PAD UMJESTO USPONA - Naruči svoju knjigu

PAD UMJESTO USPONA

Autor: Udovičić, Božo
Područje: Politologija i diplomacija
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2006
Broj stranica: 941
Uvez: Tvrdi

24,55 

Nema na zalihi

Knjiga nije dostupna!

SKU: 714 Kategorija:

Opis

Iz sadržaja:

POLITIČKA DOGAĐANJA I PROMJENE U PERIODU 1996-2005. GODINE/ GOSPODARSTVO I ŽIVOT GRAĐANA/ NEDOSLJEDNA HRVATSKA POLITIKA PREMA BOSNI I HERCEGOVINI/ HRVATI I MEĐUNARODNI SUD ZA ZLOČINE U HAAGU/ RAD TAJNIH SLUŽBI U HRVATSKOJ/ INTELEKTUALCI U DRUŠTVENO – POLITIČKIM PROMJENAMA/ KATOLIČKA CRKVA U HRVATA/ PAPA IVAN PAVAO II – VELIKI PRIJATELJ HRVATSKE/ HRVATSKA I EUROPA/ PAD UMJESTO USPONA

O knjizi:

U Statistima u demokraciji opisane su prilike u Hrvatskoj i oko Hrvatske do 1996. godine, u izrazito dramatičnom razdoblju sloma i raspada Jugoslavije, Domovinskog rata, borbe protiv mnogo jačeg agresora, ustroja novog državnog uređenja, nove politike i novih društvenih odnosa.
Po završetku domovinskog rata i sastanka u Daytonu očekivao se red, rad i odgovornost prema Domovini, a posebno prema stradalnicima i žrtvama rata. Umjesto toga nastupilo je vrijeme u kojem nema nikakvih mjerila vrijednosti, vrijeme u kojem caruje amoral, mito i korupcija, kriminal, vrijeme u kojem je potpuno izostala vladavina prava. Posljedica je to mentalnog sklopa iz vremena u kojem smo živjeli, u kojem nije bilo privatnog vlasništva, nije njegovan kult rada i njegove vrijednosti, kao ni odgoj koji bi to mijenjao.
Nakon promjene društveno-političkog sistema nastupilo je vrijeme preokreta od kolektivizma prema individualizmu, od totalitarizma prema liberalizmu i od autoritarizma prema demokraciji. Čini mi se da smo u tim promjenama napustili ono pozitivno iz bivšeg političkog sistema, a prihvatili sve negativno iz kapitalizma. Do punog izražaja došao je egoizam, a s njim i nezajažljiva pohlepa za profitom bez rada, tako da smo ta dva pojma prihvatili s negativne u mjesto s pozitivne strane.
Pregled dramatičnih društveno-povijesnih zbivanja posljednjih petnaest godina u Hrvatskoj, sačinjen od izbora članaka i intervjua iz tiska, citata javnih nastupa i govora na domaćoj i međunarodnoj političkoj pozornici te brojnih dokumenata. Osim kritike društvenih pojava, autor izlaže i perspektive rješenja gospodarske kao i opće krize društvenih vrijednosti i uporišta, očitujući svoju humanističku orijentaciju.

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

Autor

Udovičić, Božo

Uvez

Tvrdi

Karakter

stručna