POZIV NA NOVO PROMIŠLJANJE SVIJETA - Naruči svoju knjigu

POZIV NA NOVO PROMIŠLJANJE SVIJETA

Autor: Göpel, Maja
Područje: Održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje
Karakter: stručno-popularna
Godina izdanja: 2022
Broj stranica: 184
Uvez: Tvrdi

19,77 

‘Poziv na novo promišljanje svijeta’ pomno i precizno uočava korake koji su doveli do globalne krize, pokazujući obrasce koji se moraju mijenjati, neuspjeh zapadnog neoliberalnog modela, istovremeno ilustrirajući kako osposobiti društvo za budućnost.

Opis

O knjizi:

U knjizi ‘Poziv na novo promišljanje svijeta’ Maja Göpel na popularno-znanstveni način pristupa najvažnijim temama današnjice: klimatskoj krizi, sve većoj polarizaciji društva na Zapadu i sve dubljem jazu između bogatih i siromašnih. Autorica pred čitatelja postavlja širu sliku, naglašavajući da su socijalna i politička pravda jedan od ključnih elemenata održivog razvoja. U ovoj knjizi možete pročitati zašto neoliberalizam, stalni rast i pretjerano iskorištavanje Zemljinih resursa dosežu svoje granice. Argumenti Maje Göpel savršeno odgovaraju našem vremenu i nude važne smjernice u raspravi o problemima današnjice.

Iz knjige: “Naravno da se svijet neće promijeniti samo zato što ste vi pročitali neku knjigu. Naravno, ni zato što sam je ja napisala. Ja nisam ni šefica vlade neke industrijske zemlje ni predsjednica uprave nekoga multinacionalnog koncerna, a pretpostavljam da niste ni vi. Ali i da jeste, ni ta moć ni taj utjecaj ne bi bili dovoljni da se naši sustavi ponovno postave na zdrave noge. Jer i najmoćniji i najutjecajniji ljudi, kako čujem iz razgovora, traže obvezna pravila koja bi s jedne strane mogla potaknuti obrat inovacija i investicija, a s druge ostati dugoročno funkcionalna. U ovoj knjizi nazvala sam to društvenim ugovorom. Te forme preuzimanja odgovornosti za opću dobrobit usmjerena na budućnost trebali bismo kao građanke i građani ove republike zahtijevati – ali i sami ponuditi.”

Iz recenzije:

„Autoričina je dijagnoza precizna, njezina knjiga dolazi u pravom trenutku – kad posljedice klimatskih promjena postaju jednako nesagledive kao i nevoljkost politike da se s njima suoči. Posrijedi je urgentno iznesen pledoaje za mišljenje orijentirano na budućnost, ‘poziv’ za koji možemo poželjeti da će mu se odazvati mnogi.“ – Deutschlandfunk

Iz sadržaja:

Poziv ……………………………………9

Nova realnost ………………………23

Priroda i život ………………………39

Čovjek i ponašanje ……………….55

Rast i razvoj …………………………71

Tehnološki napredak ……………93

Potrošnja …………………………..113

Tržište, država i opće dobro ..129

Pravednost ………………………..149

Mišljenje i djelovanje …………175

Zahvala …………………………….185

Izvori ……………………………….187

Za one koji žele nastaviti …….191

O autorici …………………………197

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

ISBN

Autor

Karakter

Uvez