STAKLENI KAVEZ - Naruči svoju knjigu

STAKLENI KAVEZ

Kako računala mijenjaju nas
Autor: Carr, Nicholas
Područje: Digitalne tehnologije
Karakter: popularna
Godina izdanja: 2016
Broj stranica: 271
Uvez: Meki

15,93  (120,02 kn)

Kakav utjecaj na čovjeka, društvo i odnose ostavlja svakodnevno korištenje računala? Slavni informatički filozof Nicholas Carr istražuje radikalan učinak našeg sve jačeg oslanjanja na računala i robote – i posljedice za našu budućnost.

Opis

O knjizi:

Od rada tekstilaca devetnaestog stoljeća do projektiranja kokpita suvremenih aviona, Carrovo istraživačko putovanje doseže vrhunac u potresnoj meditaciji o odnosu čovjeka i tehnologije. Ovo je knjiga o automatizaciji, o upotrebi računala i softvera za to da se pomoću njih učini nešto što smo do sada činili sami. Ona ne govori o tehnologiji ni ekonomici automatizacije, niti o budućnosti robota, kiborga i kompjuteriziranih uređaja, iako će i to biti dio priče. Riječ je o posljedicama automatizacije na ljude.

Danas kada poželimo napraviti bilo što, veoma često sjednemo za ekran ili otvorimo laptop, izvadimo mobitel i pričvrstimo kakav umreženi uređaj na tijelo. Računalna automatizacija čini nam život lakšim, a nužne poslove manje tegobnima. No, automatizacija nas može i koštati, u poslu, u stvaralaštvu i u životu.

Nicholas Carr autor je više knjiga te brojnih članaka i eseja objavljenih u najuglednijim svjetskim časopisima The Atlantic, New York Times, Wired i Nature. S prethodnom knjigom ‘Plitko. Što Internet čini našem mozgu?’ bio je finalist Pulitzerove nagrade.

Iz recenzija:

Ovo je manifest za kulturu. Los Angeles Review of Books

Carr piše elegantno, i iznimno dobro vlada činjenicama. Ponuda slučajeva u kojima nas je tehnologija iznevjerila je raznovrsna, i svaki put biva ne samo uvjerljiv nego i u pravu. Wall Street Journal

Nick Carr jedan je od rijetkih mislilaca koji razumiju da je tehnološki napredak i bitna i zabrinjavajuća stvar. ‘Stakleni kavez’ poziva na takvu tehnologiju koja naše ljudske sposobnosti nadopunjuje, umjesto da ih nadomješta. Clay Shirky

Iz sadržaja:

UVOD: Upozorenje avioprijevoznicima

  1. PUTNICI
  2. ROBOT NA VRATIMA
  3. NA AUTOPILOTU
  4. UČINAK DEGENERACIJE
  5. RAČUNALA: IZ TVORNICE U URED
  6. SVIJET I ZASLON
  7. AUTOMATIZACIJA ZA LJUDE
  8. VAŠA UNUTARNJA BESPILOTNA LETJELICA
  9. LJUBAV ŠTO LIVADU ZBIJA

ZAHVALE

KAZALO

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

ISBN

Autor

Karakter

Uvez

Povezane knjige - Naša preporuka