MATEMATIKA U EKONOMIJI - Naruči svoju knjigu

MATEMATIKA U EKONOMIJI

Autor: Aljinović, Zdravka; Babić, Zoran; Tomić Plazibat, Neli
Područje: Financije i računovodstvo
Karakter: udžbenik
Godina izdanja: 2017
Broj stranica: 380
Uvez: Meki

22,30 

Knjiga s velikim obimom rješavanja primjera kao pokušaj da se složena matematička teorija prikaže na što jednostavniji način. Namijenjena studentima i svima onima koji se žele podsjetiti matematičkih pojmova koji su im nužni u praksi i istraživanjima.

Opis

O knjizi:

U prvom poglavlju ove knjige obrađuju se primjene diferencijalnog i integralnog računa u ekonomskim istraživanjima. Nakon uvodnog, prvenstveno matematičkog dijela, koji se odnosi na funkcije više varijabli i diferencijalne jednadžbe, knjiga se bavi ekonomskim funkcijama ponude, potražnje, proizvodnje i troškova, te se kroz niz primjera uvodi pojam elastičnosti i drugi pokazatelji koji se mogu izračunati primjenom diferencijalnog računa. Drugo poglavlje sadrži matrični račun i u njemu se, pored osnovnih matričnih operacija, uvode i sustavi linearnih jednadžbi te, kao jedna od najčešćih ekonomskih primjena matričnog računa, input-output analiza.

Treće, najopsežnije poglavlje, sadrži detaljno obrađeno područje financijske matematike u kojem se, pored osnovnih pojmova o složenom kamatnom računu, uvode četiri najčešće korištena modela otplate zajmova. U četvrtom poglavlju pokazano je kako se primjeri iz matričnog računa i financijske matematike mogu riješiti primjenom Excela.

Iz sadržaja:

DIFERENCIJALNI RAČUN U EKONOMIJI / Funkcije dviju i više varijabli / Diferencijalne jednadžbe / Ponuda i potražnja / Elastičnost / Funkcija proizvodnje / Funkcije troškova / Lorenzova krivulja i indeks koncentracije / MATRIČNI RAČUN / Pojam i vrste matrica / Algebarske operacije s matricama / Determinante / Rang matrice / Inverzna matrica / Matrične jednadžbe / Sustavi linearnih jednadžbi / Osnove input-output analize / FINANCIJSKA MATEMATIKA / Složeni kamatni račun / Zajam / RIJEŠENI PRIMJERI U EXCELU / Matrični račun / Financijska matematika / LITERATURA

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

ISBN

Autor

, ,

Izdavač

Karakter

Uvez

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “MATEMATIKA U EKONOMIJI”

Povezane knjige - Naša preporuka