Opis
O knjizi:
Put svakoga onečišćivača od tla do tanjura vrlo je kratak, a zdravstvena ispravnost hrane ključni je i sve važniji zahtjev, sve teži i složeniji za provedbu.
(Iz Proslova, prof.dr.sc Ivica Kisić)
Temeljem svega rečenog očito je da se pred nama nalazi vrlo studiozno i sveobuhvatno priređeno djelo kakvo trebaju naši studenti agronomije i srodnih znanosti u preddiplomskom i diplomskom studiju. Ništa manje važnom ne smatram činjenicu da ovo djelo može korisno poslužiti svakome diplomiranom inženjeru i mladim znanstvenicima kao vrijedan izvor informacija o suvremeni gledanjima na više nego komplaksna pitanja onečišćenja i sanacije tla, a to su oni slušali i u praksi doživljavali na drugi način. Autor ja uspio svoje bogato iskustvo i širok znanstveni opus pretočiti na stranice knjige na način razumljiv svakom čitatelju. Knjiga će svoje korisnike naći i među prirodoslovcima-ekolozima, vodoprivrednicima te političarima i svim osobama odgovornim zza donošenje strateških odluka u Hrvatskoj.
(Iz Izvoda iz recenzija prof.dr.sc. Ferdo Bašić)
Iz sadržaja:
PROSLOV/ UVOD/ 1. OSNOVE ZNANOSTI O TLU/ Nastanak tla/ Osnovne značajke tla/ Uloge tla/ Načini korištenja tla- tlo kao višenamjensko dobro/ 2. ONEČIŠĆENJE TLA/ Klasifikacija oštećenja tla / Onečišćenje kao oblik oštećenja tla/ Onečišćivači (polutanti) u tlu/ Uzimanje uzoraka onečišćenog tla/ Granične, upozoravajuće i kritične emisijke vrijednosti opasnih tvari u tlu / 3. TEHNOLOGIJE SANACIJE (REMEDIJACIJE) ONEČIŠĆENIH TALA/ Povijest razvoja remedijacije/ Vrste, oblici, tehnike i tehnologije remedijacije/ Budućnost remedijacije /LITERATURA/ POPIS POKAZATELJA FIZIKALNE, KEMIJSKE I BIOLOŠKE ANALIZE TLA/ KAZALO POJMOVA/ KRATICE/ ŽIVOTOPIS AUTORA