PRAVEDNA TRGOVINA ZA SVE - Naruči svoju knjigu

PRAVEDNA TRGOVINA ZA SVE

Autor: Charlton, Andrew; Stiglitz, Joseph E.
Područje: Novi društveni i ekonomski procesi
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2008
Broj stranica: 303
Uvez: Tvrdi

239,00 Kn

Više o knjizi – recenzije i sadržaj

Iz sadržaja:

Razvoj događaja do danas/ Trgovina može biti dobra za razvoj/ Potrebe za Razvojnom rundom/ Što je postignuto u Dohi?/ Principi osnivanja: Osnova pravednog sporazuma/ Poseban tretman za zemlje u razvoju/ Prioriteti Razvojne runde/ Kako liberalizirati tržišta/ Prioriteti koje moraju ispuniti druge zemlje/ Što ne bi trebalo biti na dnevnom redu?/ Pridruživanje svjetskom trgovinskom sustavu/ Institucionalne reforme/ Liberalizacija trgovine i troškovi prilagodbe/ Dodatak 1: Pregled empirisjskih istraživanja vezanih uz probleme pristupa tržištu/ Dodatak 2: Pregled empirijskih istraživanja vezanih uz Singapurska pitanja

O knjizi:

Knjiga Pravedna trgovina za sve vjerno prikazuje sve proturječnosti aktualnog trgovinskog sustava koji preferira interese razvijenijih, odnosno bogatih na štetu siromašnih. Nobelovac Joseph Stiglitz i Andrew Charlton analiziraju i kritiziraju te nude prijedloge za poboljšanje.

Neupitno je da liberalizacija trgovine ima pozitivan utjecaj na blagostanje zemalja, ali prekomjerna liberalizacija i šteti. Na sastancima na vrhu (Doha, Cancun, Monterrey, Hong Kong) prihvaćen je niz važnih odluka koje nisu realizirane. Štoviše, situacija je krenula prema dodatnom pogoršanju, a ponovno su se otvorila stara pitanja: zašto je pomoć nerazvijenima tako važna?

Ova knjiga pokazuje da je put do rješenja dugotrajan, ali i ukazuje na rješenja na dobrobit Juga i Sjevera.

Dodatne informacije

Godina izdanja

Izdavač

Masmedia

Karakter

stručna

Autor

Charlton, Andrew

Broj stranica

Uvez

Tvrdi

ISBN