EKOLOŠKI OTISAK - Naruči svoju knjigu

EKOLOŠKI OTISAK

Kako je razvoj zgazio održivost
Autor: Šimleša, Dražen
Područje: Održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2010
Broj stranica: 248
Uvez: Meki

13,27 

Poznati mladi znanstvenik i autor nekoliko knjiga o održivom razvoju i utjecajima globalizacije i tehnološkog razvitka na kvalitetu života po prvi puta empirijski utemeljeno komparira ekološkoi otiskak i indeks ljudskog razvoja za Hrvatsku.

Opis

O knjizi:

Ovaj poznati mladi znanstvenik i autor nekoliko knjiga o održivom razvoju i utjecajima globalizacije i tehnološkog razvitka na kvalitetu života u svojoj najnovijoj knjizi traga za odgovorima na pitanje kako je moguće da se u trenutku globalne sveprisutnosti održivog razvoja u medijima, znanosti, politici, poslovnom sektoru i civilnom društvu, stanje u planetarnom okolišu, u svjetskoj biološkoj raznolikosti i planetarnoj klimi kontinuirano pogoršava. Osnovna autorova hipoteza je da se danas održivi razvoj ne primjenjuje u dovoljnoj, odnosno potrebitoj mjeri i opsegu, zbog jakih prepreka, odnosno interesa određenih socijalnih aktera, velikog utjecaja tih društvenih aktera i premoći procesa koji djeluju kao prepreka za primjenu održivog razvoja, a ne zato što ne postoje kvalitetna znanja i strategije koje promoviraju prakticiranje održivog razvoja.

Postojeći suvremeni razvoj je u pogledu vlastite unutrašnje strukturalne održivosti, tvrdi autor, „razapet” između mogućnosti koje su već tu i/ili koje procesom samo-stvaranja nadolaze, te prepreka i ekološki neodrživih oblika praksi koje „isporučuju” raznorodni partikularni interesi. U temeljnom žarištu knjige je upravo razmatranje odnosa između prepreka afirmaciji održivog razvoja i mogućnosti za održivi razvoj. Ovakav osnovni tematski izbor osigurava kompleksnost i širinu pristupa. Pri tome dio knjige obuhvaća posebni osvrt na Hrvatsku. Testiranje hipoteze kroz analitičko-istraživački pristup u radu odvija se uz pomoć dva osnovna indikatora održivosti – ekološkog otiska (za ekološku održivost) i indeksa ljudskog razvoja (za socio-kulturalnu održivost). Naglašavamo kako smo ovom knjigom po prvi puta dobili empirijski utemeljenu komparaciju ekološkog otiska i indeksa ljudskog razvoja za Hrvatsku.

Iz sadržaja:

RAZGIBAVANJE / Kaže li razvoj održivosti dobro juto kad se sretnu? / Održivi razvoj/ PODVLAČENJE CRTE / Ekološki otisak / Koliko košta kvalitetan život / Gdje se s lakoćom kvalitetno živi / PREPREKE / Ratovi za resurse / Klimatske promjene / Globalni kasino / Nedostatak svijesti i znanja / VJEŽBANJE/ POVRATAK KUĆI / Ekološki otisak Hrvatske / Kvaliteta života / Lokalni koraci prema održivosti / EKOPISMENOST – KAJDANKA ZEMLJANIH NOTA / PREMA KRAJU, PREMA POČETKU

Dodatne informacije

Godina izdanja

Izdavač

Tim press

Karakter

stručna

Autor

Šimleša, Dražen

Broj stranica

Uvez

Meki

ISBN