STRUKTURA I PRIRODA INTELIGENCIJE, 2. izdanje - Naruči svoju knjigu

STRUKTURA I PRIRODA INTELIGENCIJE, 2. izdanje

Modeliranje uspješnog poduzeća
Autor: Zarevski, Predrag
Područje: Psihologija i osobni razvoj
Karakter: stručna
Godina izdanja: 2012
Broj stranica: 310
Uvez: Tvrdi

33,45 

Na inteligenciju se u ovoj knjizi gleda kao na najvidljiviji i najznačajniji dio kognitivnog funkcioniranja, koji je dobro reprezentiran i u laičkom poimanju ljudskih sposobnosti.

SKU: 469 Kategorija:

Opis

Iz sadržaja:

Mjerenje brzine procesa obrade informacija / Određenje inteligencije / Faktorski modeli kognitivnih sposobnosti / Kibernetički modeli kognitivnih sposobnosti / «Neklasični» pristupi istraživanju kognitivnih sposobnosti / Uloga naslijeđa i okoline za razvoj inteligencije / Spolne razlike u kognitivnom funkcioniranju / Kognicija i dob / Utjecaj vježbe na rezultate u testovima inteligencije / Inteligencija i učenje / Rasa i inteligencija / Pogled u budućnost – umjetna inteligencija

Predgovor 2. izdanju:

Znatno zahtjevniji dio posla u pripremi II. proširenog izdanja knjige odnosi se na odabir najznačajnijih teorijskih i empirijskih “noviteta” u području inteligencije. Naime, s jedne strane, tu je razvoj kompjutorske tehnologije koja omogućuje paralelno procesiranje nužno za umjetnu inteligenciju ravnu ili čak u nekim aspektima superiornu ljudskoj. Eto, prije 12 godina sam u poglavlju o umjetnoj inteligenciji predvidio da nije daleko trenutak kad će kompjutori konstruirati nove testove inteligencije. A već 2005. gđa Susan Embretson objavljuje takvu umjetnu inteligenciju za prilagodljivo testiranje inteligencije.

Osim za prilagodljivo testiranje inteligencije, kompjutorska tehnologija u još dva područja omogućuje značajne napretke. Prvo, opremljena virtualnom realnošću otvara velike mogućnosti i za razvoj i za testiranje kognitivnih sposobnosti. Drugo, kako za poticanje razvoja, tako i za preciznije mjerenje stvarnih intelektualnih potencijala, dinamičko testiranje (koje je najefikasnije upravo onda kad se koriste i prednosti suvremenih kompjutora) postaje sve popularnije. Općenito, sve veći broj testova inteligencije doživljava transformaciju u elektronički oblik.

 

Dodatne informacije

Godina izdanja

Izdavač

Naklada Slap

Karakter

stručna

Autor

Zarevski, Predrag

Broj stranica

Uvez

Tvrdi

ISBN