MAKROEKONOMIJA - Naruči svoju knjigu

MAKROEKONOMIJA

4. izmijenjeno izdanje
Autor: Borozan, Đula
Područje: Novi društveni i ekonomski procesi
Karakter: stručna, udžbenik
Godina izdanja: 2019
Broj stranica: 518
Uvez: Meki

37,16  (279,98 kn)

Knjiga nam odgovara na pitanje kako pridonijeti razumijevanju ponašanja gospodarstva, ukazati na uzroke i posljedice nastajanja temeljnih makroekonomskih problema.

Nema na zalihi

Knjiga nije dostupna!

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 3399 Kategorija: Oznaka:

Opis

Operativni zadatak ove knjige je trostruk: pridonijeti razumijevanju ponašanja gospodarstva, ukazati na uzroke i posljedice nastajanja temeljnih makroekonomskih problema te definirati generalne smjernice subjektima makroekonomske politike u vezi njihovog reduciranja.

Ciljem ostvarenja tih zadataka, nastojala sam na pedagoški jasan, razumljiv i koncizan način približiti čitateljima suvremenu materiju iz makroekonomije. Mnoštvo grafičkih prikaza i ilustrativnih zadataka korišteno je u knjizi upravo s tom svrhom. S obzirom da među makroekonomistima ne postoji suglasje u mišljenjima oko mnogih bitnih problema, nastojala sam istu problematiku promatrati iz višestrukih perspektiva: različitih modela i dominantnih teorijskih škola, kako bi čitatelji mogli dobiti potpuniju sliku o izučavanom. Istovremeno, nadam se da će višestruke perspektive i različita, često međusobno proturječna tumačenja, potaknuti čitatelje na razmišljanja, daljnja istraživanja, rasprave i izgradnju vlastitih stavova.

Iz sadržaja: 

UVOD U MAKROEKONOMIJU/ Makroekonomsko ozračje svakidašnjice/ Ekonomija kao znanost/ Organizacija i ponašanje gospodarstva/ Makroekonomski izazovi/ II. MAKROEKONOMSKE TEORIJE I MODELI/ Gospodarstvo u vremenu: Model agregatne ponude i potražnje/ Razvoj makroekonomske znanstvene misli (makroekonomske teorije)/ Robno tržište u kratkom roku: model agregatnog trošenja/ Robno tržište u dugom roku: Klasični model / Novac, financijski sektor i financijska tržišta/ Robno i novčano tržište u kratkom roku: IS-LM model / Tržište rada i agregatna ponuda/Egzogeni škovi, agregatna ponuda i očekivanja/ Nezaposlenost, inflacija i monetarna politika/ III. MAKROEKONOMIJA OTVORENOG GOSPODARSTVA/ Robno tržište u malom otvorenom gospodarstvu/ devizna tržišta i makroekonomska politika/ Platna bilanca i politika ravnoteže/ Robno i novčano tržište u kratkom roku: Mundell-Flemingov model/ IV. MAKROEKONOMSKA POLITIKA: SINTEZA I PROŠIRENJE/ Makroekonomska politika/ V. GOSPODARSKI RAST/ Gospodarski rast: temeljna određenja/ Solowljev model rasta/ Nove teorije gospodarskog rasta.

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

ISBN

Autor

Izdavač

Karakter

,

Uvez