DRŽAVLJANIH, GRAĐANIN, STRANAC, NEPRIJATELJ - Naruči svoju knjigu

DRŽAVLJANIH, GRAĐANIN, STRANAC, NEPRIJATELJ

Jedna povijest Jugoslavije i postjugoslavenskih država
Autor: Štiks, Igor
Područje: Publicistika & biografije
Karakter: stručno-popularna
Godina izdanja: 2016
Broj stranica: 352
Uvez: Tvrdi

22,43  (169,00 kn)

Prikaz sto godina državljanstva na Balkanu koji razlaže složenu povijest i stvaranje država, često praćeno nasiljem, kao i njihove zastrašujuće, ali i humane posljedice. Odgovara na pitanja što uopće znači biti državljanin, uključen ili pak isključen iz društva.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 2104 Kategorija:

Opis

O knjizi:

Na prostorima nekadašnje Jugoslavije u posljednjih sto godina dogodile su se višestruke promjene, nastajale su i nestajale države i politički sistemi, događali su se brojni ratovi i prevrati, povijest je nemilice marširala ulicama razdvajajući obitelji i tražeći od pojedinca da joj se povinuje ili suprotstavi. O jednoj takvoj povijesti piše Igor Štiks u svojoj kapitalnoj knjizi ‘Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj’. Nastala kao plod dugogodišnjeg bavljenja temama državljanstva i građanstva na doktorskim i postdoktorskim studijima, niza predavanja i referata te iznimnoga terenskog rada, ova knjiga kao nijedna do sada propituje pravo pojedinca i njegovu ulogu unutar države.

Štiks iz pojma državljanina i građanina razvija i dokazuje tezu o mijenama političkih sistema i zajednica te koliko su i kako utjecali na poziciju i život pojedinca. Knjiga ‘Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj’ povijesna je, kulturološka i sociološka, ali prije svega politička studija koja pokazuje koliko su krhki identiteti, kako se lako stvaraju i grade novi te koliko je pitanje državljanstva i građanstva važno i danas.

Iz recenzija:

Što znači biti ”građanin” u svijetu u kojem se nacionalni identiteti, tradicije i granice sve više dovode u pitanje? (…) Štiksova detaljno dokumentirana i pomno promišljena analiza jedinstven je i nezaobilazan izvor informacija za svakoga tko želi razumjeti kakvu ulogu građanstvo može odigrati u globaliziranom svijetu. Samuel Weber, Northwestern University, SAD

S narativnim zanosom na kakav smo kod njega navikli Štiks tumači kako su se političke elite državljanstvom koristile da bi ojačale svoj položaj. Objašnjava kako je državljanstvo postalo oruđe za izgradnju moderne nacije i provođenje etničkog inženjeringa. Jo Shaw, University of Edinburgh, VB

Dodatne informacije

Godina izdanja

Broj stranica

ISBN

Autor

Karakter

Uvez

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “DRŽAVLJANIH, GRAĐANIN, STRANAC, NEPRIJATELJ”

Povezane knjige - Naša preporuka