SUSTAVNI PRISTUP MODELIMA KONSENZUALNE PRAVDE U HRVATSKOM KAZNENOM POSTUPKU - Naruči svoju knjigu

SUSTAVNI PRISTUP MODELIMA KONSENZUALNE PRAVDE U HRVATSKOM KAZNENOM POSTUPKU

Prijedlozi za rekonstrukciju normativnog okvira
Autor: Bonačić, Marin; Burić, Zoran; Đurđević, Zlata; Đuzel, Marija; Ivičević Karas, Elizabeta; Martinović, Igor; Novokmet, Ante; Pajčić, Matko; Radić, Ivana
Područje: Pravo
Karakter: udžbenik
Godina izdanja: 2024
Broj stranica: 107
Uvez: Meki

20,00 

Ova završna studija nudi prijedloge boljeg i koherentnijeg normativnog okvira, koji bi trebao rezultirati boljom i transparentnijom praksom različitih oblika sporazumijevanja u hrvatskom kaznenom postupku.

SKU: 13752 Kategorija:

Opis

O knjizi:

Knjiga “Sustavni pristup modelima konsenzualne pravde u hrvatskom kaznenom postupku – Prijedlozi za rekonstrukciju normativnog okvira” završna je studija izrađena u okviru projekta Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kojeg je financirala Hrvatska zaklada za znanost. Završna studija nastala je na temelju rezultata cjelokupnog projektnog istraživanja – njegovog prvog dijela, koji je obuhvatio analizu normativnog okvira, poredbenopravnu analizu te analizu sudske i državnoodvjetničke prakse te drugog, empirijskog dijela koji je obuhvatio istraživanje metodom polustrukturiranih intervjua sa 60 stručnjakinja i stručnjaka iz prakse te rasprave na četiri fokusne grupe. Studija sadrži pet znanstvenih radova, u kojima se iznose obrazloženi prijedlozi unaprijeđenih ili sasvim novih zakonskih rješenja različitih konsenzualnih oblika.

Pri izradi obuhvaćeni su različiti elementi značajni za uređenje pojedinih konsenzualnih formi, a ponajprije:

1) primjena načela legaliteta ili svrhovitosti, odnosno oportuniteta,

2) težina, odnosno vrsta kaznenih djela u odnosu na koja je konkretan sporazum moguć,

3) primjena načela razmjernosti,

4) odgovarajuća uloga suda koji će kontrolirati primjenu zakona i državnoodvjetničku diskreciju,

5) odgovarajući pravni položaj okrivljenika i zaštita prava obrane, te

6) odgovarajuća zaštita prava i interesa žrtava.

Cilj je bio da se kroz sustavan pristup problematici konsenzualne pravde dade doprinos učinkovitijem, koherentnijem, transparentnijem i humanijem kaznenom postupku i pravosuđu. U tom smislu, završna studija nudi prijedloge boljeg i koherentnijeg normativnog okvira, koji bi trebao rezultirati boljom i transparentnijom praksom različitih oblika sporazumijevanja u hrvatskom kaznenom postupku.

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

ISBN

Autor

, , , , , , , ,

Karakter

Uvez