Opis
O knjizi:
Autori su ovu knjigu prvenstveno namijenili studentima koji slušaju i polažu predmete Ambalaža i pakiranje hrane, Ambalažni materijali, kao i predmet Suvremeni trendovi u pakiranju hrane. Prva je knjiga u BiH koja obrađuje navedene teme, te zbog toga ima posebnu vrijednost. Zato vjerujemo da će biti od koristi proizvođačima hrane, prehrambenim tehnolozima, timovima za razvoj novih prehrambenih proizvoda, pak centrima, proizvođačima ambalaže, grafičkim dizajnerima, marketing menadžerima, udrugama potrošača i drugo.
Knjiga je nastala kao rezultat EDUFOOD projekta i predstavlja sintezu dugogodišnjih iskustava i suradnje autora na području pakiranja hrane, kao i razvoja novih prehrambenih proizvoda. EDUFOOD je projekat podržan od strane Norveške vlade, čiji je osnovni cilj razvoj obrazovanja i prijenosa znanja u području prehrambene tehnologije. Ova knjiga svojevrsno realiziralo jedan od postavljenih ciljeva projekta. Zbog toga se iznimno zahvaljujemo menadžmentu projekta na podršci realizacije ove knjige.
Iz sadržaja:
- UVOD
- POVIJEST, POJMOVI I PODJELA AMBALAŽE
2.1. Povijest ambalaže
2.2. Definicija ambalaže
2.3. Podjela ambalaže - FUNKCIJE AMBALAŽE
3.1. Zaštitna funkcija
3.2. Informativna funkcija
3.3. Upotrebna funkcija
3.4. Sadržajna funkcija
3.5. Sigurnosna funkcija
3.6. Ekološka funkcija ambalaže - AMBALAŽNI MATERIJALI
4.1. Papir i karton
4.1.1. Papir
4.1.2. Karton
4.2. Polimerni materijali
4.2.1. Plastični ambalažni materijali
4.2.1.1. Polietilen
4.2.1.2. Polipropilen
4.2.1.3. Polietilen tereftalat
4.2.1.4. Polikarbonat
4.2.1.5. Polietilen naftalat
4.2.1.6. Polivinil hlorid
4.2.1.7. Poliviniliden hlorid
4.2.1.8. Polivinil acetat
4.2.1.9. Polistiren
4.2.1.10. Poliamid
4.2.2. Ambalaža na bazi celuloze
4.2.2.1. Celofan
4.2.2.2. Celulozni acetat
4.2.3. Biorazgradivi polimerni materijali.
4.2.4. Jestivi polimerni ambalažni materijali
4.3. Metali
4.3.1. Aluminij
4.3.2. Čelik
4.3.3. Kalaj
4.4. Staklo
4.5. Višeslojni ambalažni materijali
4.6. Drvo
4.7. Tekstil - AMBALAŽNI OBLICI
5.1. Kutije
5.2. Boce
5.3. Staklenke
5.4. Plastenke
5.5. Tube
5.6. Čaše
5.7. Vrećice
5.8. Doze
5.9. Metalne konzerve
5.10. Kompozitne konzerve
5.11. Omoti
5.12. Vrećica u kutiji (Bag-in-Box)
5.13. Blister ambalaža
5.14. Skin pak ambalaža
5.15. Strip ambalaža
5.16. Kante
5.17. Burad
5.18. Sanduci
5.19. Vreće
5.20. Palete
5.21. Pomoćni dijelovi ambalažnih oblika - DIZAJN AMBALAŽE
6.1. Utjecaj elemenata dizajna ambalaže na potrošača
6.2. Informiranje potrošača
6.3. Oznake na ambalaži
6.4. Uloga dizajna ambalaže u razvoju novog proizvoda - HRANA I AMBALAŽA
7.1. Vrste hrane
7.2. Ambalaža za pojedine vrste hrane
7.3. Interakcije hrane i ambalaže
7.4. Migracije
7.4.1. Faktori koji utječu na migracije
7.5. Barijerni efekat i propusnost
7.5.1. Faktori koji utječu na barijerni efekat
7.6. Legislativa o materijalima i predmetima u kontaktu s hranom - SISTEMI PAKIRANJA
8.1. Oblikuj-napuni-zatvori
8.2. Vertikalni i horizontalni FFS pakirni strojevi
8.3. Pakiranje u vakuumu
8.4. Pakiranje u modificiranoj atmosferi
8.5. Aseptično pakiranje
8.6. Aktivno pakiranje
8.7. Inteligentno pakiranje - AMBALAŽA I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
9.1. Utjecaj ambalažnih materijala na životnu sredinu
9.2. Upravljanje ambalažnim otpadom
9.3. Eko oznake
9.4. Održiva ambalaža - AMBALAŽA, TRENDOVI I INOVACIJE
10.1. Aktivna i inteligentna ambalaža
10.2. Pakiranje u modificiranoj atmosferi
10.3. Održiva ambalaža
10.4. Plastični materijali visokih perfomansi
10.5. Fleksibilni ambalažni materijali
10.6. Ambalaža za konzumaciju hrane u pokretu
10.7. Redukcija ambalažnog materijala
10.8. Sigurnost proizvoda
10.9. Trendovi u grafičkom dizajnu ambalaže
Literatura