Opis
O knjizi:
Vlasnik splitskog restorana Noštromo u vlastitoj je nakladi objavio knjigu na engleskom jeziku o hrvatskoj mediteranskoj i kontinentalnoj gastronomiji, ‘plavo-zelenoj brazdi’ kojom bismo se trebali svrstati na kulinarsku kartu svijeta. Knjiga je zamišljena kao izdanje kojim će se američko tržište pobliže upoznati s hrvatskom kuhinjom. No kako danas većina ljudi govori engleski, knjiga „Croatian Cuisine“ ima globalno značenje, osobito kad je riječ o stranim turistima koji posjećuju našu obalu.
Iz recenzija:
Kao čovjek od mora, Marinović u uvodu najviše predstavlja mediteransku kuhinju kakva je proslavila njegov splitski restoran Noštromo, ali s puno znanja i strasti prezentira i kontinentalnu kuhinju. U autorskim zapažanjima u obliku poučnih i zanimljivih featura piše o juhi od morskog kamena, o soli, vodi, krapinskom pračovjeku, vučedolskoj kulturi, caru Dioklecijanu, papinskom brodetu s Palagruže, peki, blagdanima Božiću i Uskrsu, galebu, falkuši, svinjokolji, maslinovu ulju, autohtonim vinskim sortama, važnosti izvornih domaćih namirnica i drugim zanimljivim temama. – Željko Žutelija u Nacionalu – pročitajte više…
Iz sadržaja:
- INTRODUCTION
My friend in the kitchen
Croatian culinary arts
Noštromo, our man of the land and of the sea
Introduction by Zlatko Marinović
Author’s recollections
Olive story
The tale of Croatian grape varieties
From sea and land to land and sea
- RECIPES
2.1. Cold appetizers
2.2. Hot appetizzers and side dishes
2.3. Soups
2.4. Stews
2.5. Main courses
2.6. Sweets
- FOODS OF CROATIA
3.1. Wild herbs
3.2. Mushrooms
3.3. Fruits & Nuts
3.4. Saltwater & Freshwater fish
3.5. Shellfish
3.6. Farm Animals
3.7. Game
List of recipes
Biography