravlje, sigurnost i slobodu? Autori sagledavaju širi kontekst koronakrize dotičući se uloge ideologije, politike, gospodarstva i geopolitičkih odnosa s posebnim naglaskom na ulogu Kine u novome svijetu. Svijet povećanih kolebanja i rizika bit će svijet koji neće lako opraštati nedostatak pameti. Ova rečenica koja je napisana pri kraju knjige otkriva ambiciju autora da shvate i protumače širi kontekst koronakrize, njene uzroke, razvoj i posljedice.

Dvije velike krize XXI. stoljeća – Velika recesija 2008./09. i koronakriza 2020. predstavljaju uvod u novo stoljeće u kojemu će tržišta i tehnološki napredak i dalje pogoniti rast, ali će se povećati kolebanja oko dugoročnog trenda. Knjiga “Koronaekonomika: pet jahača apokalipse” sastoji se od tekstova Velimira Šonje i Kristijana Kotarskog (koji je napisao poglavlje o Kini), koji su objavljeni na portalu Ekonomski lab u vrijeme koronakrize od početka ožujka do sredine svibnja 2020. godine. Tekstovi su ažurirani, a u knjizi su dodana i još neobjavljena poglavlja. Knjiga se može čitati kao kronološka bilješka o socijalnim i ekonomskim posljedicama lockdowna. Ona prati slijed promišljanja autora o znanju i neznanju, uz čiju su se pomoć, ali i smetnju, kreatori politike, mediji i “obični ljudi” pokušali nositi s generacijskim izazovom nepoznatog virusa. No knjiga je više od pukog zapisa o događajima. Autori su pokušali oslikati teške moralne, stručne, političke i ekonomske dileme koje su otvorene pandemijom.

Iz recenzija:

Koronaekonomika je testament vremena, povijesnog trenutka kojemu svjedočimo, ali i poticaj na razmišljanje te jedna vrsta upozorenja kakvi ishodi bi mogli slijediti kao posljedica lakomislenih javnopolitičkih odgovora na javnozdravstvenu ugrozu, odnosno već višestruko opjevanu, koronakrizu. Koronaekonomika nije samo naputak o tome koje ekonomske politike su poželjne, a koje nepoželjne kao sredstvo prevladavanja pandemije i njenih kratkoročnih i dugoročnih posljedica. Ona je i povod za ozbiljno razmišljanje o tome koliko jedna pandemija razotkriva krhkost suvremenih ekonomija, ali i suvremenih demokracija. Šonje pišući prvenstveno o Hrvatskoj i Europskoj uniji, a Kotarski o Kini, na svakoj stranici ove knjige odlučno brane slobode koje su teško izborene, a danas se njihova vrijednost (ali i krhkost) počesto zaboravlja. Autori staju na branik liberalne demokracije, dakle političkog sustava koji na povijesno jedinstven način spaja osobne slobode i pravice s masovnim političkim odlučivanjem, ali i slobodno gospodarstva, onoga u kojemu neće netko arbitrirati tko će biti tržišni pobjednik, a tko gubitnik te onoga u kojemu se vrednuje trud, a ne dosjelost, inovativnost, a ne rentijerstvo.

doc. dr. sc. Višeslav Raos

Iz sadržaja:

Predgovor 7

(Uvod u vrli novi svijet) 9

I.DIO: INFORMACIJE I IDEOLOGIJE 29

(I)racionalni strah 31

Razum i ideologija 39

Protiv previše ideologije u raspravi o borbi protiv korone 44

II.DIO: ZARAZA 61

Stanje stvari zaključno s 24. ožujka 2020. i pet dosadašnjih pouka 63

Sada je trenutak za pogled unaprijed 72

Hoće li momčad u poluvremenu mijenjati taktiku? 83

Skriveni gubici karantene: nezaposlenost i mortalitet 92

III.DIO: PET JAHAČA APOKALIPSE 101

Helikopterski novac: rješenje ili put u pakao? 103

Raspad Europske unije, „konačno” 120

Samodostatnost 133

Država-majka 141

Kraj demokracije? 149

IV.DIO: KINA I DEMOKRACIJE 157

Kineski politički kapitalizam i njegove kontradikcije 159

Kineska ranjivost unatoč percepciji snage 169

Kineski virus autoritarizma i sudbina liberalne demokracije 184

V.DIO: ŠTO SMO UČINILI GOSPODARSTVU 205

Vladine mjere i fiskalni kapacitet 207

G-zabluda 224

Lijepe želje 232

Koronaekonomika: molitva za epidemiologe, političare i ekonomiste …238

Literatura 251

O autorima 259

Dodatne informacije

Autor

Karakter

Godina izdanja

Broj stranica

Uvez

ISBN

Izdavač

Povezane knjige - Naša preporuka