Akcija!
QLIFE ČASOPIS - Naruči svoju knjigu

QLIFE ČASOPIS

Pozitivne devijacije, Ljeto 2019.
Autor: Skupina autora
Područje: Časopis qLife
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2019
Broj stranica: 132
Uvez: Meki

150,00 Kn 135,00 Kn

qLife je kvartalni stručni časopis za liderstvo i organizacijski razvoj. Jedinstveni je izvor znanja liderima i menadžerima na svim organizacijskim razinama, u sva tri sektora: poslovnom, javnom i neprofitnom.
U časopisu se objavljuju mudre poruke i promišljanja vodećih svjetskih stručnjaka koje pomažu izgradnju zdravog društva i konkurentnog gospodarstva.

SKU: 3393 Kategorija: Oznake: , , ,

Više o knjizi – recenzije i sadržaj

O knjizi

U ljetnom broju qLifea bavimo se pozitivnim devijacijama – iznimno učinkovitim pristupom rješavanja tvrdoglavih kompleksnih problema spontano nastalim u vijetnamskim selima – dok su se Jerry i Monique Sternin borili s neuhranjenošću lokalne djece. Iako je riječ o koncepciji koja participativno upravljanje dovodi do ekstrema, smatrali smo vrijednim predstaviti je kako biste od nje „pokupili“ barem nešto: primjerice, kada se u praksi susretnete s izjavama tipa “sve smo pokušali… ne ide i gotovo“ promislite o tome da angažirate i uključite cjelokupnu zajednicu kako biste otkrili iznenađujuća inovativna rješenja. Pokušajte. Vjerujte mi. Doista funkcionira!

 

Iz sadržaja

7
Pozitivne devijacije

Marko Lučić

11
Uvod u „Pozitivne devijacije“
Richard Pascale

Pročitajte uvodni tekst o pristupu „Pozitivnih devijacija“ koji pomaže da prvo osvjestimo, a potom odbacimo ustaljene obrasce funkcioniranja kako bismo se prilikom suočavanja s kompleksnim društvenim problemima koji traže adaptivne promjene usmjerili na tzv. „učinkovite iznimke“ (pozitivne devijacije).

31
Neuhranjenost djece u Vijetnamu
Jerry Sternin, Monique Sternin

Američka nevladina organizacija Save the Children (SC) primila je poziv vijetnamske vlade da osmisli posebni program kojim bi se riješio ogromni problem neuhranjenosti djece u siromašnim selima. Autori teksta uputili su se na zadatak u Hanoji te su tamo, boreći se s iznimnim izazovima, sasvim spontano osmislili PD pristup.

67
Bolničke infekcije
Jerry Sternin

Nakon što su u bolnici za veterane u Pittsburghu neuspješno iskušavali brojne metode kojima se nastojalo obuzdati zarazu bakterijom MRSA (riječ je o iznimno opasnoj bakteriji koju još nazivaju „zlatni stafilokok“), godine 2006. okrenula se PD pristupu „pozitivnih devijacija“. Tako se Jerry našao na prvim crtama primjene PD-a u organizacijski najkompleksnijem okruženju u kojem je pristup ikada iskušan.

99
PD proces u Mercku
Richard Pascale

Merck je zasigurno jedna od najuspješnijih organizacija u sektoru farmaceutike koja vlastite proizvode prodaje u 140 zemalja širom svijeta zapošljavajući pritom čak 60 tisuća ljudi. U tekstu se opisuje implementacija PD pristupa u meksičkoj podružnici Mercka koja se našla u velikim poslovnim poteškoćama zbog loše prodaje lijeka Fosamaxa.

127
Priručnik za implementaciju PD pristupa
Richard Pascale, Jerry Sternin, Monique Sternin

Priručnik za implementaciju upoznaje čitatelje s osnovnim PD alatima te uključuje kratki opis osnovnih načela, metodologiju i procese koji su PD intervencije učinili toliko uspješnima. Podjednako je namijenjen liderima, menadžerima i moderatorima. Pomaže im da brzo pokrenu PD procese koristeći pritom četiri osnovna koraka: definirati, determinirati, otkriti i oblikovati.

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

Autor

Karakter

Uvez