HRANA I PREHRANA - Naruči svoju knjigu

HRANA I PREHRANA

Autor: Krešić, Greta
Područje: Hrana i prehrana
Karakter: udžbenik
Godina izdanja: 2024
Broj stranica: 306
Uvez: Tvrdi

35,00 

SKU: 13778 Kategorija:

Opis

O knjizi:

Iako je neposredni povod pisanju udžbenika Hrana i prehrana bila želja da se studentima osigura nastavni materijal, već je inicijalno ideja bila da se i široj čitateljskoj publici približe značajke nutritivne kvalitete pojedinih skupina hrane ali i uravnotežene prehrane.  U današnje vrijeme ova tematika intrigira širu populaciju koja je izložena velikoj količini (ne uvijek točnih) informacija, a istovremeno nedostaje publikacija na hrvatskom jeziku koje na znanstveno utemeljenom pristupu na jednom mjestu obrađuju značajke gotovo svih skupina hrane.

U prvom dijelu udžbenika opisuju se hrana i značajke njezine kvalitete, rukovanje hranom te hranjive tvari od kojih je građena. Ta su znanja nužna za razumijevanje specifičnosti svake pojedine skupine hrane koja je obrađena u nastavku udžbenika. Skupine hrane koje se nadalje obrađuju su: žitarice, voće i povrće, alkaloidna uživala (kava, čaj i kakao), vino, pivo, jaka alkoholna pića, meso, riba, mlijeko i jaja. Svako od navedenih poglavlja strukturirano je na sličan način: nakon što se određena skupina hrane definira, predstavljaju se relevantni podaci o njezinoj proizvodnji, preradi i konzumaciji, opisuju se njezin sastav, načini prerade, njezini proizvodi koji se mogu naći na tržištu i zdravstveni učinci njezine konzumacije. Takvim se pristupom čitateljima pružaju cjelovite informacije na temelju kojih mogu vrednovati značajke kvalitete svake pojedine skupine hrane i proizvoda. Posljednje poglavlje odnosi se na značajke uravnotežene prehrane, a cilj mu je čitateljima „odškrinuti vrata“ prema drugim područjima nutricionizma.

Osim studentima različitih fakulteta, ova knjiga je namijenjena i srednjoškolcima, stručnjacima koji se bave hranom i prehranom ali i svima onima koji kao potrošači žele produbiti znanja o hrani koju svakodnevno konzumiraju.

Iz sadržaja:

  1. HRANA I KVALITETA HRANE

1.1. Definicija i podjela hrane

1.1.1. Podjela hrane prema podrijetlu

1.1.2. Podjela hrane prema trajnosti

  1. RUKOVANJE HRANOM

2.1. Kvarenje hrane

2.1.1. Čimbenici koji izazivaju kvarenje hrane

2.1.2. Fizičko-kemijski čimbenici

  1. HRANJIVE TVARI

3.1. Bjelančevine

3.1.1. Građa i podjela bjelančevina

3.1.2. Funkcije bjelančevina

  1. ŽITARICE I PROIZVODI OD ŽITARICA

4.1. Definicija, podjela, proizvodnja i konzumacija proizvoda od žitarica

4.2. Građa zrna žitarica

  1. VOĆE, POVRĆE I PRERAĐEVINE VOĆA I POVRĆA

5.1. Definicija i podjela voća i povrća

5.2. Uzgoj i konzumacija voća i povrća

5.3. Hranjiva vrijednost voća i povrća

  1. ALKALOIDNA UŽIVALA

6.1. Kava

6.1.1. Povijesni pregled uzgoja i konzumacije kave

6.1.2. Proizvodnja i konzumacija kave

  1. VINO

7.1. Povijesni pregled uzgoja vinove loze, definicija vina i vinarstva

7.2. Zemljopisna područja uzgoja vinove loze u Republici Hrvatskoj

7.3. Prerada grožđa u vino

  1. PIVO

8.1. Povijesni pregled proizvodnje piva

8.2. Proizvodnja i konzumacija piva

8.3. Definicija piva i sirovina za njegovu proizvodnju

  1. JAKA ALKOHOLNA PIĆA

9.1. Povijesni pregled proizvodnje jakih alkoholnih pića

9.2. Definicija i podjela jakih alkoholnih pića

9.3. Destilirana jaka alkoholna pića

  1. MESO I MESNI PROIZVODI

10.1. Proizvodnja i konzumacija mesa

10.2. Definicija i građa mesa

10.3. Klanje, primarna obrada i zrenje mesa

  1. RIBE I PRERAĐENI PROIZVODI RIBARSTVA

11.1. Proizvodnja i konzumacija proizvoda ribarstva

11.2. Podjela i vrste proizvoda ribarstva

11.3. Hranjiva vrijednost mesa ribe

  1. MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI

12.1. Povijesni pregled proizvodnje i prerade mlijeka

12.2. Proizvodnja i konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda

12.3. Hranjiva vrijednost mlijeka i mliječnih proizvoda

  1. JAJA

13.1. Proizvodnja i konzumacija jaja

13.2. Građa jajeta

13.3. Hranjiva vrijednost jajeta

  1. URAVNOTEŽENA PREHRANA

14.1. Definicija i načela uravnotežene prehrane

14.2. Energetske i prehrambene potrebe

14.2.1. Komponente energetske potrošnje

Bilješka o autorici

Izvori fotografija poglavlja

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

ISBN

Autor

Karakter

Uvez

Povezane knjige - Naša preporuka