Opis
O knjizi:
Iako je neposredni povod pisanju udžbenika Hrana i prehrana bila želja da se studentima osigura nastavni materijal, već je inicijalno ideja bila da se i široj čitateljskoj publici približe značajke nutritivne kvalitete pojedinih skupina hrane ali i uravnotežene prehrane. U današnje vrijeme ova tematika intrigira širu populaciju koja je izložena velikoj količini (ne uvijek točnih) informacija, a istovremeno nedostaje publikacija na hrvatskom jeziku koje na znanstveno utemeljenom pristupu na jednom mjestu obrađuju značajke gotovo svih skupina hrane.
U prvom dijelu udžbenika opisuju se hrana i značajke njezine kvalitete, rukovanje hranom te hranjive tvari od kojih je građena. Ta su znanja nužna za razumijevanje specifičnosti svake pojedine skupine hrane koja je obrađena u nastavku udžbenika. Skupine hrane koje se nadalje obrađuju su: žitarice, voće i povrće, alkaloidna uživala (kava, čaj i kakao), vino, pivo, jaka alkoholna pića, meso, riba, mlijeko i jaja. Svako od navedenih poglavlja strukturirano je na sličan način: nakon što se određena skupina hrane definira, predstavljaju se relevantni podaci o njezinoj proizvodnji, preradi i konzumaciji, opisuju se njezin sastav, načini prerade, njezini proizvodi koji se mogu naći na tržištu i zdravstveni učinci njezine konzumacije. Takvim se pristupom čitateljima pružaju cjelovite informacije na temelju kojih mogu vrednovati značajke kvalitete svake pojedine skupine hrane i proizvoda. Posljednje poglavlje odnosi se na značajke uravnotežene prehrane, a cilj mu je čitateljima „odškrinuti vrata“ prema drugim područjima nutricionizma.
Osim studentima različitih fakulteta, ova knjiga je namijenjena i srednjoškolcima, stručnjacima koji se bave hranom i prehranom ali i svima onima koji kao potrošači žele produbiti znanja o hrani koju svakodnevno konzumiraju.
Iz sadržaja:
- HRANA I KVALITETA HRANE
1.1. Definicija i podjela hrane
1.1.1. Podjela hrane prema podrijetlu
1.1.2. Podjela hrane prema trajnosti
…
- RUKOVANJE HRANOM
2.1. Kvarenje hrane
2.1.1. Čimbenici koji izazivaju kvarenje hrane
2.1.2. Fizičko-kemijski čimbenici
…
- HRANJIVE TVARI
3.1. Bjelančevine
3.1.1. Građa i podjela bjelančevina
3.1.2. Funkcije bjelančevina
…
- ŽITARICE I PROIZVODI OD ŽITARICA
4.1. Definicija, podjela, proizvodnja i konzumacija proizvoda od žitarica
4.2. Građa zrna žitarica
…
- VOĆE, POVRĆE I PRERAĐEVINE VOĆA I POVRĆA
5.1. Definicija i podjela voća i povrća
5.2. Uzgoj i konzumacija voća i povrća
5.3. Hranjiva vrijednost voća i povrća
…
- ALKALOIDNA UŽIVALA
6.1. Kava
6.1.1. Povijesni pregled uzgoja i konzumacije kave
6.1.2. Proizvodnja i konzumacija kave
…
- VINO
7.1. Povijesni pregled uzgoja vinove loze, definicija vina i vinarstva
7.2. Zemljopisna područja uzgoja vinove loze u Republici Hrvatskoj
7.3. Prerada grožđa u vino
…
- PIVO
8.1. Povijesni pregled proizvodnje piva
8.2. Proizvodnja i konzumacija piva
8.3. Definicija piva i sirovina za njegovu proizvodnju
…
- JAKA ALKOHOLNA PIĆA
9.1. Povijesni pregled proizvodnje jakih alkoholnih pića
9.2. Definicija i podjela jakih alkoholnih pića
9.3. Destilirana jaka alkoholna pića
…
- MESO I MESNI PROIZVODI
10.1. Proizvodnja i konzumacija mesa
10.2. Definicija i građa mesa
10.3. Klanje, primarna obrada i zrenje mesa
…
- RIBE I PRERAĐENI PROIZVODI RIBARSTVA
11.1. Proizvodnja i konzumacija proizvoda ribarstva
11.2. Podjela i vrste proizvoda ribarstva
11.3. Hranjiva vrijednost mesa ribe
…
- MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI
12.1. Povijesni pregled proizvodnje i prerade mlijeka
12.2. Proizvodnja i konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda
12.3. Hranjiva vrijednost mlijeka i mliječnih proizvoda
…
- JAJA
13.1. Proizvodnja i konzumacija jaja
13.2. Građa jajeta
13.3. Hranjiva vrijednost jajeta
…
- URAVNOTEŽENA PREHRANA
14.1. Definicija i načela uravnotežene prehrane
14.2. Energetske i prehrambene potrebe
14.2.1. Komponente energetske potrošnje
…
Bilješka o autorici
Izvori fotografija poglavlja