KRISTOLOŠKI MENADŽMENT - Naruči svoju knjigu

KRISTOLOŠKI MENADŽMENT

Autor: Gutić, Dragutin
Područje: Menadžment
Karakter: udžbenik
Godina izdanja: 2021
Broj stranica: 381
Uvez: Tvrdi

36,23  (272,97 kn)

U knjizi su obrađeni osnovni sadržaji duhovnosti poslovanja poduzeća i u menadžmentu s naglaskom na kršćanske vrijednosti na kojima bi menadžment trebao funkcionirati.

Nema na zalihi

Knjiga nije dostupna!

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 13518 Kategorija: Oznaka:

Opis

O knjizi:

Knjiga je strukturirana u tri dijela.

U prvom su učinjeni pokušaji obrade uvoda u menadžment i kritički sagledana neodrživost sadašnjeg koncepta. Obrađeni su osnovni sadržaji duhovnosti poslovanja poduzeća i u menadžmentu s naglaskom na kršćanske vrijednosti na kojima bi menadžment trebao funkcionirati. Učinjen je pokušaj definiranja i afirmiranja kristološkog menadžmenta odnosno menadžmenta koji bi trebao biti po svemu temeljen i jasno prepoznatljiv po volji Kristovoj.

Drugi dio, koji je ujedno i najopsežniji obuhvaća osam odabranih područja poslovnog upravljanja fokusirano kroz više od stotinjak naslova.

Najopsežniji je naslov koji obrađuje upravljanje ljudskim potencijalima. Svaki naslov je strukturiran u četiri povezana dijela. U prvom su poruke (citati) iz evanđelja koji ukazuju (ili ih je moguće smisleno povezati) s temom koja se obrađuje. Drugi dio je kratka implementacija poruke evanđelja u menadžmentu odnosno kritički je osvrt autora na postojeće aspekte poslovnog upravljanja koji odudaraju od riječi evanđelja i uopće od kršćanskih vrijednosti. Slijedi test koji ima cilj da se čitatelj/menadžer pozicionira sa svojim pogledima i vrijednosnim opredjeljenjima prema poruci evanđelja i na taj način preispita svoj odnos prema resursima koji su mu povjereni na upravljanje. Zadnji, četvrti dio donosi poticaje za razmišljanje.

Treći dio knjige sadrži kratki prikaz dvadesetak poznatijih svjetskih kompanija koje posluju primjenjujući kršćanske vrijednosti vidljive u njihovoj korporativnoj kulturi.

Iz recenzije:

Niz je upitnika koji jedan za drugim uporno izviru i koji se sasvim očekivano nameću čitateljima ove knjige, pa je u redu da im u predgovoru pokušam ponuditi neka okvirna, možda ne sistematizirana, ali vjerujem ključna i polazišna promišljanja. Da li je duhovnost samo odraz neke novotarije, neki prolazni opći modni trend ili hit? Da li je ona u funkciji vremena i prostora? Ne bih se složio s tvrdnjama koje se često danas glasno čuju da je došlo vrijeme da se znanost treba povezati s vjerom u Boga. To jednostavno nije istina, jer vjera u Boga i istinska znanost nikada nisu ni bili razdvojeni. Znanost bez vjere je kao vodenica na presušenom potoku. Brojni veliki znanstvenici koji su obilježili tijek čovječanstva su često izjavljivali da do svojih epohalnih otkrića nisu nikada bili svjesni odakle su za njih dobili poticajne signale.

Duhovnost nije novotarija, a nije niti „pokvarljiva“ kategorija podložna zubu vremena i uvjetovana prostorom. Ona je izvanvremenskog sadržaja i značenja i prelazi ljudsko poimanje horizonta, prostora, percepcijskih ljudskih dosega. Izvan dosega je ljudskih kognitivnih i mentalnih sposobnosti.

Zašto sada duhovnost i duhovna inteligencija? Zar duhovnost, pa onda religija i vjera nisu samo osobna stvar svakog čovjeka? Dio njegovog unutrašnjeg života? Nešto što ima isključivo individualni karakter, smisao i značenje? Upravo težnje brojnih kreatora društvenog života tijekom ljudske povijesti za svođenjem duhovnosti u „strogo“ individualizirane okvire (pogotovo od poslovanja, poduzetništva i biznisa) dovele su do brojnih obilježja krize i bespuća u koje je danas došlo čovječanstvo. Današnja opća kriza čovječanstva je vrlo duboka strukturna kriza ljudskoga duha, a kriza društvenih institucija i poslovnih organizacija, pa i cijelog gospodarstva u svijetu, kriza je suvremenog čovjeka i njegovih temeljnih vrijednosti. Jesu li duhovnost, duhovna inteligencija i duhovni kapital samo jedna obična fikcija? Opterećenje koje je besmisleno i bespotrebno poslovnim organizacijama? Što će suvremenim menadžerima duhovnost? Zar im nisu dostatna samo stručna znanja, sposobnosti i vještine? Nije li duhovnost samo nešto iluzorno, nestvarno, nejasno, nemjerljivo, neopipljivo? Možda samo gubljenje vremena koje im je potrebno za zgrtanje profita? Nešto što menadžerima samo želi istrgnuti njihovu osobnu kontrolu nad svim poslovnim tijekovima i procesima? Rasplinuti ili umanjiti njihovu ulogu? Nešto na što nije vrijedno gubiti vrijeme u ovom neizvjesnom, turbulentnom, teško predvidivom vremenu? Zar organizacijama nije dovoljno samo dobro razviti kognitivnu inteligenciju? Pribaviti talente koji će imati visok kvocijent kognitivne inteligencije (IQ) i povjeriti im poslove vođenja organizacije? Eventualno, učiniti koji emocionalni trening i tako implementirati emocionalnu inteligenciju (EQ) u pojedinim segmentima organizacije kako bi povećali profit, tržišno učešće, ekspandirali kompaniju…Mnogo pitanja, mnogo izazova na njih i još uvijek jako malo odgovora. Neizvjesna vremena dolazećeg čovječanstva, proročki alarmiraju i upozoravaju da će čovjek i pored sveg znanja i informacija s kojim raspolaže, ostati u biti nemoćan pred brojnim odgovorima.

Jedina realna snaga koju može pronaći za te odgovore u svim sferama rada i radnih procesa, tržišta i tržišnih nepredvidivosti je u Božanskoj milosti i providnosti. Prevelik je teret nadolazećeg vremena i preslaba je intelektualna snaga i moć čovjeka za takav teret ma kakvim znanjima, sposobnostima i vještinama on bio njima opskrbljen. Menadžer budućnosti treba shvatiti da mora uzeti ulogu sluge prema svim ljudima koji ga okružuju, svim dionicima organizacije. Treba shvatiti da može uspjeti samo ako postane svjestan svoje nemoći u prividnoj moći ako i svoj život, uspjeh i rad postavi primarno kao službu Svevišnjem. Treba shvatiti da je Bog ljubav i da samo ljubav prema svemu što ga okružuje donosi ukusne plodove. Treba shvatiti da mu je Bog povjerio da tu ljubav iskazuje i širi prema svakom čovjeku, zaposlenicima naročito. Da kroz poslovanje na svakom koraku promišlja u očuvanju prirode, jer je ona Božje djelo prema kojem se treba odnositi s visokom duhovnošću. Svaki dionik organizacije treba samospoznajom shvatiti smisao svog života i rada koji ima više transcendentalne vrijednosti umjesto materijalnih. Duhovnost je danas tema u kojoj se ne postavljaju dvojbe, one su već apsolvirane, već se iznalaze načini da se ona što bolje i što brže primijeni. Ta primjena je vidljivo počela u svim segmentima suvremenog menadžmenta. Zemlje tranzicije su nažalost opterećene brojnim problemima svoje ne tako davne prošlosti. Jedna od najvećih pošasti koja je naslijeđena od bivših sustava je ateizam, bezboštvo koje je bilo usađeno u svim porama društvenog, a naročito gospodarskog života. Udaljenost od Boga i Božje prisutnosti dovela je, svjedoci smo, do kataklizmičkog propadanja društava, ogromnih ratnih strahota, stradanja i razaranja na ovim našim prostorima, te propadanja većine gospodarskih subjekata. Dojučerašnji zaposlenici, tada naoko uspješnih kompanija, ostali su skoro „preko noći“ bez posla i izgubili svaku nadu da će ga više pronaći, doslovce preživljavaju, mnogi su od njih beskućnici, očajnici, s osjećajima napuštenosti, zaboravljenosti, izigranosti od tzv. menadžera, tajkuna, političara koji samo dijele uporna lažna predizborna obećanja, a u stvarnosti se vode najsurovijim egoizmom, lažnim iskazima religioznosti i empatičkih vrijednosti.

Teška su ovo, zagonetna, znakovita i upitna vremena i svatko od nas treba ponijeti na svoj način svoj dio tereta. Napisao sam do sada 56 knjiga, najviše iz menadžmenta, ali osjetio sam potrebu i dobio inicijaciju napisati ovu knjigu. Svjestan sam da će i sam naslov knjige kod slijepih i kratkovidnih robova profita izazvati animozitet. Oni, njihove sluge i njihovi jataci pokušat će ometati, ograničavati, relativizirati i odvraćati zainteresirane čitatelje od ove knjige. Ogrezli u raspadljivim iluzornim zemaljskim vrijednostima i gurnuti u surovu demoniziranu borbu zgrtanja profita, odavno su iz sebe izbacili ili nikada nisu ni stekli duhovne vrijednosti. Nisu upoznali Isusa i On je bio nepoželjan u njihovim životima i profesionalnim karijerama. Suprotno njima: poduzetnici i menadžeri koji žele postići svoje postavljene poslovne, strateške ciljeve će shvatiti da bez Božje milosti, pomoći i blagoslova i Njegove volje nema niti će biti i opstati i jedna organizacija u ovim izuzetno teškim, neizvjesnim vremenima. Malo će biti i među njima onih koji će pročitati ovu knjigu, a još manje onih koji će razmisliti o onome što sam se trudio napisati.

Kristološki menadžment kao oblik duhovnog menadžmenta, na veliku žalost današnjeg društva se nigdje sustavno ne izučava u svijetu. Još uvijek studenti na tisućama sveučilišta i koledža diljem kršćanskog svijeta se indoktriniraju na postavkama menadžmenta nastalog još davno, u doba industrijske revolucije. Takav menadžment bio je zatrovan nizom elemenata koji su bili naglašeno sotonističkog karaktera. Tijekom svoje evolucije menadžment je prvenstveno kroz procese humanizacije odnosa među dionicima organizacije uspio se osloboditi i očistiti od tih elemenata. No, danas je još uvijek daleko od Kristove volje sadržane u Evanđeljima. Menadžment kakav sada poznajemo je sve teže primjenjiv koncept koji danas sve više pokazuje cijeli niz neodrživih postavki. Potvrdili su to brojni autoriteti u svijetu menadžmenta od kojih su neki citirani u ovoj knjizi. Pokušavam se sa svojim skromnim doprinosom pridružiti malobrojnim kolegama u svijetu koji odlučno, smjelo i gromoglasno zagovaraju kristološki menadžment kao jedini i bez alternativni put upravljanja poslovnim sustavima u kršćanskom svijetu.

Smisao Kristološkog menadžmenta dade se izvesti iz Isusovih riječi „Ja sam put, istina i život….“. Dionici (zaposlenici, menadžment, vlasnici, kupci, dobavljači) održavaju život organizacija sudjelujući u nizu različitih poslovnih procesa. Pri tome nastoje odabrati pravi put (strategiju) da bi dostigli postavljeni strateški cilj. Moraju učiti, stjecati nova znanja i iskustva kako bi spoznali što je istina na tome putu. Isus kroz Evanđelja govori o toj Istini koja je bezalternativnog karaktera. Jedini istinski put uspješnog poslovnog upravljanja.

Trudio sam se „utkati“ poruke evanđelja u brojne segmente menadžmenta. „Tkao“ sam ih oslanjajući se na svoju prosudbu iako sam svjestan da je moje znanje i samog menadžmenta još uvijek krhko, nedostatno, jer je građeno na sasvim krivim postavkama koje su mi predali svojedobno moji ateizmom usmjereni učitelji. Moje duhovno znanje je još više nedostatno. Vjerujem čvrsto i osjećam se slobodnim ustvrditi i javno svjedočiti da mi je sam Isus bio supervizor, savjetnik i tješitelj kroz sve vrijeme pisanja knjige. Nisam bio sam i vjerujem da neću ni ostati sam na putovanju i zamkama koje očekujem do čitatelja. Nisam se bojao pisati i napisati ovu knjigu. Što je vrijeme odmicalo postajao sam sve uvjereniji. Znao sam o čemu ću i kako ću pisati. Neznanje mi je davalo stalni poticaj. Čvrsto vjerujem da ni sam naslov, a kamoli sadržaj nije rezultat mog znanja već odgovora koji sam tražio i dobio izravno u svakodnevnim molitvama i obraćanju Isusu. Knjigu koja je pred vama nije moguće pročitati i naučiti sadržaje kao što se to čini u brojnim drugim udžbenicima koji obrađuju različite aspekte i sadržaje menadžmenta. S njom treba doći do samo propitivanja,samo analiziranja, kritičkog promišljanja, razgovora sa „samim sobom“. Pri pisanju knjige sam se trudio upotrijebiti nestandardizirani i nekonvencionalni, često izravni dijaloški pristup čitateljima. Ne znam koliko sam u tome uspio, jer nije to tako jednostavno, pa ostavljam čitateljima na prosudbu.

Rekli su o knjizi:

“Sa zanimanjem sam pročitao veći dio Vašeg rukopisa “Kristološki menadžment”. Moram priznati kako sam pozitivno iznenađen sadržajem rukopisa, rasporedom dijelova, stilom pisanja, ma svime. Čestitam Vam na izvrsnom rukopisu koji će, nadam se, postati izvrsna i mnogima potrebna knjiga. Jako ste dobro izabrali biblijske navode kao polazišta promišljanja o raznim segmentima upravljanja ljudima i poslovima. Vjerujem kako će knjiga dobro doći ne samo menadžerima, tj. osobama koji se bave poslovima upravljanja u različitim tvrtkama, nego i svima drugima koji se nalaze u poziciji suradnje s drugima osobama i na mjestima upravljanja; tu mislim i na svećenike. Vaš je rukopis svjedočanstvo kako ne postoji zemaljska stvarnost koja bi bila izvan Božjeg nauma, jer je Kristovim utjelovljenjem cjelokupna stvarnost prožeta Božjom brižnom ljubavlju prema svemu, a posebno prema ljudima. Čestitam Vam na izvrsnoj knjizi te se nadam kako će čim prije ugledati svjetlo dana.”

prof.dr.sc. Mladen Parlov

dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta

Sveučilišta u Splitu

 

“Zahvaljujem za Vaš mail i priloženi nacrt knjige “Kristološki menadžment”. Nažalost, zbog zdravstvenih razloga nisam je stigao studioznije pročitati niti Vam se prije javiti… Tek ovih dana sam mogao malo ozbiljnije zaviriti u nju i čini mi se vrlo vrijednim štivom. Riječ je o orginalnim razmišljanjima koja, nažalost, nisu uobičajna u dosadašnjoj literaturi iz menadžmenta. Čestitam Vam!”

prof.dr.sc. Ivan Koprek, S.J.

dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti

Sveučilišta u Zagrebu

 

Iz sadržaja:

Predgovor /11/

Pedagogija knjige /14/

Zahvale /15/

A. Uvodne teme u menadžmentu /16/

1. Pojmovno određenje /16/

2. Funkcije menadžmenta /17/

3. Neodrživost postojećeg koncepta /19/

B. Duhovnost i menadžment /24/

4. Vjera, religija, duhovnost /24/

5. Duhovna inteligencija /25/

5.1. Pojam /25/

5.2. Načela /27/

5.3. Sposobnosti /30/

6. Determinante duhovnog razvoja /31/

7. Pojava duhovnosti u organizacijama /34/

8. Karakteristike duhovno utemeljenih organizacija /36/

9. Karakteristike duhovno naprednih menadžera /38/

10. Duhovni kapital /40/

11. Duhovni kapital u poslovnom upravljanju (menadžmentu) /41/

12. Implementacija duhovnosti u organizacijama /42/

13. Kristološki menadžment /43/

13.1. Pojmovni pristup /43/

13.2. Isus je put, istina i život menadžera i menadžmenta /44/

13.3. Oče naš…/49/

13.4. Menadžment u Kristu /52/

13.5. Menadžment bez Krista /54/

C. Poruke evanđelja poslovnom upravljanju /57/

14. Korporativna odgovornost /57/

14.1. Odgovornost prema zaposlenima /57/

14.1.1. Pravičnost nagrađivanja /57/

14.1.2. Što je smisao nagrađivanja? /58/

14.1.3. Nagrađivanje je Božji dar /60/

14.1.4. Plaća za rad /61/

14.2. Odgovornost prema okolišu /63/

14.2.1. Zemlja i sve što je pod njom i nad njom ne pripadaju čovjeku! /63/

14.2.2. Tako nam malo treba! /64/

14.2.3. Sve je po Bogu i sve je u Njemu! /66/

14.3. Odgovornost prema društvenoj zajednici /68/

1643.1. Ne prisvajajte sebi ono što nije Vaše! /68/

14.3.2. Ne tražite svoje! /69/

14.3.3. Iluzija bogatstva /71/

14.3.4. Prljavi dobitak /73/

14.3.5. Slavite Gospodina! /75/

14.3.6. Bože, budi volja Tvoja! /76/

14.3.7. Činite pokoru u ime i slavu Gospodnju! /78/

14.3.8. Činite dobra djela svim ljudima /79/

15. Organizacija /82/

15.1. Smisao organizacije /82/

15.2. Organizacija je sklad /83/

15.3. Koja je vaša uloga u organizaciji? /85/

15.4. Ne posustajte u izgradnji! /86/

15.5. Svrha organizacije /88/

15.6. Svi smo jedno tijelo! /90/

15.7. Razumijete li smisao organizacije? /91/

16. Poslovno komuniciranje /94/

16.1. Govorite uvijek i samo istinu! /94/

16.2. Ne budite srditi! /95/

16.3. Bez sukoba! /97/

16.4. Nikada ne zaboravite: svi ste braća! /98/

16.5. Širite zahvalnost! /100/

16.6. Govorite srcem! /101/

16.7. Budite ponizni! /103/

16.8. Rodite se u Duhu svetom! /104/

16.9. Uzajamno se pomažite! /106/

16.10. Uzajamno se tješite i izgrađujte! /108/

16.11. Širite svjetlo radosti! /110/

16.12. Izgrađujte stalno izvrsnost! /111/

16.13. Budite poslušni! /114/

16.14. Držite kontrolu nad jezikom! /115/

16.15. Opraštajte uvrede! /117/

16.16. Ne budite opaki! /119/

16.17. Govorite, ali i slušajte! /121/

17. Planiranje i predviđanje poslovanja /124/

17.1. Smisao planiranja i predviđanja /124/

17.2. Slabosti kao poticaj /125/

17.3. Rizik predviđanja /127/

17.4. Isus je konstantan! /129/

17.5. Stječite moć razabiranja! /131/

18. Upravljanje kvalitetom /133/

18.1. Ne osuđujte druge za njihove pogreške! /133/

18.2. Ništa nije loše samo od sebe! /134/

18.3. Priznajte svoju individualnu odgovornost! /136/

18.4. Nitko nije isključen od odgovornosti /137/

18.5. Svi učite na pogreškama! /139/

18.6. Samokritičnost i milosrđe /140/

18.7. Oprostite i bit će Vam oprošteno! /142/

18.8. Budite dosljedni! /143/

18.9. Budite stalno budni! /145/

18.10. Ne sudite i neće Vam biti suđeno! /146/

18.11. Izgrađujte i težite izvrsnosti! /148/

19. Upravljanje ljudskim potencijalima 151/

19.1. Motivacija zaposlenih /151/

19.1.1. Volite svoj posao! /151/

19.1.2. Neka Vas vode duhovne vrijednosti! /152/

19.1.3. Natječite se! /154/

19.1.4. Težite samoizgrađivanju! /156/

19.1.5. Služite slobodni vođeni ljubavlju! /157/

19.1.6. Što su Vaše stvarne potrebe? /159/

19.1.7. Gdje je Vaš trud? /160/

19.1.8. Klonite se ispraznih obećanja! /162/

19.1.9. Ne jačajte se u obilju, već u Gospodinu! /163/

19.1.10. Klonite se loših rezultata u radu! /165/

19.1.11. Kako doživljavate nagradu za svoj rad? /166/

19.1.12. Ne stidite se svog rada! /167/

19.1.13. Rezultati rada Vas spašavaju! /169/

19.1.14. Ne gubite skromnost /170/

19.1.15. Zgrćite duhovno blago! /172/

19.1.16. Uzdajte se u Gospodina i surađujte s Njim! /173/

19.1.17. Budite postojani u svom cilju! /175/

19.1.18. Pridobijte milost Gospodnju i pridobit ćete ljude! /176/

19.1.19. Što si posijao – žeti ćeš! /178/

19.1.20. Radite sve u slavu Gospodina! /180/

19.1.21. U svemu neka Vas vodi Duh Božji! /181/

19.1.22. Tko Vas preporučuje? /183/

19.1.23. Ne hvalite sami sebe svojim postignućima u radu! /184/

19.1.24. Snaga se u slabosti usavršuje! /186/

19.1.25. Tražite mudrost u Kristu! /187/

19.1.26. Zašto radiš? /189/

19.1.27. Tražite i dat će Vam se! /190/

19.2. Upravljanje karijerom /192/

19.2.1. Koji su Vaši darovi? /192/

19.2.2. Različiti darovi – isti Izvor! /193/

19.2.3. Znate li svoj put? /195/

19.2.4. Čime Vas je obdario Bog? /197/

19.2.5. Što želite postati? /198/

19.2.6. Da li ste ustrajni na svom putu? /200/

19.2.7. Odazovite se! /201/

19.2.8. Kakav je Vaš put? /203/

19.2.9. Sve što činite – činite u slavu Isusovu! /205/

19.2.10. Moli za dar učenja! /207/

19.2.11. Kloni se kušnji na svom putu! /209/

19.2.12. Kloni se lažnih učitelja! /210/

19.2.13. Oče neka bude samo volja Tvoja /212/

19.2.14. Gradite svoj put samo u slavu Gospodnju! /213/

19.3. Organizacijsko učenje /215/

19.3.1. Zašto učiti? /215/

19.3.2. Od kuda dolazi dar učenja /216/

19.3.3. Kako učiti? /218/

19.3.4. Samo skromni stječu dar mudrosti i umnosti! /219/

19.3.5. Znanje koje imate nije Vam dano da ga zadržite samo za sebe! /221/

19.3.6. Samoizgrađujte se! /222/

19.3.7. Prenosite svoje znanje na druge! /224/

19.3.8. Cijenit će Vas po prinosu koji dajete! /225/

19.3.9. Znanje koje ste stekli je Božji poklon! /226/

19.4. Konflikti u radu /228/

19.4.1. Suosjećajnost je preventivni lijek konflikta! /228/

19.4.2. Uzvratite ljubavlju! /229/

19.4.3. Stvarajte mir! /231/

19.4.4. Širite ljubav – budite misionari ljubavi! /233/

19.4.5. Ne dajte se pobijediti zlom! /234/

19.4.6. Otklanjajte srdžbu! /236/

19.4.7. Klonite se napasti! /238/

19.5. Stres na radu /239/

19.5.1. Isus je jedini izvor unutrašnjeg istinskog mira! /239/

19.5.2. Brojni su izvori svakidašnjih napasti! /241/

19.5.3. Budite Kristovi udovi! /243/

19.5.4. Ne činite razdora u svom tijelu! /244/

19.5.5. Dičite se u nevoljama! /246/

19.5.6. Nada nikada ne postiđuje! /248/

19.5.7. Blagoslivljajte svoje progonitelje! /249/

19.5.8. Ne dajte se pobijediti zlom! /251/

19.5.9. Niste tjelesni! /252/

19.5.10. Ne padajte u paniku i očaj! /253/

19.5.11. U Isusu i s Isusom! /255/

19.5.12. Bježite od tašte slave! /256/

19.5.13. Izgrađujte svoj mir kao odgovor na stres! /258/

19.5.14. Opašite se evanđeljem mira! /259/

19.5.15. Gospodine samo reci riječ! /261/

19.6. Vođenje zaposlenih /264/

19.6.1. Svi smo mi sluge Kristove! /264/

19.6.2. Znate li svoju ulogu vođe? /265/

19.6.3. Ne vladajte drugima! /267/

19.6.4. Ne dičite se svojom pravednošću! /268/

19.6.5. Pripašite se poniznošću! /270/

19.6.6. Ne budite licemjeri! /271/

19.7. Emocionalno vođenje /273/

19.7.1. Gradite stalno suosjećajnost! /273/

19.7.2. Ne upadajte u zamku negativnih osjećaja! /274/

19.7.3. Vodite ljude srcem! /276/

19.7.4. Budite izvor dobra! /278/

19.8. Transformacijsko vođenje /279/

19.8.1. Koji je Vaš smisao? /279/

19.8.2. Ustupite svoje mjesto drugima! /281/

19.8.3. Opraštajte i ne osuđujte! /282/

19.8.4. Samorazgrađujte se! /284/

19.8.5. Ispunite se puninom svoje uloge! /286/

19.8.6. Suosjećajnost neka Vam bude temelj! /287/

19.8.7. Molite Gospodina da Vas pouči! /289/

19.8.8. Budite samo sluga! /290/

19.8.9. Radujte se uspjehu svojih suradnika! /292/

19.8.10. Služite svima! /294/

19.8.11. Hvalite uvijek uspjehe suradnika! /295/

19.8.12. Uzvratite ljubav! /296/

19.9. Timsko vođenje /298/

19.9.1. Različiti su talenti među članovima tima /298/

19.9.2. Natječite se, ali kao braća! /299/

19.9.3. Jeste li uvjereni u svoje mišljenje? /301/

19.9.4.Što vas povezuje u timu? /303/

19.9.5. Svi smo u Kristu! /304/

20. Poslovno odlučivanje /307/

20.1. Činite sve iz uvjerenja! /307/

20.2. Ne dičite se umnošću i mudrošću! /308/

20.3. Skrivena je tajna mudrosti! /310/

20.4. Radite za dobro drugih, a ne svoje! /311/

20.5. Ne donosite ishitrene odluke! /313/

20.6. Budite nejačad pakošću! /314/

20.7. Ne donosite odluke bez alternativa! /316/

20.8. Klonite se sjene zla! /318/

20.9. Oslobodite se rutinskih i svakodnevnih poslova! /319/

20.10. Budite mudri! /321/

20.11. Ne sudite! /323/

20.12. Ne donosite odluke bez računa! /324/

20.13. Ne lebdite u oblacima! /326/

20.14. Bit ćete kušani! /327/

20.15. Ne boj te se! /329/

20.16. Ne malakšite! /330/

20.17. Ne budite malodušni! /332/

20.18. Opašite se Kristovim mirom! /334/

20.19. Bog je izvor snage, ljubavi i razbora /335/

20.20. Budite posebni! /337/

21. Upravljanje promjenama /339/

21.1. Budite svi iste misli! /339/

21.2. Budite novo tijesto! /340/

21.3. Čeznite za višim darovima! /342/

21.4. Ne dajte se zbuniti! /344/

21.5. Iskupljujte vrijeme! /345/

21.6. Ne tračajte zaludu svoje vrijeme! /347/

21.7. Hitite ka višnjem cilju! /349/

21.8. Budite hrabri! Ne plašite se! /350/

21.9. Ne zgrćite brige! /352/

21.10. Razbistrite svoje misli i osjećaje! /353/

21.11. Gledajte u daljinu! /355/

21.12. Ne bojte se za sutra! /356/

21.13. Ne paničarite! /357/

21.14. Budite nositelj promjena! /359/

21.15. Ne obazirite se natrag! /361/

21.16. Odbacujte tamu i prihvatite svjetlo! /362/

21.17. Jačajte se u Gospodinu! /363/

Primjeri nekih velikih kompanija temeljenih na kršćanskim vrijednostima /366/

Literatura /374/

Rekli su o knjizi /379/

O autoru /380/

Dodatne informacije

Autor

Karakter

Godina izdanja

Broj stranica

Uvez

ISBN

Izdavač