PODUZETNIŠTVO U KREATIVNIM INDUSTRIJAMA - Naruči svoju knjigu

PODUZETNIŠTVO U KREATIVNIM INDUSTRIJAMA

Autor: Goldstein, Simona
Područje: Poduzetništvo
Karakter: znanstvena-udžbenik
Godina izdanja: 2016
Broj stranica: 160
Uvez: Meki

17,25 

Osvještava se važnost, mogućnosti i prilike koje kreativne industrije mogu ponuditi hrvatskoj ekonomiji, posebice u krizi. Autorica promovira ideju poduzetništva i komercijalizacije kulturnih, kreativnih i ostalih neopipljivih sadržaja prema društveno odgovornom i korisnom poslovanju.

Opis

O knjizi:

Autorica spaja tradicionalno s kategorijom kreativnoga (s naglaskom na nematerijalno) i poduzetničkoga (s naglaskom na stvaranje materijalnog doprinosa). Knjiga je sistematičan prikaz i pregled istraživanja kreativnih industrija. Muzeji, galerije, književnost, izdavaštvo, kazališna, glazbena, plesna, općenito scenska ili filmska produkcija, dizajn, arhitektura, digitalni sadržaji, moda, gastronomija, oglašavanje i odnosi s javnošću, dio su onoga što se podrazumijeva pod pojmom kreativnih industrija.

U središtu interesa autorice ocjena je stanja, procjena potreba i mogućnost razvoja kreativnih industrija u Hrvatskoj čemu autorica pristupa holistički, stvarajući sintezu i pregled financijske, institucionalne, pravne, obrazovne i tehnološke infrastrukture i regulative relevantne za kreativne industrije.

Zagovaraju se kreativne industrije kao inovativni odgovor na krizne situacije poput naftne krize stimulirala zaokret na energetsku učinkovitost i industrijalizaciju održivih izvora energije; drugo, promovira ideju poduzetništva i komercijalizacije kulturnih, kreativnih i ostalih neopipljivih sadržaja prema društveno odgovornom i korisnom poslovanju; pobuđuje dijalog stručnjaka, poduzetnika, vlade i lokalne uprave; treće, uočenu odsutnost ekonomske valorizacije i politike za ovaj sektor na nacionalnoj, regionalnoj, lokalnoj razini, odsustvo povezanosti ovog sektora s drugim sektorima (npr. obrazovanje za upravljanje kreativnom klasom, tehnologija i diseminacija kreativnih sadržaja), knjiga nadopunjuje ocjenom stanja, definiranjem potreba, prikazom modela i primjera rješavanja uočenih jazova u zemljama koje su globalno prepoznate kao lideri u rješavanju kontroverzi vezanih uz kreativne industrije i kreativnu ekonomiju. Ovo djelo identificira i daje preporuke veane uz razvoj kreativnih industrija u Republici Hrvatskoj.

Knjiga će biti zanimljiva stručnjacima i profesionalcima zaposlenima u kreativnim industrijama, poslovnom menadžmentu, nositeljima lokalne ili javne uprave, predstavnicima vladinih strategija, politika i programa, obrazovnom sektoru, konzultantima, te široj javnosti koja je korisnik i sukreator kreativne ekonomije.

Iz sadržaja:

Uvod

Zašto i kako?

Definicija – što su kreativne i kulturne industrije

Karakteristike kreativnih industrija

Slabosti kreativnih industrija

Tržišno pozicioniranje kreativnih industrija

Potpore javnog sektora

Važnost kreativnih industrija

Kritika kreativnih industrija

Kreativni klasteri, kreativne četvrti i kreativni gradovi

Analiza stanja u Republici Hrvatskoj i regionalni kontekst

Financiranje mikro, malih i srednjih poduzeća

Institucije

Prava i intelektualno vlasništvo

Obrazovanje za poduzetništvo

Regionalni kontekst jugoistične Europe

Mogućnosti razvoja kreativnih industrija u Republici Hrvatskoj

Institucionalni pravni okvir i javna politika

Povijest strateških dokumenata

Mogućnosti za razvoj

Financiranje kreativnih poduzeća

Preporuke – što dalje?

Primjeri iz Europe i svijeta

Za kraj

Popis kratica

Prilozi

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

ISBN

Autor

Karakter

Uvez

Povezane knjige - Naša preporuka

SVE TAJNE KREATIVNOSTI

Kako upravljati inovacijama i postići uspjeh

Srića, Velimir

KREATIVNA EKONOMIJA

Kako iskoristiti kapital ljudskog uma kao pokretača ekonomskog rasta u 21. stoljeću?

Novotny, Damir